De stad Amersfoort viert haar 750e verjaardag. De klas van juf Marian moet daarom een spreekbeurt houden over een oud gebouw in de stad. Sofie en Najib kiezen de Dievenpoort. Dat klinkt spannend! Het maken van de spreekbeurt wordt echter vele malen spannender dan ze hadden gedacht… In de bibliotheek lezen ze een oude, geheimzinnige brief over een haspelnap. Als ze die nap vervolgens vinden, komen ze erachter dat er een draak verstopt zit onder de Hof van Amersfoort! Lukt het hen de draak te bevrijden?
Dit boek is in eerste instantie uitgegeven als mini-uitgave, met daarin alleen de eerste 19 hoofdstukken. Kinderen uit Amersfoort werden opgeroepen op zoek te gaan naar de sleutel om de slagpennen van de draak te vinden. Veel kinderen hebben vervolgens meegezocht om Sofie en Najib te helpen. De extra hoofdstukken zijn vervolgens geschreven (mede) naar aanleiding van de voortzetting in de werkelijkheid.
Recensie
Dit is een vrolijk verhaal over twee scholieren die een spreekbeurt moeten maken en daarbij terecht komen in een soort sprookjeslegende. Origineel en erg leuk gelinkt aan de stad Amersfoort.
Het feit dat het boek mede is geschreven naar de werkelijkheid, is natuurlijk extra leuk: de kinderen en scholen die het actiefst mee hebben gedaan met de zoektocht zijn ook opgenomen in het verhaal. En er is meer interactiviteit: er is verder een website bij het verhaal www.haspelnap.nl en er zijn filmpjes gemaakt met Sofie en Najib in de hoofdrol.
Alles bij elkaar lijkt het gemaakt voor succes en waarschijnlijk was het dit ook toen de boekjes in Amersfoort werden uitgedeeld, maar verder zal dit boek weinig leerlingen aanspreken. Dit ligt vooral aan de uitstraling van het boek: deze komt heel amateuristisch over. Allereerst is er de volle bladspiegel (lange regels), maar vooral de illustraties zijn niet op het niveau van een kwalitatief kinderboek.
Het omslag ziet er ook niet aantrekkelijk uit. Op het omslag zijn de getekende haspelnap, huizen uit Amersfoort en Najib en Sofie te zien. Vooral de manier waarop Najib en Sofie zijn afgebeeld snap ik werkelijk niet. In het verhaal wordt heel duidelijk verteld dat Najib een Marokkaanse jongen is. Je leert zelfs een klein beetje over zijn cultuur. Waarom wordt Najib dan afgebeeld als een blanke jongen met een zwarte pruik op? En waarom zien de personages eruit alsof ze zijn weggelopen uit een programma als Sesamstraat? Dit past totaal niet bij de doelgroep (vanaf 9 jaar).
Helaas is het met de filmpjes niet veel beter gesteld. Er is een boektrailer beschikbaar, maar ik betwijfel of kinderen na het zien hiervan het boek zouden willen lezen.
Verder is de bijbehorende website verouderd. Zo staat er bijvoorbeeld nog een link naar de Hyves-pagina van Sofie en Najib. Vreemd, want de homepage verwijst wel naar een brand in februari 2016, dus er is recentelijk nog aan gewerkt.
Echt jammer, want het verhaal laat je op een leuke manier kennismaken met de stad Amersfoort. Er zit achterin het boek zelfs een speurtocht.
Lestips
Voor scholen in en om Amersfoort is dit een leuk voorleesverhaal, waarbij de speurtocht aan het einde de krent in de pap vormt. Kinderen zullen na het horen van het verhaal heel gemotiveerd zijn om het raadsel op te lossen.
Een goede manier om het boek te presenteren is door een fragment voor te lezen, zonder het omslag te laten zien. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het omslag met een rekbare kaft af te dekken. Op deze manier gaat de aandacht volledig naar het verhaal en niet naar de afbeelding.
Ze lopen naar (…) de wenteltrap af. (blz. 12 t/m 19)
Uitgeverij Bekenstein, 2009
Je kunt dit boek op een bijzondere manier aanschaffen: Sofie en Najib zetten zich namelijk in voor Het Knopjesmuseum in Amersfoort dat begin februari 2016 is afgebrand, vlak voor de opening. Het Knopjesmuseum is/was een museum waar wetenschap, ontdekken en spel op een bijzondere en spannende manier samen komen. Als je het boek bestelt, steun je daarmee de heropbouw van het museum. En nu komt het: je mag zelf de prijs van het boek bepalen! Kijk voor meer informatie op www.haspelnap.nl.
Er is ook een luisterboek beschikbaar:
Onderwerpen: 2009, Amersfoort, Fabeldieren, Geheim, Sagen, Utrecht, Volksverhalen
Geïllustreerd door Anja Jonker
één reactie: ik heb destijds heel erg gezocht naar een Marokkaanse jongen die Najib wilde en kon spelen. Helaas is dat niet gelukt. erg jammer. Maar daarom is er toen uds gekozen voor een Nederlandse jongen (die van zichzelf wel donkere krullen had trouwens, de pruik is later af gegaan)