Dat boek met die bananen

Dat boek met die bananen21 kromme versjes

Dit boek vol grappige gedichtjes gaat over het leven van een heleboel bananen (en een peer).

Recensie

Dit kleine boek, dat door de afgeronde hoeken een beetje op een kartonboekje lijkt (maar dat niet is), werd in 2024 een van de thematitels voor de Kinderboekenweek met het thema ‘Eigenwijs’. Voor groep 3/4. En inderdaad zullen kinderen van die leeftijd dit boek hilarisch vinden én sommige gedichten misschien zelfs al zelf kunnen lezen.

Dat boek met die bananen

Maar dat betekent niet dat dit boek niet leuk meer is voor oudere kinderen! Integendeel! Dit is humor! En hoe kan het ook anders, want bananen hebben volgens Erik van Os zelf ook humor:

Bananen hebben humor
al weet geen mens waarom.
Kijk maar naar dat trosje daar.
Ze liggen allemaal krom.

Ook blikjes hebben humor.
Blikjes vinden vaak iets leuk.
Vooral als je erop gaat staan.
Dan liggen ze in een deuk.

Verzin het maar… 21 gedichtjes (eigenlijk 20, want eentje gaat over een peer) over bananen. De versjes gaan over de vorm (krom natuurlijk), over de kleur (groen of bruin) en over wat je met bananen kunt doen (beter niet als boekenlegger gebruiken). Een van de gedichtjes heeft zelfs de vorm van een banaan.

Erik van Os speelt fantastisch met taal en originele zienswijzen en Jan Jutte heeft dit geweldig verbeeld met vrolijke, kunstige illustraties. Dit boek is dan ook niet alleen ontzettend grappig, maar visueel ook erg aantrekkelijk. Voor jong én oud!

Lestips

Wil jij geen bananenlied?
Kijk dan onderstaand filmpje niet!*
(*naar de tekst bij de QR-code achter in het boek 😉 )

Tekst en muziek: Erik van Os
Animatie en muziekproductie: Frans van der Meer

Bovenstaand filmpje is gemaakt bij het gedicht ‘Bananenblues’ uit het boek, en brengt het gedicht nóg beter tot leven! Door de muziek kun je namelijk ook meteen bespreken wat een ‘blues’ is!

En vooruit, nog eentje dan. Vooral de titel Dat dan weer wel maakt dit gedicht grappig voor oudere kinderen. Het filmpje vinden ze misschien wat kinderachtig, maar stiekem werkt het ook wel op de lachspieren.

Wedden dat ze hierna ook de andere versjes willen horen of lezen?


Gottmer, 2022

Dat boek met die bananen


Genre: Humor, Non-fictie
Onderwerpen: 2022, Bananen, Gedichten, Kinderboekenweek 2024, Poëzie, Tip van Finn
Geïllustreerd door Jan Jutte

Leave a Reply