Armstrong

ArmstrongDe avontuurlijke reis van een muis naar de maan

Een kleine muis ontdekt door zijn telescoop dat de maan een bol van steen is, en geen gatenkaas zoals hij en de andere muizen lang hebben gedacht. Als hij hoort dat er ooit al muizen hebben gevlogen, neemt hij een besluit: “Ik word de eerste muis op de maan!” Maar hoe komt hij de ruimte in? De muis moet vele problemen oplossen… zal het hem ooit lukken?

Recensie

Dat prentenboeken écht niet alleen voor peuters en kleuters zijn, bewijst dit stevige en dikke prentenboek. De tekeningen zijn werkelijk waanzinnig mooi: ontzettend gedetailleerd; soms zelfs bijna fotografisch. Deze realistische manier van tekenenen spreekt kinderen in de bovenbouw (en hun leerkrachten!) ongetwijfeld heel erg aan.

Armstrong illustratie

Alleen al vanwege de prenten is dit boek dus zeker de moeite van het bekijken waard. De tekeningen vertellen een heel duidelijk verhaal over een stuk geschiedenis uit de ruimtevaart en geven een goed beeld van de jaren 50. Het boek spreekt enorm tot de verbeelding en zal veel kinderen aanzetten om ook te gaan tekenen of uitvindingen te gaan doen.

Maar vergis je niet: de tekst in dit boek is wel degelijk belangrijk. Zoals in het voorwoord van het boek te lezen is, vertelt dit fantasievolle verhaal over een muis die naar de maan wil, een werkelijk gebeurde geschiedenis. Ook wetenschappers liepen er – net als de kleine muis – tegenaan dat vele mensen niet geloofden in de mogelijkheid om naar de maan te gaan. Toch hebben ze doorgezet en zijn ze blijven denken in oplossingen. Daarmee is dit verhaal dus ook qua inhoud erg inspirerend: durf te dromen en ga je problemen niet uit de weg.

De tekst is totaal niet kinderachtig en zeker geschikt voor de bovenbouw. Sterker nog: er staan behoorlijk wat moeilijke woorden in! Achterin het boek wordt een beknopte geschiedenis van de ruimtevaart gegeven, met mooie portrettekeningen van belangrijke wetenschappers en astronauten.

Al met al een heel bijzonder boek, dat niet mag ontbreken in een project over ruimtevaart!

Op de site van uitgeverij De Vier Windstreken vind je een mooi inkijkexemplaar.

Lestips

Geschiedenis ruimtevaart

Dit boek behandelt een ontzettend belangrijk stuk uit de geschiedenis van de ruimtevaart: de eerste landing op de maan. Het is erg leuk om te zien hoe auteur en illustrator Torben Kuhlmann verschillende links heeft gelegd tussen het verhaal en de werkelijkheid. Zo kun je de ontdekking van de muis dat de maan niet van kaas is, vergelijken met de ontdekking van Galileo Galilei dat de zon in het middelpunt van het zonnestelsel staat (zie ‘Een korte geschiedenis van de ruimtevaart’). Het lijkt misschien wat vergezocht, maar de reacties van de mensen en de muizen is precies hetzelfde.

Op deze manier kun je het hele boek met de klas doornemen; zowel de tekst als de prenten. Wat zie je? Wat herken je? En ook: wíe herken je? Ook meteen een leuke test voor jezelf… Zo staat president J.F. Kennedy afgebeeld op de laatste pagina van het verhaal (zonder naam erbij overigens…). Wat heeft hij hiermee te maken? Weten de kinderen ook wat Armstrong zei toen hij zijn eerste stap op de maan zette?

En ook niet onbelangrijk: snappen de kinderen de clou van het verhaal?

En zo stond op 21 juli 1969 de eerste mens op de maan. Alleen een enkeling weet wat hij daar vond…

Om het verhaal in het boek goed te kunnen vergelijken met de werkelijke ruimtevaartgeschiedenis, kun je met de klas een filmpje van Het Klokhuis kijken over dit onderwerp.

Ook het filmpje uit de SchoolTV-serie ‘Welkom in de jaren 60’ over astronaut Armstrong is erg grappig én interessant.

Uitvindingen & techniek

Dit boek laat heel goed zien dat wetenschap bestaat uit nadenken, proberen, fouten maken, nadenken en opnieuw proberen. Dit boek past daardoor ook heel mooi in een project over uitvindingen en techniek. Vanzelfsprekend sluit een ontwerpopdracht dus ook heel mooi aan bij dit boek!

Lees eerst klassikaal dit boek (voor) en laat de kinderen daarna zelf aan de slag gaan. Je kunt ze bijvoorbeeld zelf vliegtuigen of raketten laten ontwerpen. Science Center NEMO heeft hier heel praktische werkbladen voor gemaakt. Ook op www.ruimtevaartindeklas.nl vind je goede lesideeën.


Lees ook:

Edison


 

De Vier Windstreken, 2016

Bekijk bij bol:

Armstrong bol.com


Genre: Historisch verhaal
Onderwerpen: 2016, Astronauten, Astronomie, Heelal, Maan, Onderzoek & wetenschap, Ontdekkingsreizen, Prentenboek, Ruimtevaart, Sterren & planeten, Techniek, Tijd van televisie en computers, Tip van Lucas, Uitvindingen & machines
Geïllustreerd door Torben Kuhlmann

Leave a Reply