De goede dieven

De goede dievenManhattan. Na een lange bootreis komt Vita samen met haar moeder in Amerika aan. Er is werk aan de winkel. De beruchte miljonair Sorrotore heeft het huis en alle bezittingen van haar opa gestolen. Terwijl haar moeder via instanties probeert te regelen wat ze kan, smeedt Vita haar eigen plan.

Samen met een jonge zakkenroller en twee circusjongens besluit ze een gevaarlijke inbraak te gaan plegen, om zo het huis van haar opa weer terug te krijgen. Maar Sorrotore en zijn mannen zijn niet de juiste mensen om ruzie mee te krijgen… Vita had nooit kunnen vermoeden dat haar plan zó gevaarlijk zou zijn…

Vertaald door Jenny de Jonge.

Recensie

New York klom boven de mist uit, groot, grijsblauw en mooi, zo mooi dat Vita naar de boeg werd getrokken om beter te kunnen kijken. (blz. 8)

©2021 Luitingh-Sijthoff, illustratie van Matt Saunders uit De goede dieven

Zo komt Vita samen met haar moeder aan op Manhattan, waar haar opa woont – recht tegenover Carnegie Hall. Mede door de sfeervolle illustraties van Matt Saunders, aan het begin van de hoofdstukken, voel je gelijk dat Katherine Rundell je zo’n 100 jaar mee terug neemt in de tijd: een tijd waarin bioscopen opgesierd waren met foto’s van Greta Garbo en de Eerste Wereldoorlog nog niet zo lang geleden geëindigd was.

Rundell neemt de tijd om je met haar beeldende taalgebruik mee te voeren naar deze andere tijd en plaats. Ze vertelt over Vita: hoe zij op jonge leeftijd polio kreeg, fantastisch leerde werpen terwijl zij aan bed gekluisterd was en ‘zes verschillende glimlachjes had, waarvan er vijf echt waren’. Het is kenmerkend voor haar vertelstijl: uitvoerig, vaak poëtisch en soms wat bevreemdend. Net als in haar boek Sophie op de daken is dit een boek vol verwondering: met zeer bijzondere personages en onwaarschijnlijke ontmoetingen, nachtelijke avonturen, gevaarlijke geheimen en spannende plannen.

De goede dieven

©2021 Luitingh-Sijthoff, illustratie van Matt Saunders uit De goede dieven

Vita komt er in New York achter dat Sorrotore, een bekende New Yorkse miljonair, op zeer gehaaide manier het kasteel van haar opa heeft afgepakt. Vita bedenkt een gewaagd plan om het weer terug te krijgen. Voor dat plan schakelt ze de hulp in van twee circusjongens en een jonge dievegge, die ze in de straten van New York ontmoet.

Als Vita echter tijdens een bezoek aan Sorrotore een belangrijk bewijsstuk steelt, krijgt ze vervolgens een stel zeer gevaarlijke, criminele mannen achter zich aan. Dat Victor Sorrotore – de Italiaanse naam verklapt het eigenlijk al – een typische maffioso is, wordt nog eens extra duidelijk als hij zich met dranksmokkel blijkt bezig te houden en er liquidaties dreigen te gaan plaatsvinden. Het voert de spanning in het verhaal behoorlijk op!

Vita verstijfde toen ze naar het pistool keek. De loop was nauwelijks groter dan haar duimnagel, maar leek toch groot genoeg om de zon te verduisteren. Dillinger hanteerde het met het gemak van een man die eraan gewend was wapens te gebruiken om zijn bedoelingen kracht bij te zetten. (blz. 69)

In het boek is er daarnaast veel ruimte voor de ontwikkeling van de diverse personages. Dievegge Silk durft steeds meer van zichzelf te laten zien en circusjongens Arkady en Samuel laten Vita kennismaken met de betoverende wereld van het circus. Vita ontdekt dat er voor haar, ondanks haar kreupele voet, met haar fenomenale werptechniek toch een mooie toekomst in het verschiet kan liggen en ook Samuel en Arkady filosoferen over wat ze later willen bereiken. Samuel moet daarbij echter, vanwege zijn donkere huidskleur, tegen flink wat verwachtingen en vooroordelen vechten.

De goede dieven

©2021 Luitingh-Sijthoff, illustratie van Matt Saunders uit De goede dieven

Het is prachtig hoe Rundell de personages beschrijft – ‘zijn schoonheid was zodanig dat je longen even vergaten waarvoor ze dienden’, maar het verhaal is door de vele details wel behoorlijk overweldigend. Ook zal het taalgebruik voor de meeste kinderen een flinke uitdaging opleveren. Als ze zich echter door dit verhaal kunnen laten meevoeren, wacht hen een zeer bijzonder verhaal, met naar het einde toe een uiterst spannende en onverwachte twist. Dit avontuur zul je niet snel vergeten!

Lestips

Je bladert er snel overheen, maar op de Franse titelpagina van dit boek (in het boek De bromvliegzwaan lees je wat dat is! –  de allereerste witte pagina in het boek) staat een heel goede samenvatting van dit boek. Zeer geschikt voor boekpromotie!

Vervolgens kun je nog een stukje uit het boek zelf voorlezen, waardoor ze nog iets meer informatie krijgen over het plan. Je begint met lezen in het dagboek van Vita.

Ik vond het meisje (…) daarbij te laten. (blz. 47 t/m 50)

Maffia

Op die Franse titelpagina staat ook dat de opa van Vita is bestolen door een man met maffiaconnecties – verrassend, want hoewel ik zelf tot de conclusie was gekomen dat Sorrotore een maffioso is, staat dit nergens in het verhaal vermeld.

De maffiaHet is geen slecht idee om kinderen een iets beter beeld van deze tijd te geven voordat ze het boek gaan lezen of voordat je het zelf gaat voorlezen. Nu is het natuurlijk geen goed idee om een maffiafilm te gaan kijken (wordt lastig om er eentje te vinden die geschikt is voor kinderen…), maar je kunt bijv. informatie halen uit het boek De maffia, uit de serie Informatie. Misschien heb je die wel in je schoolbibliotheek staan!

Jaren 20, 20e eeuw

Ken je het Instagram-account van Lezen Nou al? Daarop plaatst Roos Visser regelmatig geweldige filmpjes over boeken. Zo ook over De goede dieven. Haar kleding past helemaal bij de jaren ’20 stijl! Vanzelfsprekend kun je via Google ook genoeg beeldmateriaal vinden.

Carnegie Hall, New York

Een belangrijk deel van het verhaal speelt zich af op Manhattan, o.a. in Carnegie Hall. Ook daarvan zou ik zeker beeldmateriaal laten zien voordat je het verhaal laat lezen of gaat voorlezen. Als je dit gebouw opzoekt op bijv. Wikipedia, zie je ook meteen waar op Manhattan het ligt.


Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 2021

Bekijk bij bol:

De goede dieven


Genre: Avontuur, Spanning
Onderwerpen: 2021, Beroepen, Circus, Criminelen, Grootouders, Inbraak, Jezelf presenteren, Jezelf zijn, Keuzes, Kinderboekenweek 2021, Maffia, New York, Noord-Amerika, Tijd van wereldoorlogen, Tip van Emma, Tip van Mila, Verenigde Staten, Vriendschap
Geïllustreerd door Matt Saunders

Leave a Reply