Het grote kippenboek

Het grote kippenboek* Ontdek hoe kippen afstammen van dino’s.

* Lees over hun klein maar verdraaid vernuftig brein.

* Kraai als een haan in verschillende talen

* Voorspel of een kip een wit of een bruin ei zal leggen.

Kortom: in dit boek lees je alles over deze kleurrijke vogel!

Recensie

Het grote kippenboek is een boek om op een plankje te laten pronken. Pronken ja, dat is wel het juiste woord voor deze cover. Sowieso eigenlijk wel voor kippen, met hun mooie verenkleed en vurige hoofdtooien, maar het geldt helemaal voor de illustraties van Jan Hamstra. Wat een kunstwerken! Waanzinnig scherp, gedetailleerd en de kleuren spatten van het papier. En als je ziet hoe de illustraties gemaakt zijn, dan zul je ze alleen nog maar extra gaan bewonderen. Alle illustraties zijn linosneden! Dat is werkelijk ongelooflijk.

Het grote kippenboek

Evelien De Vlieger is duidelijk een kippenfan. En als jij dit boek hebt gelezen, dan word jij dat waarschijnlijk ook. Ondanks die ietwat enge, starende blik of het feit dat het eigenlijk gewoon mini-dino’s zijn… In dit boek krijg je zoveel uitgelegd over deze dieren dat ze je vanzelf gaan fascineren. ‘Een wonderlijk dier’ noemt De Vlieger het. Nou, inderdaad.

Ze zijn slimmer dan je denkt. Ze bestaan in zoveel kleuren en vormen dat je de pluimen soms niet meer door het verenbos ziet. Ze leggen eieren alsof het elke dag Pasen is. Ze praten op hun manier met elkaar en laten geen moment voorbijgaan om een graantje mee te pikken. Ze kunnen hard lopen (als ze de ruimte hebben) en zelfs een stukje vliegen. Bovendien zijn ze met veel, er zijn drie keer meer kippen dan mensen. En er zijn meer kippen dan alle honden, katten, koeien en varkens bij elkaar. Niet normaal, hoeveel kippen er zijn! (blz. 7)

Het grote kippenboek

©2024, Lannoo, illustraties van Jan Hamstra uit Het grote kippenboek

De Vlieger schrijft ontzettend enthousiast over deze wonderlijke dieren, waardoor dit grote boek heel prettig leest. En wat staan er veel interessante weetjes in! Je leest over kippentaal, het belang van een zitstok, hoe een ei wordt uitgebroed, hoeveel verschillende kammen, kuiven en baarden er zijn, over verschillende rassen en waarom kippen niet (goed) kunnen vliegen. Ook zie je mooie doorsnedes: van de organen, het skelet of een kippenei. Er wordt zelfs iets gezegd over gerechten van kippenvlees… want ja, veel kippen dienen nu eenmaal als vleeskip of legkip. En ook daar krijg je uitleg over. Leuk is ook om te lezen welke betekenis een kip heeft binnen verschillende godsdiensten, of hoeveel uitdrukkingen er zijn over de kip of de haan.

Het boek is wel écht groot. Niet voor in je tas. Niet voor in het schoollaatje (past niet). Een boek om ergens neer te zetten dus. En natuurlijk een boek om vaak door te bladeren én om van A tot Z te lezen, want het is ontzettend interessant!

Lestips

Dit boek is ook zonder enige uitleg al heel indrukwekkend om te zien. Enorm groot en wát een mooie illustraties. Maar zoals gezegd, wordt het nóg indrukwekkender als je ziet hoe de illustraties zijn gemaakt. Op de laatste pagina van het boek wordt kort uitgelegd hoe Jan Hamstra de illustraties maakte met linosneden en hoe deze druktechniek werkt. Nog beter werkt het, als je dat laat zien middels onderstaand filmpje.

Verder lijkt het me duidelijk: als je het over kippen hebt, is dit boek een must-have. Ook voor jongere kinderen, want de prenten spreken grotendeels voor zich.

Kippentaal en hanengekraai

Leuke doe-opdracht: Leer kippentaal met je klas! (blz. 50/51). Ik denk dat het ook erg leuk is om een raadspelletje rondom hanengekraai te houden. Ieder kind kiest een taal uit. In welke taal kraai jij?

Wij bootsen kraaiende haaien na met ‘Kukeleku!’ Maar in andere landen klinkt diezelfde haan helemaal anders. Alleen het uitroepteken moet er overal bij: hanen kraaien nooit zachtjes. (blz. 51)

Of gooi er een leuk weetje in om kinderen lekker te maken voor de rest van het boek:

Hanen halen gemakkelijk honderd decibel met hun gekraai, soms zelfs tot 140 decibel en dat is luider dan een kettingzaag of een politiesirene. (blz. 51)


Lannoo, 2024

Het grote kippenboek


Genre: Non-fictie
Onderwerpen: 2024, Dieren, Hanen, Illustraties, Kippen, Tip van Lucas, Vogels
Geïllustreerd door Jan Hamstra

Leave a Reply