Bezoek van oma

Bezoek van omaIn Krakelia is iets bijzonders aan de hand. Eens per jaar, op 2 januari om middernacht, komen overleden mensen terug op aarde om oude bekenden te bezoeken. Voor Diewertje is het zover. Ze vindt het best griezelig, maar ook leuk om haar grappige oma weer te zien. Oma vindt het ook leuk en besluit te blijven! Ze helpt Dieuwertje met allerlei problemen zonder dat iemand het doorheeft en Dieuwertje krijgt een bijzonder kijkje in het verleden, het heden en de toekomst. Er is alleen één probleem: hoe komt Dieuwertje nu ooit weer van haar geestoma af?

Recensie

De geesten van Krakelia is een nieuwe serie, waarvan Bezoek van oma het eerste deel is. In de proloog wordt de lezer gerustgesteld:

Wees niet bang! Ik kan je verzekeren dat dit enkel en alleen in Krakelia gebeurt… (blz. 14)

Toch doet dit verhaal sterk aan een bestaand feest denken: de Día de los Muertos ofwel de Dag van de Doden; een feest dat elk jaar op 1 en 2 november in Mexico gevierd wordt. De Mexicanen geloven dat tijdens de Día de los Muertos de zielen van de doden terug naar de aarde komen. Zo vreemd is het verhaal dus ook weer niet…

Ook het bezoekje aan het verleden, heden en de toekomst, samen met een geest, is bekend (A Christmas Carol…). Dat Dieuwertje hier veel van leert en tot nieuwe inzichten komt is niet bepaald origineel.

Het verhaal is echter best grappig (zeker de fragmenten in de klas, als oma onzichtbaar voor de juf door de klas zweeft) en er staan voor kinderen goede wijze lessen in. Dieuwertje is stiekem verliefd op een jongen in haar klas en als haar beste vriendin dit geheim verklapt, leert oma haar hoe ze hier mee om kan gaan. Behalve dat geeft oma Diewertje veel spirituele levenslessen en vertelt ze over het leven na de dood. Mooi, maar het zal niet elk kind (of ouder/leerkracht) aanspreken. Vooral gelovige mensen kunnen moeite hebben met deze inhoud (ook al “gebeurt dit enkel en alleen in Krakelia”).

Naar mijn idee zou het verhaal inhoudelijk beter tot zijn recht komen met een normale typografie. Nu gaat het een beetje verloren in de onrustige vormgeving. Het opvallendst zijn de teksten van oma: als zij iets zegt, galmt het en dat wordt in het boek weergegeven door haar laatste woord drie keer heel groot te herhalen. Daarnaast zijn er heel veel verschillende lettertypes gebruikt; groot en klein, soms schots en scheef. Dat spreekt veel kinderen aan (denk maar aan de Geronimo Stilton serie), maar het leidt af van de boodschap van dit boek.

Al met al een bijzonder boek voor kinderen over spiritualiteit en geesten. “Het zal niet de laatste keer zijn dat een bewoner uit Krakelia bezoek krijgt van boven.” (epiloog – blz. 237). Ik ben benieuwd…

Lestips

Dit boek heeft duidelijk twee kanten: een grappige en een serieuze kant. Om het verhaal te promoten, zou ik een grappig fragment kiezen: humor ‘verkoopt’ een boek altijd goed! Lees wel eerst de samenvatting voor en vertel na afloop van het fragment ook dat het verhaal niet alleen maar grappig is, maar ook een serieuze kant heeft en zelfs een beetje griezelig is. Het gaat immers wel over geesten en de dood…

Diewertje en oma (…) Hubert grinnikte mee. (blz. 69 t/m 72)

Feesten en herdenken

Dit boek past perfect bij een project over feesten en/of herdenken. Zoals gezegd, lijkt het verhaal geïnspireerd door het feest El Día de los Muertos – De Dag van de Doden – in Mexico. Bekijk hier een filmpje over deze feestdag.

Ook de Disney-film Coco (6+) gaat over deze bijzondere gebeurtenis! De film is momenteel te zien op Netflix, dus er zullen vast veel kinderen zijn die hem inmiddels kennen.

Als je aandacht besteedt aan dit feest, dan zou ik zéker ook dit boek promoten! Kennis van het feest zorgt er wellicht ook voor dat kinderen anders naar het verhaal zullen kijken en meer open staan voor de spirituele lessen van oma. Je kunt het boek dan namelijk zien als een soort inkijkje in de Mexicaanse cultuur!

Om aan te sluiten bij de lesstof, kun je het volgende fragment voorlezen:

Het begon in (…) ver weg is. (blz. 15 t/m 20)

Spiritualiteit en religie

In dit boek wordt heel duidelijk omschreven wat er (volgens dit verhaal) na de dood gebeurt:

Het was donker (…) Net als oma. (blz. 112 t/m 118)

Het is interessant om hier een klassengesprek over aan te gaan: Is er leven na de dood? Wat geloven de kinderen in de klas? In welke religies gelooft men in een leven na de dood? Op welke manier?

Je kunt met de klas een tweetal filmpjes van SchoolTV over het geloof in geesten bekijken. Behalve in Mexico geloven ook de Chinezen dat de doden als geest terugkomen op aarde.

Wat vinden de kinderen hiervan?


Uitgeverij Kluitman, 2016

Bekijk bij bol:

Bezoek van oma bol


Genre: Griezelverhaal
Series: De geesten van Krakelia | Onderwerpen: 2016, China, Dag van de Doden, Feesten, Geesten, Geluk, Grootouders, Herdenken, Kinderboekenweek 2016, Levenslessen, Mexico, Midden-Amerika, Oost-Azië, Religies, Ruimte & tijd, Ruzie, Serie, Spiritualiteit
Geïllustreerd door Marijke Klompmaker

Leave a Reply