De maan-zaak

De maan-zaakHet is het jaar 2041 en er wonen mensen op de maan – nou ja, op de maanbasis. De twaalfjarige Dash is een van hen. Het klinkt geweldig, maar de verslagen die Dash verplicht naar de aarde moet sturen, staan vol leugens. Want je mag helemaal niet naar buiten, het eten is ver-schrik-ie-lijk en de wc’s zijn echt het grootste drama ooit.  Tot dag 188 is het leven dus eigenlijk oersaai op de maan, maar dan wordt dr. Holtz buiten de basis dood gevonden. De commandant van de basis gaat uit van een ongeluk. Maar Dash gelooft dat niet en gaat stiekem zelf op onderzoek uit. Wie van de kleine groep mensen op de maan heeft dr. Holtz vermoord?

Recensie

Laten we meteen even iets rechtzetten: alles wat je in films voorgespiegeld krijgt over ruimtevaart is volslagen geleuter. (blz. 18)

Met deze lekker directe eerste zin wordt de toon van dit boek meteen gezet. Het verhaal wordt vanuit de ik-vorm verteld door Dash, 12 jaar. Lekker nuchter, sarcastisch, eigentijds en daardoor erg grappig. Extra leuk is dat Dash de lezer aanspreekt alsof jij zelf ook in 2041 leeft. Er wordt verwezen naar dingen in het verleden, die voor Dash ouderwets zijn, maar voor ons heel normaal. Verder wordt Dash’ verhaal regelmatig onderbroken door ‘Uittreksels uit de Officiële Bewonershandleiding voor Maanbasis Alfa‘ en het contrast tussen deze uittreksels en Dash’ verhaal is hilarisch. Intelligente humor!

Sowieso is het een boek dat de intelligentie van basisschoolkinderen flink aanspreekt: er is een goede woordenschat nodig om het verhaal goed te begrijpen (blz. 25: H2O, sadistisch, deponeren, hermetisch) en de droge humor zal ook niet door alle kinderen worden opgepikt.

Het verhaal begint vrij rustig, met een beschrijving van de maanbasis en het leven op de maan. Dat een van de bewoners vermoord wordt, wordt al snel in het verhaal duidelijk, maar het wordt pas halverwege écht spannend. Langzaam wordt duidelijk dat er meer verdachten zijn dan Dash had verwacht en het benauwt steeds meer dat er dus een moordenaar moet rondlopen in een zeer kleine gemeenschap waar niemand uit kan ontsnappen. (Denk: Agatha Christie en de Moord in de Oriënt-Express.)

Tussen de regels door leer je ook nog vrij veel over ruimtevaart en het boek is daardoor dus ook nog eens heel interessant; ook al is het science-fiction – een hoop zaken zijn gebaseerd op de werkelijkheid.

Als je eenmaal in dit boek verdiept raakt, zal het bijna onmogelijk zijn om weg te leggen. Aan het einde móet je gewoonweg weten wie de dader is. Het slot zorgt tenslotte nog voor een waanzinnige verrassing. Wat een fantastisch boek!

Lestips

Het is heel makkelijk om dit geweldige boek te promoten! Lees de achterkant van het boek voor en vervolgens de eerste bladzijden van het verhaal. In mijn klas werd het boek nog net niet uit mijn handen gegrist.

Uittreksel uit de (…) ergste nachtmerries overtrof. (blz. 17 t/m 20)

Voorlezen is ook een aanrader. Niet alleen zul je er zelf erg van kunnen genieten; de humor komt wellicht ook beter over als je het voorleest. Door intonatie kun je een hoop duidelijk maken! En ook de moeilijke woorden kun je dan meteen uitleggen.

Ruimtevaart

Dit boek is natuurlijk uitermate geschikt om te promoten tijdens een project over ruimtevaart. Je kunt er ook een stukje uit voorlezen om meer te vertellen over ruimtevaart en het leven van astronauten in de ruimte. Een erg grappig fragment is het stuk waarin Dash vertelt over de ruimte-wc’s:

Op het eerste (…) in Star Trek. (blz. 25)

Drie filmpjes die erg goed aansluiten bij dit boek zijn:


Uitgeverij Van Holkema & Warendorf, 2015

Er is ook nog een vervolg op dit boek: Het maan-mysterie.

Bekijk bij bol:

De maan-zaak bol.com

Bekijk bij bol:

Het maan-mysterie bol


Genre: Detective, Science Fiction
Onderwerpen: 2015, Astronauten, Buitenaards leven, Heelal, Maan, Moord, Onderzoek & wetenschap, Ruimte & tijd, Ruimtevaart, Sterren & planeten, Tip van Emma, Tip van Tess, Toekomst, Toekomst & technologie, Voorleestopper
Geïllustreerd door Lucy Ruth Cummins

Leave a Reply