Storm en zijn beste vrienden Jimi, Juul en Lara vormen samen de Blockbusters: een geheime club die altijd op ontdekking is. Storms moeder is restaurator van schilderijen en in ‘de bunker’, haar atelier aan huis, onderzoekt zij wereldberoemde meesterwerken.
Storms moeder komt op tv. Ze heeft het idee dat een belangrijk schilderij van de bekende kunstenaar Wassily Kandinsky weleens vervalst zou kunnen zijn. De eigenaren in New York zijn helemaal niet blij met die beschuldiging, want het schilderij moet die week voor veel geld worden verkocht. Ze spannen zelfs een rechtszaak aan, maar daar laten Storm en zijn vrienden het niet bij zitten. De Blockbusters gaan op zoek naar de vervalsers!
Storm baalt dat hij juist nu een paar dagen met zijn vader naar Rusland gaat. Daar kan hij niet verder met het onderzoek en de rechtszaak is al bijna! Maar in Rusland krijgt Storm hulp uit onverwachte hoek…
Vierde, onafhankelijk te lezen deel in de serie Blockbusters. Eerdere delen gingen over de schilders Picasso, Monet en Dalí.
Recensie
Met dit vierde deel in de serie De Blockbusters heeft Manon Berns weer een dijk van een detective geschreven, vol spanning, vaart en natuurlijk weer heel veel aandacht voor kunst. De moeder van Storm vermoedt dat een schilderij van Kandinsky vervalst is en Storm en zijn vrienden proberen erachter te komen door wie. Het levert een fantastisch speurdersverhaal op, met daarin een dubieuze veilingwebsite, Russische criminelen en spannende spionagepraktijken.
Het hele boek draait om de schilder Wassily Kandinsky en zijn Schilderij met witte rand. Hoe dat schilderij eruitziet, wordt op meerdere manieren in het boek beschreven en je krijgt hierdoor als lezer behoorlijk wat informatie over zowel de schilder als zijn kunstwerken.
‘Zo’n “raar schilderij” noem je abstracte kunst,’ zegt Storm. Hij ziet wel vaker schilderijen die niets voorstellen in zijn moeders atelier. Gewoon wat strepen en klodders verf, meer is het niet. (blz. 39)
Dat de schilderijen van Kandinsky wel degelijk iets voorstellen, wordt naarmate het verhaal vordert toch goed duidelijk (ook voor Storm). Als Storm met zijn vader in Rusland is, logeren zij bij meneer Gara en zijn dochter Zilya. Gara en Zilya brengen de schilderijen van Kandinsky tot leven door erover te vertellen en er muziek bij te maken. Niet alleen Storm wordt gegrepen door de moderne kunst van Kandinsky; ook de lezer zal steeds nieuwsgieriger worden naar de werken van deze beroemde schilder.
Het is dan ook jammer dat er nergens in het boek een plaatje van een schilderij te vinden is! Pas ná het verhaal vind je een link om het schilderij op internet te kunnen bekijken. Ook vertelt Manon Berns in een nawoord wat echt waar is in het verhaal en kun je meer informatie lezen over ‘Kandinsky en de weg naar abstractie’.
Het verhaal zit heel knap in elkaar: de verschillende verhaallijnen, in Nederland en Rusland, zijn mooi met elkaar verweven. ‘Sint-Joris en de draak’ blijkt een belangrijke rode draad in het verhaal te vormen. Het is fijn dat het in dit boek weer echt om de kunst en het speuren draait. Het boek is niet alleen spannend, maar prikkelt de lezer ook voortdurend met interessante informatie, zowel over kunst als over Rusland. Het beste deel uit de serie tot nu toe!
Lestips
Zoals bij alle delen uit deze serie, is dit boek weer heel goed te gebruiken tijdens kunstlessen.
Om Wassily Kandinsky of abstracte kunst te introduceren kun je het volgende fragment voorlezen. Je hebt daarmee ook meteen een mooi fragment voor boekpromotie.
‘Laat dat nepschilderij (…) gaan het uitzoeken.’ (blz. 38 t/m 42)
In bovenstaand fragment wordt gesproken over de ‘unieke vingerafdruk’ van de schilder. Voor kinderen zal het best ingewikkeld zijn om te snappen wat daarmee bedoeld wordt. Door dit boek wordt het echter heel goed duidelijk.
In het volgende fragment wordt verteld dat het belangrijk is om een schilder echt goed te kennen om een vervalsing te kunnen herkennen. Bovendien wordt ook de link tussen muziek en de schilderkunst van Kandinsky gelegd. Heel interessant!
Nieuwsgierig duwt Storm (…) een eigen klank.’ (blz. 81 t/m 83)
Schilderijen van Kandinsky (in het Russisch Vasily Kandinsky) kun je mooi bekijken op de website van het Guggenheim Museum.
Het Schilderij met witte rand kun je ook op de website van het Guggenheim vinden. Wedden dat het er niet zo uitziet als je je hebt voorgesteld?
Neem ook zeker een kijkje op de website die bij de serie hoort: www.deblockbusters.nl. Daar vind je o.a. ‘het schrift‘ waarin de kinderen aantekeningen maken: daarin lees je nog veel meer over Kandinsky, maar ook over andere kunstenaars.
Rusland
Hoe anders Rusland is dan Nederland, wordt ook mooi duidelijk uit dit boek. Eigenlijk is het jammer dat je ook hier geen beelden van ziet in het boek, want van het volgende korte fragment word je ongetwijfeld heel nieuwsgierig.
‘Begrijp je wat (…) simkaart heeft gekocht. (blz. 62 t/m 64)
Storm logeert in Rusland vlakbij Moskou, in een datsja. Een ‘sprookjeshuis’ wordt het ook wel genoemd in het boek. Dat een datsja er niet altijd zó uitziet, wordt duidelijk als je op het woord googelt. ‘Datsja’ is eigenlijk gewoon het Russische woord voor buitenhuis.
Lees ook
In Het museummysterie wordt een schilderij uit het Guggenheim gestolen! Nóg een spannende detective dus, waarin een schilderij van Kandinsky centraal staat.
De boeken Het Picasso mysterie en Het geheim van Monet hebben inmiddels een nieuwe cover gekregen.
Uitgeverij Kluitman, 2018
Bekijk bij bol:
Series: Blockbusters | Onderwerpen: 2018, Criminaliteit, Jezelf presenteren, Kandinsky, Kunst, Kunstenaars, Oost-Europa, Rusland, Serie, Tip van Sem