Heid en Teit gaan samen op reis. Ze lopen eerst over de hei en door een wei, maar belanden uiteindelijk op het eiland van Keizer Ei.
Keizer Ei is niet blij, maar dát woord zul je in dit boek niet tegenkomen. Dit humoristische en fantasierijke verhaal is namelijk hét ezelsbruggetje om voor altijd alle twijfel te omzeilen. Want vrijwel alle woorden met de korte ei staan in dit boek, terwijl er niet één ij in voorkomt! Vanaf nu wordt het kiezen tussen die twee simpelweg een “eitje’.
Recensie
Wat een meesterbrein heeft Karst-Janneke Rogaar. Echt waar, dit gevlei is geen geintje! Dit verhaal prikkelt je brein en zorgt ervoor dat je feilloos alle ei-woorden van ij-woorden kunt onderscheiden.
Ai, nu heb ik toch een ij gebruikt… en dat geeft precies aan hoe geniaal dit boek is! Hoe knáp om dit verhaal te schrijven. Elke leerkracht kent waarschijnlijk wel ‘de ei-plaat’, met leuke tekeningen van begrippen die je met een ‘ei’ schrijft, maar Rogaar gaat in dit boek nog wel een stapje verder: zij verzamelde gewoonweg álle woorden met een ei en stopte ze vrijwel allemaal in dit boek. En dat niet alleen, ze wist er ook nog een ontzettend gek en grappig verhaal van te maken, dat daarbij zo expressief getekend is, dat je het niet snel meer zult vergeten.
Precies dát is ook de bedoeling! Zo schrijft Rogaar zelf onder de enorme ei-woordenlijst achterin het boek:
Als je dit boek maar vaak genoeg leest, ken je ongeveer 90% van alle ei-woorden. In de meeste andere gevallen gebruik je de lange ij.
Het leuke is: dit boek is zo humoristisch, dat je het ook steeds opnieuw wílt lezen! Het verhaal begint heel simpel: Heid en Teit lopen over de hei, over een akker met prei en door een vallei. Tot dan toe zou je nog kunnen denken dat dit een boek voor beginnende lezers is. Maar dan zien Heid en Teit een zeilboot liggen en besluiten ze naar een eiland te varen. Vanaf dat moment begint het verhaal steeds meer op je lachspieren te werken, want terwijl Heid eidereenden spot (leuk detail), ziet Teit iets heel anders aankomen…
Rogaar is een ster in het uitbeelden van emoties, ook al lijken haar tekeningen bedrieglijk simpel. De krassen van haar potloden zijn duidelijk te zien en geven de tekeningen ongelooflijk veel beweging mee. Mooi zullen kinderen haar tekeningen misschien niet vinden, maar expressief zijn ze zeker. Kijk maar eens naar Heid en Teit als ze net op het eiland zijn aangekomen.
‘Verder varen kunnen we niet, dat is een feit. We hebben weinig, enkel wat zeiknatte pleisters.
En we voelen ons afgepeigerd.’ (blz. 29)
Heid en Teit worden door een lakei (met een gewei) naar het domein van keizer Ei gebracht, waar deze lekker zit te breien. Dan wordt het pas echt grappig en wordt duidelijk dat deze tekst wel degelijk voor oudere kinderen geschikt is, want vanaf dat moment worden kinderen overladen met moeilijke ei-woorden, die overigens heel slim worden uitgebeeld in de tekeningen. Extra leuk is dat er nóg meer ei-woorden in die tekeningen zijn verwerkt.
‘Níémand geven we toegang tot dit paleis!
We maken geen onderscheid tussen groot of klein.
Al was u een soevereine Romein,
een puriteinse republikein of
een scheikundig meesterbrein. (blz. 40)
Bijzonder knap is dat het verhaal inhoudelijk ook nog best sterk is. Maar de meest geniale zet bewaart Rogaar tot de laatste bladzijden, want daar maakt ze niet alleen een fantastisch taalspelletje van, maar legt ze op subtiele wijze ook nog eens een van de belangrijkste spellingsregels uit. Want Heid en Teit…. kennen we die woorden niet ergens van? Wat een creativiteit!
Lestips
Vergeet vanaf nu de ei-plaat uit je lesmethode. Dít boek moet je hebben. Je kunt dit boek wel vijf keer achter elkaar lezen en dan is het nóg leuk. Een beter ezelsbruggetje bestaat er inderdaad niet. Geschikt om voor te lezen én om zelf te lezen!
Wat ook nog een heel erg leuke oefening is: met de woordenlijst achterin het boek kunnen kinderen zelf proberen een ei-verhaal te schrijven. Ze mogen daarbij – net als Rogaar – géén woorden met de ij gebruiken!
Verder kun je kinderen uitdagen om nog meer voornamen te bedenken (blz. 64).
En nog ietsje lastiger: wat zouden ze tegen Heid kunnen zeggen? (blz. 62) (ofwel: welke woorden kun je verzinnen die eindigen op -heid?)
Uitgeverij Kluitman, 2020
Bekijk bij bol:Onderwerpen: 2020, Creatief schrijven, Eenzaamheid, Illustraties, Liefde, Prentenboek, Spelling, Taal, Voorleestopper
Geïllustreerd door Karst-Janneke Rogaar