Fabeldieren

FabeldierenOver draken, eenhoorns, griffioenen en veel meer

Maak kennis met de meest zonderlinge, grappige, oogverblindende, weerzinwekkende en gevaarlijke wezens in deze encyclopedie van fabeldieren. Lees over fabeldieren van de lucht, van de zee en van de kosmos. Uit Afrika, Rusland en het oude Griekenland en Rome. Een omvangrijk boek vol weetjes, eeuwenoude verhalen en grote illustraties.

Recensie

Zet dit boek in de klas neer en je weet zeker dat het de aandacht zal trekken. De prachtige illustratie van Ludwig Volbeda – winnaar Gran Prix Biënnale of Illustration Bratislava 2017 – op de voorkant van het boek is zowel monsterlijk als fascinerend! Het grote formaat van het boek helpt daar natuurlijk ook wel bij. Zo dik als ‘normale’ encyclopedieën zijn, zo groot is dit boek: 38 cm hoog! Ook de zware kwaliteit papier maakt dit geen boek dat je achteloos in je tas gooit om te lezen in de trein.

Dit is een boek om op schoot te nemen in een luie stoel of voor je op tafel te leggen, om er eens lekker doorheen te bladeren. Verwonder je over de mooie en bijzondere illustraties, lees de leuke weetjes en geniet van oude verhalen over wezens waar je waarschijnlijk nog nooit eerder van hebt gehoord (zoals de piranha-kinderen, in een fabel uit Guyana, blz. 76). Floortje Zwigtman heeft in dit boek een humoristische en voor kinderen heel toegankelijke schrijfstijl gebruikt, waardoor het boek ontzettend prettig en gemakkelijk leest.

Herakles was een held van de Griekse oudheid, een soort Superman maar dan zonder het strakke pakje. (…) de kleine jongen greep de kronkelende monsters vast en wurgde ze met zijn babyknuistjes. Sindsdien werd Herakles er altijd bij geroepen als iemand last had van fabelachtig ongedierte. (blz. 17)

Het leuke van dit boek is dat er echt allerlei fabeldieren in staan: niet alleen de ‘bekende’ Griekse fabeldieren (zoals hierboven aangekondigd en vervolgens weergegeven in een overzichtelijke tabel), maar ook onbekende wezens, zoals de kappa (een Japanse Yokai):

Mocht een kappa je ooit uitdagen tot een potje worstelen, buig dan eerst altijd beleefd. De kappa zal dat ook doen, het water zal uit de holte op zijn hoofd lopen en hij zal zijn superkrachten verliezen. (blz. 46)

of de kraken – een slokop uit de diepzee, die te vinden is in Scandinavische fabels:

Fabeldieren illustratie 1

©2017, Uitgeverij Lannoo, Ludwig Volbeda uit Fabeldieren

Als een hele vloot midden op zee spoorloos verdween, wisten de inwoners van de Noorse vissersdorpen het vroeger zeker: dit is het werk van de kraken. (blz. 67)

Grappig genoeg is de kraken ook terug te vinden in het boek Doem Duivelz, in de combinatie krakenbloed (niet te verwarren met drakenbloed!). En dat maakt meteen een meerwaarde van dit boek duidelijk: er zijn de laatste tijd diverse kinderboeken verschenen over fabeldieren (SOS Fabelwezens, Thomas en de veer van de griffioen) en daarin wordt niet altijd uitgelegd hoe een bepaald fabeldier er precies uitziet. Dan kun je dus mooi dit boek er even bijpakken om er meer over te lezen! Het enige minpuntje aan deze encyclopedie is dan ook dat er geen echt register te vinden is. Om een bepaald fabeldier te vinden, moet je dus door het boek bladeren (als je niet weet wat een griffioen is, weet je immers niet dat je deze kunt vinden bij de Gevederde vrienden en vijanden).

Maar ach, er zijn ergere dingen dan moeten bladeren door dit boek! Al bladerend kom je immers nog veel meer inspirerende en interessante fabeldieren tegen! Voor je het weet verlies je je weer in grappige teksten en mooie verhalen. Een heerlijk boek, dat een mooie brug slaat tussen fictie en non-fictie en dat prikkelt om nog véél meer fabels en verhalen te gaan lezen!

Lestips

Het formaat maakt dit boek op het eerste gezicht niet zo geschikt voor de schoolbibliotheek: het past waarschijnlijk niet in de kast en het past zéker niet in een laatje van de kinderen. Ik heb echter een oplossing: zet het op een mooie plek in je klas! Niet alleen promoot het boek zich waarschijnlijk zelf (daar zorgt die spannende cover wel voor!), maar op die manier kan het boek gelezen worden, zoals het het beste werkt: niet in één keer achter elkaar, maar steeds kleine stukjes.

Dit boek is perfect voor projecten over mythen, fabels en verhalen, maar kan ook heel leesbevorderend werken door de fascinerende wezens die voorkomen in het boek. De teksten lezen heel gemakkelijk en zijn kort, dus ook heel geschikt voor de minder enthousiaste lezers. Ook de combinatie van weetjes, informatieve stukjes tekst en verhalen zal hen waarschijnlijk aanspreken.

Tekenen

Vanzelfsprekend kun je de teksten in dit boek ook heel goed gebruiken voor tekenopdrachten: lees een stukje voor over een fabeldier en laat kinderen zelf bedenken hoe dat dier eruit moet hebben gezien.

Je kunt op de website van de uitgever een inkijkexemplaar bekijken!


Uitgeverij Lannoo, 2017

Bekijk bij bol:

Fabeldieren

 


Genre: Non-fictie, Sprookjes / fantasie
Onderwerpen: 2017, Fabeldieren, Fabels, Legenden, Mythe, Mythologie, Sagen, Tekenen, Tip van Daan, Tip van Lucas, Volksverhalen
Geïllustreerd door Ludwig Volbeda

2 Responses

  1. Ellie Craemers
    Ellie Craemers at · Reply

    Mijn kleinkind heeft het besteld bij de Sint..ze heeft er zin in zegt ze…zijn heel benieuwd

Leave a Reply