De Grompus en zijn gluiperige, gruwelijke kerstplan

De GrompusHeb jij weleens van De Grompus gehoord? En van zijn gluiperige, gruwelijke kerstplan? En van het afschuwelijke dat op kerstavond gebeurde? Nee? Misschien moet ik je erover vertellen…

De Grompus is een grote, chagrijnige, prikkelbare, moeilijk-kijkende-en-als-een-scheetkussen-waar-iemand-op-gaat-zitten-zuchtende, chagrijnige mopperkont die niemand aardig vindt. En hij heeft een verschrikkelijke hekel aan Kerstmis. Zoveel zelfs, dat hij besluit dat Kerstmis moet stoppen. Samen met De Stok vertrekt hij naar de Noordpool voor zijn gruwelijke, gluiperige plan. Maar dat plan wordt flink verstoord als hij kennismaakt met een groepje bijzonder blije konijntjes…
En waar is die Noordpool eigenlijk? Zal het De Grompus lukken om zijn plan uit te voeren?

Vertaald uit het oorspronkelijke Noordpools door Alex T. Smith
en daarna in het Nederlands door Johanna Rijnbergen.

Recensie

De Grompus

©2024, Lemniscaat, illustratie van Alex T. Smith uit De Grompus

Dit is nou echt zo’n heerlijk voorleesboek met een alwetende verteller, waarin je helemaal kunt losgaan met gegrom en chagrijnig gemopper – ideaal als je je een beetje gestrest voelt in de aanloop naar kerst! Een perfect voorleesboek om in kerststemming te komen, ook al heeft De Grompus daar een HEKEL aan.

Alex T. Smith weet wel hoe hij kinderen aan het lachen krijgt én kan boeien. Dat begint al direct in het eerste hoofdstuk dat hij zelf onderbreekt om De Grompus voor te stellen, wat hij vervolgens doet in Hoofdstuk 1 (opnieuw). Het verhaal zit vol met hilarische overdrijvingen, geschreeuw en gemopper, grappig commentaar en raadselachtige vooruitwijzingen die zorgen voor spanning in het verhaal. Vertaalster Johanna Rijnbergen heeft deze Engelse humor bovendien perfect naar het Nederlands weten over te brengen.

De Grompus

©2024, Lemniscaat, illustratie van Alex T. Smith uit De Grompus

De humor zit hem niet alleen in de vertelstijl, maar ook in inhoudelijk grappige details, zoals de oude, vieze trui van De Grompus die hij helemaal geweldig vindt omdat zijn lievelingsgroente – spruitjes – erop geborduurd staat; of de manier waarop hij tegen De Stok praat – een grote, oude knoestige stok die De Grompus als zijn enige vriend beschouwt, omdat hij niets terugzegt.

Onderweg naar de Noordpool, om een einde te maken aan kerst, ontmoet De Grompus een aantal bijzondere personages. Mede door hun karikaturale karakters maken zij dit boek nog grappiger en bijzonder kleurrijk. Vooral het vrolijke konijntje Donsbal is een prachtig tegenwicht tegen de chagrijnige Grompus.

Hoe dan ook, ik ben je gevolgd omdat – en je zult ZO vrolijk worden als je het hoort – ik met je meega naar de Noordpool! Is dat niet leuk? Ik zag die kaart uit je trui steken en dacht: als hij naar de Kerstman gaat, ga ik mee! O, ik ben echt gek op Kerstmis, en jij vast ook als je in dit weer helemaal die kant op reist. Ik kan niet geloven dat we de Kerstman echt gaan ontmoeten. Dit wordt zo’n geweldig avontuur!’
Dat zei ze allemaal met de snelheid van het licht, en aan het eind sloeg het konijn haar pootjes tegen haar roze wangen en piepte van opwinding.
(blz. 71)

©2024, Lemniscaat, illustratie van Alex T. Smith uit De Grompus

Ook de prachtige vormgeving maakt dit boek zeer aantrekkelijk. Het indrukwekkend stevige boek heeft een mooie (kerstige) zilveren glinstering op de cover en bevat vele sfeervolle illustraties, die trouwens ook van Alex T. Smith zijn. Dat het verhaal uiteindelijk nogal cliché om de ultieme kerstgedachte gaat – als je mooie dingen kunt delen met elkaar, word je vanzelf gelukkig – wordt ruimschoots gecompenseerd door al het gemopper, de humor en de originele invalshoeken. En eerlijk is eerlijk, dat cliché maakt dit juist een ultiem (voorlees)boek voor de kerst!

Lestips

Ondanks het flinke formaat, bestaat dit verhaal uit ‘slechts’ 171 pagina’s. Het is namelijk gedrukt op behoorlijk dik papier. Bovendien is er veel witruimte en zijn er behoorlijk wat illustraties. Een prima voorleesboek voor in december dus, want dit verhaal lees je gemakkelijk uit in een beperkt aantal weken.

Op de website van uitgeverij Lemniscaat vind je een uitgebreide PDF met lesideeën bij dit boek: van creatieve doe-opdrachten tot gesprekssuggesties.

Ook vind je er een link in naar onderstaand filmpje, waarin Alex T. Smith laat zien hoe je zelf Donsbal kunt tekenen. Het filmpje is in het Engels.


Lemniscaat, 2023

De Grompus


Genre: Humor, Kerst
Onderwerpen: 2023, Gevoelens, Kerst, Kerstman, Kerstmis, Tip van Finn, Tip van Mila, Voorleestopper, Vriendschap, Zoektocht

Leave a Reply