Rosa en Fico zijn geen gewone kinderen. Ze zijn de kinderen van president Fernando die in zijn eentje de baas is in het kleine landje Costa Banana. Als Rosa op een dag ontdekt dat generaal Sjasliek een gruwelijk plan beraamt, gelooft niemand haar. Gelukkig weet ze haar broertje Fico te overtuigen. Samen komen ze in actie, maar kunnen ze de generaal nog stoppen?
Eerste deel in de serie Costa Banana. Winnaar van de Pluim van de Senaat in 2016. Het vervolg – De ongelooflijke Ravi Ravioli – won de Pluim van de Senaat in 2017! Het derde deel – Operatie Pisang – is genomineerd door de Nederlandse Kinderjury 2018.
Recensie
Dit boek won in 2016 de Pluim van de Senaat van de Nederlandse Kinderjury. En dat is begrijpelijk, want dit is een heerlijk veelzijdig, grappig en spannend kinderboek.
Het eerste hoofdstuk (hoofdstuk 0) zet je misschien een klein beetje op het verkeerde been, want hierin ligt de flauwe humor er wel heel erg dik bovenop. Dat is eigenlijk geen goede afspiegeling van de rest van het verhaal, want het boek is echt niet alleen maar grappig – het wordt een spannend avontuur! Daarbij heeft het verhaal meer inhoud dan je wellicht zou denken.
Douglas beschrijft – zij het lekker overdreven natuurlijk – prachtig hoe een dictatuur in elkaar zit en stipt ook nog even de tegenhanger democratie aan:
‘Als ik president was, mochten de mensen zelf hun wetten verzinnen. (…) De president keek alsof zijn dochter zojuist had gezegd dat ze wel zin had in friet met bavianenpoep. ‘Bah,’ riep hij uit. ‘Wat een vreselijk idee. Stemmen…’ (blz. 29)
Daarnaast wordt gelijkwaardigheid tussen meisjes en jongens ook uitgebreid besproken. Rosa wordt neergezet als een meisje dat niets kan, maar ondertussen wordt zij natuurlijk de heldin van het verhaal. Maar ook Fico blijkt bepaalde kwaliteiten te hebben, die Rosa in eerste instantie niet zag. Tussen de regels door leren kinderen van dit verhaal bovendien dat niet iedereen is, zoals hij lijkt.
De grootste kracht van dit boek ligt echter toch in de humoristische manier van schrijven en de ongelofelijke fantasie van de auteur. Een heerlijk leesboek, voor zowel jongens als meisjes!
Lestips
Het is erg leuk om het juryrapport van de Senaat eens te lezen, zodat je weet waar kinderen op letten bij de beoordeling van het verhaal. Zo lees je dat zij de bizarre wetten in het eerste hoofdstuk en al die gekke dingen het allerleukste vonden aan het verhaal! Lees dus om het boek te promoten eerst hier een stuk uit voor; daarna zou ik nog een fragment voorlezen waarin je de spanning wat meer benadrukt.
Vertel dat dit boek over de president van Costa Banana gaat en dat je hem graag even voorstelt aan de klas:
Pablo Fernando was (…) heel intelligent is.’ (blz. 7 t/m 9)
Vertel vervolgens dat Rosa, de dochter van de president, iets verdachts op het spoor komt… en dat is het begin van een spannend avontuur!
Rosa ging weer (…) robotvlieg! Een spionagevlieg! (blz. 59 t/m 62)
Democratie
Een les of gesprek beginnen over democratie en dictatuur kun je natuurlijk op heel veel verschillende manieren doen. Maar door een fragment uit dit boek voor te lezen, heb je wel een heel leuke binnenkomer:
‘Ik heb zojuist (…) te dom voor.’ (blz. 28-29)
Vervolgens kun je een aantal stellingen bespreken, die uit het boek naar voren komen. Zet ze op het bord en bespreek ze één voor één:
- Mannen zijn betere presidenten dan vrouwen.
- Mensen zouden hun eigen wetten mogen verzinnen (om er vervolgens over te stemmen).
- ‘De meeste stemmen gelden’ is de eerlijkste manier van beslissen.
- Mensen zijn te dom om te kunnen beslissen hoe een land geleid moet worden.
Lees ook:
Uitgeverij De Fontein, 2015
Bekijk bij bol:Series: Costa Banana | Onderwerpen: 2015, Bestuur, Complot, Democratie, Dictatuur, Kinderjury 2016, Ontvoering, Serie, Tip van Emma, Tip van Finn, Uitvindingen & machines, Voorleestopper
Geïllustreerd door Elly Hees