Enrico woont in een slaperig, klein dorpje in Italië, waar elke dag min of meer hetzelfde verloopt. Elke dag komen toeristen de heilige in het dorp bezoeken; bijna het hele dorp leeft ervan. In de zomer bezoekt Enrico elke dag zijn grootvader in het dal, om hem te helpen met het hoeden van de schapen, en elke dag komt hij dezelfde mensen tegen, waar hij een praatje mee maakt. Een van hen is zijn grote liefde Teresa – ze zijn nu al van plan om samen oud te worden. Maar dan verandert alles. Die ene dag in augustus schudt alles door elkaar…
Recensie
Dit bijzondere boekje (slechts 84 pagina’s) vertelt in weinig woorden toch een indrukwekkend verhaal. Het verhaal begint erg rustig en kabbelt vriendelijk voort, net als het leven in het Italiaanse dorpje. Enrico wil later tekenaar worden en legt alles vast in zijn schetsboek. ‘Zijn’ tekeningetjes illustreren dit verhaal: het hele verhaal staat vol met schetsmatige pentekeningen van mensen en het dorp. Erg mooi zijn ze niet, maar ze passen perfect bij het verhaal en voegen zelfs nog informatie aan het geschreven verhaal toe.
Door de rustige opbouw, waarbij de beschrijving van Enrico’s wandeling naar zijn opa wordt afgewisseld met algemene informatie over gebeurtenissen in het dorp, komt de gebeurtenis in augustus net zo rauw op het dak van de lezer als bij Enrico en zijn dorpsgenoten (ook al weet je als lezer wel dat er iets aan zit te komen door de eerste alinea):
Iedere dag, die zomer, ging Enrico ’s ochtends op weg naar nonno Luigi’s schaapskudde in het dal. Iedere dag, behalve die dag in augustus… (blz. 9)
Het bijzondere is dat de gebeurtenis zelf niet duidelijk genoemd wordt! Het verhaal stopt ‘op die ene dag in augustus’ en gaat twee weken later weer verder. Je leest dan ineens over de nieuwe situatie in het dorp. Pas langzaam wordt duidelijk wat er gebeurd is… en hoe één gebeurtenis alles kan veranderen.
Mooi opgebouwd dus en heel puur verteld.
Lestips
Nergens in het verhaal staat waar het zich afspeelt. Dat het Italië is, wordt duidelijk door de namen van de personen en de sfeerbeschrijving van het dorp en zijn omgeving. Kunnen de kinderen dit ook bedenken? Lees het volgende fragment voor en vraag waar het verhaal zich zou kunnen afspelen. En wat zou er gebeurd kunnen zijn, op die ene dag in augustus?
Nadat hij buiten (…) dag in augustus… (blz. 44 t/m 51)
Als de kinderen eenmaal weten wat er gebeurd is, kun je ook nog dit filmpje van het Jeugdjournaal laten zien. Bizar.. het boek is al geschreven in 2013, maar de gebeurtenis is in augustus 2016 werkelijkheid geworden… Om kippenvel van te krijgen! En in oktober gebeurde het nog een keer…
Reizen & toerisme
Zonder de heilige zou het dorp op de heuvel er niet zijn geweest. (…) Veel mensen in het dorp verdienden geld aan de heilige. (blz. 12/13)
Op de achtergrond wordt in dit verhaal verteld hoeveel invloed toerisme kan hebben op het leven van mensen. Het feit dat het dorpje waar Enrico woont, zo’n toeristische trekpleister is, is erg belangrijk voor het verhaal. Niet alleen omdat – zoals hierboven al verteld wordt – het dorp überhaupt niet zou hebben bestaan zonder toeristen, maar ook omdat de impact van de gebeurtenis in augustus hierdoor extra groot is:
Toeristen hadden hier nu niets te zoeken. (blz. 77)
Interessant om dit te bespreken met de klas. Toerisme kan vervelend zijn, omdat authentieke, rustige dorpjes worden overspoeld door mensen van buitenaf… maar het zorgt wel voor inkomsten en dus bestaansrecht. Wat zou er gebeuren als het toerisme stopt? Dat geldt voor heel veel plekken op onze wereld…
Uitgeverij Leopold, 2013
Bekijk bij bol:Onderwerpen: Aardbevingen, Actieve planeet, Geloof, Italië, Liefde, Natuurverschijnselen, Reizen & vakantie, Relaties, Tekenen, Toerisme
Geïllustreerd door Annemarie van Haeringen