George wordt door zijn ouders erg beschermd opgevoed, zonder enige vorm van technologie. Er gaat dan ook een wereld voor hem open als hij kennismaakt met zijn nieuwe buren: Annie en haar vader Erik, die wetenschapper is. Erik vertelt George alles over het heelal, maar hij heeft bovendien een heel bijzondere computer, Kosmos, die hen via een deur in de ruimte naar elke plek in het heelal kan sturen. Voor hij het weet, maakt George een spannende reis door het oneindige heelal. Maar al snel blijkt dat nog iemand op de hoogte is van Kosmos’ bestaan… en diegene doet er alles aan om de computer in handen te krijgen.
De oorspronkelijke uitgave komt uit 2008 (Uitgeverij Pimento). In 2016 is de serie opnieuw uitgegeven door Uitgeverij Kluitman en heeft het boek een nieuw jasje gekregen, met nieuwe illustraties van Daniëlle Futselaar.
Dit boek is het eerste deel van de serie George (deel 2: De schat in het heelal; deel 3: De knal in het heelal). Er zullen nog meer delen gaan verschijnen!
Recensie
Dit fantastische boek over het heelal is geschreven door de wereldberoemde professor Stephen Hawking en zijn dochter Lucy. Het verhaal van George wordt in het boek afgewisseld met veel feitenkennis over het heelal. Superinteressant voor iedereen die meer wil weten over onze planeten, kometen, sterren en – vooral – zwarte gaten!
Het verhaal over George is spannend en leuk geschreven en geeft in begrijpelijke taal ontzettend veel informatie. Het is eigenlijk niet nodig om tussendoor alle feitenpagina’s te lezen, want het verhaal zelf is al interessant genoeg. Bovendien werkt het best storend als de verhaallijn steeds onderbroken wordt door het lezen van extra informatie. Ik zou aanraden om eerst het verhaal te lezen en daarna (eventueel) de aanvullende feiten. Achterin de nieuwe uitgave staat een lijst met ‘ruimtelijke info’, met daarbij de bladzijdenummers. Handig als je het boek gebruikt als naslagwerk! De informatie over zwarte gaten ontbreekt echter in de lijst (terwijl dit zo ongeveer het belangrijkste onderwerp van het boek is), maar dat komt doordat deze informatie in het verhaal is verwerkt: op blz. 172 t/m 177 staat “alles wat je moet weten over zwarte gaten”.
Het boek heeft geen open einde en kan dus ook heel goed zelfstandig gelezen worden.
Lestips
Geweldig boek om te gebruiken tijdens een project over het heelal. Het leukste zou zijn om het hele boek voor te lezen, maar gezien de dikte (217 pagina’s) is dit waarschijnlijk niet haalbaar in een projectperiode.
Het is onmogelijk om een fragment uit het boek te kiezen, waarin een specifiek onderwerp ter sprake komt (daarvoor zit de informatie veel te goed verweven in het hele verhaal). Om echter een goed beeld te geven van het boek kun je een fragment voorlezen waarin George en Annie hun reis door het heelal gaan beginnen.
“Toen hij over (…) zei Annie lachend. (blz. 76 t/m 82*)
Ook kan het boek gebruikt worden bij het maken van werkstukken. Behalve veel informatie over ons zonnestelsel, staan er ook prachtige kleurenfoto’s in.
* In de oude uitgave (2008) vind je het fragment op blz. 87 t/m 93
Stephen Hawking
Stephen Hawking is beroemd geworden door zijn theorieën over het belangrijkste onderwerp in dit boek: zwarte gaten. Daarnaast is hij natuurlijk een bijzonder inspirerend persoon door zijn onuitputtelijke inzet voor de wetenschap, ondanks zijn ziekte ALS. Ken je hem nog niet of wil je de klas laten kennismaken met deze wetenschapper? Kijk dan naar dit filmpje van SchoolTV.
Uitgeverij Kluitman, 2016
Series: George | Onderwerpen: 2008, 2016, Heelal, Kometen, Onderzoek & wetenschap, Planeten, Ruimte & tijd, Serie, Sterren, Sterren & planeten, Tip van Emma, Zwarte gaten
Geïllustreerd door Daniëlle Futselaar