Een dierengedicht voor elke dag van het jaar
Een indrukwekkende bloemlezing met maar liefst 366 gedichten over dieren.
Op prentenboekformaat, met illustraties van Britt Teckentrup en gedichten van o.a. Joke van Leeuwen, Annemarie van den Brink, Geert De Kockere, Lizette de Koning, Remco Ekkers, Erik van Os, Sjoerd Kuyper, Kate Schlingemann, Kees Stip en vele, vele anderen.
Recensie
Reikhalzend keek iedereen uit naar de opvolger van Ik wou dat ik een vogel was, een bloemlezing met 366 gedichten over de natuur en de seizoenen. Want dat ook Een wonderprachtig dier een schitterend, indrukwekkend boek zou worden, was zeker.
Er is namelijk veel hetzelfde gebleven: voor elke dag van het jaar (inclusief 29 februari) is er een gedicht gekozen uit ‘het Nederlandstalige dichtlandschap’: ofwel, gedichten van Nederlandse of Vlaamse bodem. Die gedichten zijn niet per se voor kinderen geschreven, maar de redactie heeft er bij de selectie wel rekening mee gehouden dat er voor kinderen altijd iets uit te halen valt. Wat een geweldige klus moet dat weer zijn geweest!
Daarbij moesten de gedichten ook nog eens passen bij de prachtige illustraties. Net als bij Ik wou dat ik een vogel was raak je daar niet op uitgekeken! Maar in de illustraties ligt ook meteen het grootste verschil: die zijn in deze nieuwe bloemlezing namelijk van een andere illustrator: Britta Teckentrup. Haar kleurrijke prenten in haar kenmerkende stijl voeren je mee naar mistige oevers, ijskoude sneeuwlandschappen, frisgroene weitjes, mystieke bossen, zinderende zandlandschappen, gouden korenvelden of blauwe beekjes. Dit boek wil je simpelweg niet dichtdoen; dit boek hoort opengeslagen op tafel of de kast.
Wederom zijn er gedichten geselecteerd van de crème de la crème, dus natúúrlijk staat het gedicht over het nijlpaard van Edward van de Vendel in dit boek en ook Gouden Griffel-winnares Bette Westera is weer met meerdere gedichten vertegenwoordigd. Maar, geen enkel gedicht uit beide boeken is hetzelfde. Bovendien is er ook in een nieuwe vijver gezocht: ruim een half jaar voor verschijning werd er een gedichtenwedstrijd uitgeschreven en dat leverde 1030 inzendingen op. In het voorwoord kun je lezen welke zeven dichters met hun inzending een plek verdienden in het boek. De vier (!) registers achter in het boek helpen je om de gedichten te vinden.
Zo kun je dus je favoriete dier opzoeken, of lezen over dieren waar je misschien nog nooit van hebt gehoord. Zoals redacteur Marlous van Mourik zegt: ‘misschien vind je zelfs wel een nieuw lievelingsdier’! Hoe dan ook kun je elke dag weer verrast worden met dit wonderprachtige boek. GENIETEN!
Lestips
Er is een geweldige boektrailer gemaakt bij het boek, waarmee je de nieuwsgierigheid naar het boek kunt prikkelen:
Het boek is echter nogal dik, dus kinderen kunnen het niet even snel uit de kast trekken en in hun laatje stoppen om later verder te lezen. Het is dan ook een boek dat je het beste (prominent) op een houten standaard in de klas kunt neerzetten, zodat de kinderen er elke dag even zelf in kunnen lezen.
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om elke dag een gedicht uit de bloemlezing voor te lezen (of je doet dat dan weer uit het andere boek Ik wou dat ik een vogel was). Maar het is ook leuk om uit dit boek gedichten te halen die je laat aansluiten bij een thema waarmee je bezig bent in de klas (denk aan: boerderij, op safari of reptielen).
Er zijn dus maar liefst 4 registers: op auteursnaam, op titel, op beginregel en op dier. Vooral dat laatste register is natuurlijk handig voor je onderwijs!
Soms sluiten de gedichten trouwens ook heel mooi aan bij de tijd van het jaar, zoals ‘Dieren van Bethlehem’ van Pieter Feller op 26 december of ‘Lentefeestje’ van Lea Smulders op 11 mei.
Poëzie
Voor poëzielessen heb je hier natuurlijk ook een schat aan inspiratie! Zoveel verschillende stijlen, zoveel verschillende rijmschema’s…
Sommige gedichten zijn ontroerend, sommige juist ontzettend grappig, andere zetten je weer aan het denken. Kunnen de kinderen misschien ook ontdekken welke stijl bij welke dichter past? En welke stijl past bij welk kind? Met behulp van deze bloemlezing ontdekken kinderen misschien ook wel hun favoriete dichter!
Neem bijv. een willekeurige pagina, zoals 18 t/m 21 juli over de bij – daar kun je al heel veel leuke ideeën uit opdoen!
- Een les over ‘bommelwoorden’: hommeles (of hommel-les)
- Een les over klanken: hoe ‘voelt’ een woord? Hard of zacht? Gemeen of lief? (hommel)
- Een les over spelen met taal: zoemmm in plaats van zoen
- Een les over zelfverzonnen woorden in gedichten: wat is zoemelde?
Heb je nog wat hulp nodig bij het vinden van lesideeën? Gebruik dan bijvoorbeeld het boek Poëzie hardop van Hans en Monique Hagen (die vanzelfsprekend ook zelf in deze bloemlezing staan).
Uitgeverij Ploegsma, 2021
Bekijk bij bol:Onderwerpen: 2021, Bloemlezing, Dieren, Gedichten, Insecten, Kalender, Natuur, Poëzie, Tip van Mila, Vogels, Voorleestopper
Geïllustreerd door Britta Teckentrup