Een bundel boordevol griezelverhalen en gruweltekeningen van bekende schrijvers en tekenaars. Paul Biegel, Thijs Goverde, Henk Hardeman, Mark Janssen, Astrid Lindgren, Paul van Loon, Reggie Naus, Annie M.G. Schmidt, R.L. Stine, Thé Tjon-Khing, Juliette de Wit, Koos Meinderts, Thea Dubelaar en vele anderen!
Met klassiekers, zoals Graaf Dracula en het monster van Loch Ness, maar ook met nieuwe, realistische verhalen over het internet of computergames… Griezelen voor beginners én voor die-hard griezelfans!
Recensie
Deze mooi verzorgde, lijvige bundel is echt een aanrader voor griezelfans, maar eigenlijk ook voor iedere andere lezer. De bundel is namelijk een prachtige verzameling van gerenommeerde auteurs en illustratoren en daarmee een soort ode aan het kinderboek! Natuurlijk komen Paul van Loon en Bies van Ede van het Griezelgenootschap voorbij, maar ook Paul Biegel, Annie M.G. Schmidt en Astrid Lindgren – auteurs die je misschien helemaal niet met griezelverhalen associeert!
Sommige verhalen zijn speciaal voor deze bundel geschreven, zoals bijvoorbeeld Het griezelfeest van Henk Hardeman (waarvan de hoofdpersoon – niet geheel toevallig – lijkt weggelopen uit zijn nieuwste serie De Familie Grafzerk…).
Andere verhalen zijn eigenlijk hoofdstukken uit een bestaand boek, zoals Alweer woensdag uit Het geheim van de nachtmerrie van Wieke van Oordt.
Weer andere verhalen komen uit eerder uitgebrachte verhalenbundels. Achterin het boek kun je het allemaal opzoeken!
Ook voorin het boek staat een overzicht: daar kun je opzoeken hoe spannend de verschillende verhalen zijn. Het griezelgehalte wordt aangegeven in spookjes, in een schaal van 1 tot 4. Verder staat er in dit overzicht wie het verhaal geschreven heeft en de tekeningen erbij heeft gemaakt. Gek genoeg is dat in het boek zelf nergens te lezen! Ben je dus eenmaal aan het lezen, dan moet je dus steeds even terugbladeren om te zien of je het volgende verhaal qua spanning wel aandurft. Ook is het jammer dat de auteur en de illustrator niet bij het verhaal zelf genoemd zijn. Het is toch fijn om te weten wie een verhaal geschreven heeft, maar als je eenmaal aan het lezen bent, heb je niet altijd zin om te stoppen!
Een goed teken natuurlijk: de verhalen boeien allemaal en zijn zeer divers. Het griezelgehalte is redelijk goed ingeschat (de verhalen met 1 spookje zijn inderdaad heel goed te doen), maar dat beleving toch subjectief is, blijkt bijvoorbeeld uit de verhalen Knaagplaag, van Monique van der Zanden (blz. 176), en Onder water, van Dave Shelton (blz. 185). Die verhalen zijn respectievelijk 4 en 3 spookjes, maar dat had ook prima andersom gekund. Onder water is ontzettend realistisch gebracht en als je daar een beetje gevoelig voor bent, zou dit verhaal eerder 5 spookjes verdienen! Brrrr….
Wie er uitspringt als de echte griezelkoning is Andreas Palmaer: zijn verhalen Love betekent liefde (blz. 30) en Kinderen met zwarte ogen (blz. 149) zijn voor de echte die-hard griezelfans. Beide verhalen komen uit zijn bijzonder enge boek De man zonder gezicht. Kinderen die gevoelig zijn voor beeld zullen vooral kippenvel krijgen van de illustraties van Iris Compiet, die ook de angstaanjagende cover van Spookbeeld tekende.
Een ware inspiratiebron en ontdekkingstocht dus! Maar vooral: heel veel lekker griezelen. Dit boek maakt absoluut waar wat het belooft.
Lestips
Het staat al op de achterkant geschreven:
Voor thuis met de deur driedubbel op slot, of rond het kampvuur, dicht tegen elkaar aan! Let op: (voor)lezen op eigen risico!
En inderdaad: dit is een boek dat kinderen prima zelf kunnen ontdekken, maar dat je ook goed kunt gebruiken als voorleesboek. Gewoon, om lekker te griezelen in de klas. Of bij het kampvuur! Kies bijvoorbeeld twee verhalen uit, die verschillen in griezelfactor. Begin met het minst spannende verhaal en laat kinderen daarna beslissen of ze blijven zitten of naar bed gaan… Niet iedereen is hiertegen bestand!
Annie M.G. Schmidt
Een verhaal dat je prima in de bovenbouwklas kunt voorlezen, is het verhaal van Annie M.G. Schmidt (leuk als je het canonvenster behandelt!): De diepvriesdames (blz. 36). Het verhaal heeft twee spookjes, maar is zowel griezelig als humoristisch.
Mythen & legenden
Ook mythen en legenden hebben een plekje gekregen in deze bundel! Zo lees je over Arachne en de godin Athene (Hoe Arachne een spin werd, blz. 133) en over De weerwolf Bisclavret (blz. 202). Beide verhalen zijn verteld door Simone Kramer.
Verder kun je het beste de bundel zelf doorlezen en bekijken wat je aanspreekt! De beste boekpromotie is immers een enthousiaste boekpromotie! Laat zien hoe je van het verhaal geniet en de kinderen zullen er ook van genieten.
Uitgeverij Ploegsma, 2017
Bekijk bij bol:Onderwerpen: 2017, Annie M.G. Schmidt, Dracula, Griezelen, Legenden, Loch Ness, Monsters, Mythologie, Sagen, Verhalenbundel, Volksverhalen
Geïllustreerd door Diverse illustratoren