Tijdens het rondbrengen van reclamefolders vinden Ruben en Isa een USB-stick in de tuin van een oude zeeman. Er staat een verhaal op over een zeereis op de Zuid-Chinese Zee in 1983. De bemanning van een Nederlands vrachtschip ziet een dobberende boot met vluchtelingen. Er wordt iemand neergeschoten! Wat is er precies gebeurd? Is de zeeman een misdadiger? Ruben en Isa gaan op onderzoek uit. Op zoek naar de waarheid. Naar het asielzoekerscentrum, de rechtbank en het Scheepvaartmuseum. En ze komen tot een verrassende ontdekking.
Recensie
Boeken over vluchtelingen zijn ‘hot’. Begrijpelijk, want vluchtelingen zijn veelvuldig in het nieuws en deze actualiteit houdt veel kinderen bezig. Bijzonder aan dit boek is dat het verhaal het heden en verleden aan elkaar verbindt. Het laat zien dat het bestaan van (boot)vluchtelingen van alle tijden is. Nu komen de bootvluchtingen vooral uit Afrika en het Midden-Oosten, maar in de jaren ’80 kwamen er veel vluchtelingen uit Vietnam. Vrachtschepen wilden geen hulp bieden, want kwamen daardoor zelf in de problemen. Ruben en Isa zoeken echter uit of dit wel mocht – is het strafbaar wanneer iemand geen hulp biedt, terwijl hij of zij het wel zou kunnen doen?
Het verhaal in het boek is heel eenvoudig en vooral een verpakking voor een educatief verhaal over vluchtelingen. Doordat er sprake is geweest van een moord, is het verhaal toch best spannend. De wat slimmere lezers zullen echter al snel in de gaten hebben wat er gebeurd moet zijn. Voor hen geeft het verhaal wellicht iets teveel uitleg.
Het boek is slechts 87 pagina’s dik en bevat vrij veel grote illustraties. Het leerzame karakter van het boek ligt er redelijk dik bovenop. Kinderen die geboeid zijn door de actualiteit zullen echter erg van dit interessante verhaal en het grondige onderzoek genieten.
Lestips
Onderzoek doen
Dit boek is een schoolvoorbeeld voor het goed doen van onderzoek. Ruben en Isa zoeken de gebeurtenissen tot de bodem uit. Ze gaan naar de rechtbank, interviewen vele mensen, graven in het archief van het Scheepvaartmuseum… Mocht je kinderen in je klas zelf onderzoek willen laten doen, dan is het een prima idee om dit boek voor te lezen en te bespreken wat een goed onderzoek inhoudt.
Vluchtelingen
Veel schoolklassen kijken het Jeugdjournaal. Mocht er weer eens iets verteld worden over (boot)vluchtelingen dat is dat hét moment om dit boek te promoten! Kinderen die meer willen weten over vluchtelingen zullen dit boek erg interessant vinden.
Je kunt op zich volstaan met het voorlezen van de samenvatting, maar om de spanning iets op te voeren, kun je ook nog het verhaal op de USB-stick voorlezen. Wijs ook op de omslagillustratie: in de titel zie je een man met een pistool in zijn hand…
Het was op (…) op de stuurman. (blz. 10 t/m 12)
Mocht je in de les meer aandacht willen besteden aan het onderwerp vluchtelingen, dan is dit een goed boek om te gebruiken. Interessante citaten voor een klassengesprek zijn o.a.
- ‘Bijna altijd moeten vluchtelingen schulden maken bij familie, vrienden of anderen om de reis naar Europa te kunnen betalen. Daarna moeten ze jarenlang geld bijeensprokkelen om hen terug te betalen. (blz. 40)
- ‘Mijnheer Due was in Vietnam huisarts. En nu verkoopt hij loempia’s. (blz. 46)
Vietnam(oorlog)
In het verhaal staan bootvluchtelingen uit Vietnam centraal. Er wordt echter niet in het boek verteld waarom deze mensen vluchtten. Het boek kan echter een goede aanleiding zijn om iets te vertellen over de geschiedenis van Zuidoost-Azië en in het bijzonder Vietnam.
Uitgeverij Clavis, 2016
Bekijk bij bol:Onderwerpen: 2016, Geheim, Misdrijf, Onderzoek, Onderzoek & wetenschap, Vietnam, Vluchtelingen, Vluchtelingen & vrijheid, Zuidoost-Azië
Geïllustreerd door Wilbert van der Steen