Het gaat niet zo geweldig met de aarde. Gelukkig lees je in dit boek alles over geniale groene oplossingen als zeewierburgers, waterstofauto’s en verticale boerderijen. Maar ook over eenzame bananen en pukkelpompoenen, kledingruilmiddagen, adoptiekerstbomen en bijenhotels. Kortom: een superhandig boek over duurzaamheid vol praktische tips die je zelf kunt uitvoeren voor een groen-en-toch-nog-steeds-heel-leuk-leven. Wat dat blijkt eigenlijk helemaal niet zo moeilijk.
Recensie
Dat er iets aan de klimaatverandering gedaan moet worden, daarover is iedereen het inmiddels wel eens. Wat er precies aan de hand is, is al iets minder duidelijk. En wat je er zelf aan kunt doen… mm, dat is helemaal lastig om zelf te bedenken. Er komen inmiddels steeds meer boeken over klimaatverandering en duurzaamheid, maar vaak zijn die behoorlijk ingewikkeld. Lotte Stegeman, oud-hoofdredacteur van de kranten Kidsweek en 7Days weet dat.
Als het over duurzaamheid gaat, vliegen de ingewikkelde termen je om de oren. Alleen van het woord zelf al ga je gapen. (blz. 9)
Zo is dat. Maar gelukkig is er ook dít boek. En daar ga je helemaal niet van gapen! Sterker nog: na het lezen van dit boek weet je precies wat je kunt doen om beter voor onze aarde te zorgen én zul je nog zin hebben om dat te doen ook.
Lotte Stegeman weet duidelijk hoe ze kinderen aan moet spreken. Hoe onze planeet ‘in de penarie’ zit, legt ze kort maar krachtig uit. Tijd om verveeld te raken, heb je als lezer niet. Door de afwisseling van korte hoofdstukjes, interviews, weetjes en vooral veel tips blijft dit boek tot het einde toe boeien. En afgezien van leuke woorden voor galgje (pukkelpompoen, adoptiekerstboom) leer je ook nog eens heel erg veel over het klimaat, het milieu en de natuur. Want dat dat niet hetzelfde is, legt Stegeman ook goed uit. De lezer krijgt in dit boek tips om voor alle drie goed te zorgen.
In de wereld van duurzaamheid noemen we jouw impact op het milieu ook wel je voetafdruk. De missie is om die zo laag mogelijk te krijgen. Hoe groener elke teen kleurt, hoe beter je bezig bent. (blz. 15)
Dus krijg je in dit boek in 5 stappen uitgelegd hoe je dat voor elkaar krijgt: voor elke teen één hoofdstuk. Van het minder eten van vlees tot het maken van kunstwerken van plastic om aandacht te vragen voor alle troep in de natuur… juist de afwisseling maakt dit boek zowel leerzaam als ontzettend leuk om te lezen. Diverse mensen komen aan het woord door middel van interviews. Zo lees je hoe 12-jarige Lian Kandelaar boeken schrijft over bedreigde dieren, hoe de 16-jarige Emiel Wolfs bijen houdt, hoe Delftse studenten scheuren met een auto die rijdt op waterstof en hoe Lucas Jeffries een restaurant opende om groenten te redden.
Hoewel de boodschap van het boek ernstig is, is de toon van dit boek ontzettend positief en hoopgevend: jij kunt het verschil maken. Het boek zet door de grote hoeveelheid praktische én toegankelijke tips echt aan tot actie. Ook de speelse vormgeving van het boek zorgt ervoor dat je dit boek met plezier blijft lezen. De illustraties van Maartje Kuiper zitten vol humor en het boek staat er helemaal vol mee!
Bovendien geeft Kuiper op het achterplat al het goede voorbeeld:
Terwijl ze aan Groene voeten werkte, droeg ze twee truien over elkaar, zette ze de verwarming een graadje lager en trok ze de wc slechts één keer per dag door om dit boek zo duurzaam mogelijk te maken.
Zo simpel kan het dus al zijn. Met behulp van dit boek kan iedereen groene voeten krijgen. Inspirerend en activerend!
Lestips
Dit hele boek staat al vol met tips, maar mijn grote tip bij dit boek is: lezen! Een tip- en weetjesboek is niet per se een fijn léésboek, maar dit boek is dat absoluut wel. Het leest zelfs heel fijn door de afwisseling van stukken informatieve tekst, interviews en korte tips.
Bij het boek is ook nog een lesbrief gemaakt. Voorin het boek staat een link, maar die klopt helaas niet. Via deze link kom je wel op de juiste pagina! In de lesbrief (of leskaart) staat een opdracht om met de klas een plan te maken voor een groenere school.
Eigenlijk is het geven van lestips bij dit boek verder niet nodig, want het is duidelijk dat je het hele boek zó kunt gebruiken. Je kunt er ontzettend veel informatie uit halen voor interessante lessen over milieu en duurzaamheid, maar je kunt ook met je klas aan de slag gaan met de tips. Kinderen worden zelfs gestimuleerd om zelf nog meer tips te bedenken (‘Vul deze lijst aan met je eigen supergroene tips’). Praat erover en kom samen in actie.
Onderwerpen die terugkomen in het boek:
- voedsel: vlees-eten, verspilling en de impact van de grote wereldbevolking
- kweekvlees: hoe we zouden kunnen voorkomen dat dieren geslacht moeten worden voor vlees
- energie
- drinkwater
- milieuvriendelijke vakanties
- nieuwe vervoersmiddelen
- plasticsoep
- afval en recyclen
- consuminderen
- ontbossing
- het belang van bijen
- groene steden
Een inhoudsopgave van het boek kun je vinden in het inkijkexemplaar van het boek.
En natuurlijk snapt de schrijfster ook wel dat het klimaatprobleem pas kan worden opgelost als de leiders van de landen en grote bedrijven meewerken. Maar
dat is bepaald niet de simpelste klus ooit, en om nou te zeggen dat ze keihard opschieten… mwoah. (blz. 15)
Dus de boodschap van dit boek is eigenlijk hetzelfde als de bekende slogan uit de jaren negentig: ‘Een beter milieu begint bij jezelf!’ Alleen dit al kun je mooi als uitgangspunt voor een discussie in de klas nemen: Heeft het zin als jij in je eentje iets voor het klimaat/het milieu/de natuur doet? (En wil je dan een mooi voorbeeld geven voor antwoord JA, lees dan het verhaal van Jadau Payeng maar eens voor (blz. 108)).
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 2018
Helaas is het boek niet meer (nieuw) verkrijgbaar. Je kunt het nog wel tweedehands vinden of in de bibliotheek.
Bekijk bij bol:Onderwerpen: 2018, Duurzame energie, Klimaat, Klimaatverandering, Milieu, Milieu & duurzaamheid, Natuur, Tips, Voeding
Geïllustreerd door Maartje Kuiper