20 verhalen die waargebeurd zijn. Of niet?
Er was misschien eens een man die stinkend rijk werd met zijn scheten.
En een apotheker die de praline uitvond.
En een kanarie met tienduizend vrienden.
Of misschien… ook helemaal niet!
Net als in het eerste boek Er was misschien eens vind je in dit boek een spel dat je doet raden: is het verhaal waargebeurd of compleet verzonnen? Sla de pagina om en ontdek de waarheid!
Recensie
Laat je klas maar raden! Zijn de bizarre verhalen in dit boek waargebeurd, of niet? Compleet verzonnen zijn ze in ieder geval nooit, want zelfs in de gekste verhalen zit altijd een kern van waarheid (soms zelfs waar je het het minste verwacht). En zelfs als je het antwoord goed hebt, blijkt er meestal nog een onverwachte twist te zijn. Dat maakt dit boek dus ook zo sterk: deze verhalen blijven verrassen!
Net als het eerste boek ziet ook dit deel er weer heel aantrekkelijk uit: de kunstige illustraties van Yarne Daeren hebben een mooi kleurenpalet en zijn zeer talrijk: paginagroot bij het verhaal en kleine illustraties bij alle weetjes. Extra leuk in dit boek is dat Korneel De Bruyn heel veel toepasselijke uitdrukkingen en bekende tongbrekers in de verhalen heeft verwerkt. De man die stinkend rijk werd door zijn scheten (verhaal 1) ging het namelijk voor de wind en liet ze een poepie ruiken. En toen de vrouw met de snor van tien miljoen (verhaal 10) schrok van haar spiegelbeeld baarden de plotse haren haar zorgen, maar gelukkig zat het later wel snor. Of wat dacht je van de vrouw die haar mannetje stond in het Wilde Westen (verhaal 7)?
Als koetsier van haar eigen postkoets poetste ze plots plichtsbewust haar postkoets met postkoetspoets. (blz. 35)
Hilarisch! Daar kun je beter even op oefenen voordat je dit gaat voorlezen! Veel verhalen sluiten net als bij het eerste boek mooi aan bij allerlei geschiedenisonderwerpen, maar dit waar-of-niet-waar-spel is ook heerlijk om gewoon even tussendoor te doen. Wat een plezier zul je weer hebben met dit boek in de klas!
Lestips
Voorin het boek staat precies hoe dit boek werkt én krijg je tips van de auteur (TIP 3: stop met tips lezen en ga raden!). Het lijkt me duidelijk: gewoon lekker voorlezen en aan de slag!
Geschiedenis-onderwerpen waar je met dit boek bij kunt aansluiten:
- Vikingen (2)
- Geschiedenis medicijnen (3)
- de Romeinen (4)
- Wilde Westen (7)
- Kolonisatie: Brits-India (8)
- de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië (11)
- Johan de Witt en de Gouden Eeuw (let op: de toelichting bij dit verhaal is vrij luguber) (12)
- ontdekkingsreizen en emancipatie (eerste vrouw die een reis rond de wereld maakte) (16)
- oude Griekenland (17)
Verder nog een kleine waarschuwing: (jonge) kinderen zullen Het beestigste kerstmenu uit de geschiedenis(15) waarschijnlijk behoorlijk schokkend vinden en verhaal 18: De konijnenmoeder – en dan met name de bijbehorende illustratie – zal wellicht ook voor uitgesproken reacties zorgen. Handig om te weten als je van plan bent onvoorbereid een verhaal uit deze bundel te plukken…
Lees ook:
Pelckmans, 2021
Bekijk bij bol:Onderwerpen: 2021, Door de eeuwen heen, Geschiedenis, Kolonisatie, Ontdekkingsreizen, Raadsels, Tijd van Grieken en Romeinen, Tijd van regenten en vorsten, Tijd van wereldoorlogen, Tip van Daan, Tip van Finn, Tip van Lucas, Verhalenbundel, Vikingen, Voorleestopper, Vrouwenemancipatie, Wilde Westen, WO II
Geïllustreerd door Yarne Daeren