Het kerstavontuur van Ebenezer Scrooge

Het kerstavontuur van Ebenezer ScroogeHet sneeuwde, en niet zo’n beetje ook. Een gordijn van vlokken daalde neer over de stad. Een krijtwit tapijt rolde zich uit over alle straten en steegjes, over alle bruggen, over de daken van gebouwen en huizen. En het leek er helemaal niet op dat het minder zou gaan sneeuwen. Dat kon maar één ding betekenen: een witte kerst! En wie wil dat niet?

Nou, Ebenezer Scrooge wilde dat niet. Hij had een enorme hekel aan kerst.

Bewerkt en vertaald door Diederik van Vleuten.

Elk van de achttien hoofdstukken in dit boek is geïllustreerd door een vooraanstaand kinderboekillustrator.

Recensie

Het kerstavontuur van Ebenezer Scrooge

©2024, Hoogland & Van Klaveren, illustratie van Alice Hoogstad uit Scrooge

Een echt kerstcadeautje, dat is deze uitvoering van het klassieke verhaal A Christmas Carol van Charles Dickens. Diederik van Vleuten heeft dit klassieke verhaal lekker smeuïg en heel toegankelijk vertaald. En ondanks de beperkte omvang – ieder hoofdstuk beslaat slechts één bladzijde – is het goed gelukt om het verhaal van ‘de nukkigste vrek uit de wereldliteratuur’ te vertellen.

Marley was dood. Dat om te beginnen. Daarover bestaat geen enkele twijfel.
Zo begint dit kerstverhaal al meer dan 180 jaar, met iemand die in de allereerste zin van het allereerste hoofdstuk meteen al dood is. Dan wil je natuurlijk weten hoe het verdergaat.
Maar voor deze keer begin ik iets anders. Dat verandert natuurlijk niets aan het feit dat Marley dood was. Twijfel niet. Die was zo dood als een deurnagel. (blz. 5)

©2024, Hoogland & Van Klaveren, illustratie van Marieke Nelissen uit Scrooge

Maar dit boek is vooral een pareltje door de medewerking van 19 topillustratoren: Alice Hoogstad, Annemarie van Haeringen, Annette Fienieg, Carll Cneut, Daan Remmerts de Vries, Ingrid Schubert, Dieter Schubert, Fleur van der Weel, Georgien Overwater, Hanneke Siemensma, Harmen van Straaten, Jeska Verstegen, Ludwig Volbeda, Marieke Nelissen, Marije Tolman, Martijn van der Linden, Mies van Hout, Sylvia Weve, en de illustrator van de cover heb je vast ook herkend: Charlotte Dematons.

Menig illustrator die aan dit boek meewerkte is in het bezit van een Zilveren of zelfs Gouden Penseel. Werkelijk elke bladzijde is een schitterende verrassing. De afwisseling is groot! Iedere illustrator heeft een herkenbare, eigen stijl en daardoor is ieder hoofdstuk anders.

©2024, Hoogland & Van Klaveren, illustratie van Call Cneut uit Scrooge

Het klassieke verhaal over Scrooge, die door het bezoek van drie geesten op kerstavond zijn leven besluit te beteren, heeft nog niets aan kracht ingeboet. Zelfs in deze korte versie besef je dat Scrooge niet zomaar is geworden, zoals hij is. En dat er daarom echt nog wel iets goeds in hem verborgen zit, dat er gelukkig na de confrontatie met zijn verleden, heden en toekomst ook uitkomt. Het verhaal geeft dan ook een heerlijk, warm gevoel en daarom is het verhaal over Scrooge misschien wel na ál die jaren nog steeds het ultieme kerstverhaal.

 

Lestips

Wat een heerlijk voorleesboek is dit voor in de klas. Lekker korte hoofdstukken, dus ideaal voor de periode tussen Sinterklaas en de kerstvakantie! Achttien hoofdstukken van ieder één bladzijde, dus dat krijg je gemakkelijk ingepland.

Illustraties

De verschillen in illustratiestijl zijn zo enorm groot in dit boek! Het is ook opvallend hoeveel invloed een illustratie kan hebben op de sfeer. Het is ontzettend leuk om met kinderen te praten over de illustraties. Welke stijl spreekt hen aan? Welk gevoel roept de illustratie op? Vinden ze dat goed passen bij het verhaal? Zou het verhaal anders zijn als het hele boek door één van de illustratoren zou zijn geïllustreerd? Welke illustrator vinden zij dan het beste passen bij het verhaal? Is dat ook wat zij het mooist vinden, of zijn dat twee verschillende dingen?

Bewerkingen

Dickens' kerstverhaalEr zijn zoveel versie van A Christmas Carol … Zowel boeken als films, de een wel geschikt voor kinderen, de andere wat minder.

Een versie waarin het origineel goed gevolgd wordt, en waarin het verhaal dus begint met dat Marley dus dood was (zoals Diederik van Vleuten in het voorwoord vertelt), is Dickens’ kerstverhaal van Blossom Books (bekijk hier het inkijkexemplaar bij bol). Een tip voor als jij of kinderen in je klas het verhaal nog wat beter willen leren kennen.


Hoogland & Van Klaveren, 2024

Scrooge


Genre: Kerst
Onderwerpen: 2024, Geesten, Illustraties, Kerst, Kerstmis, Klassieker, Scrooge, Tip van Mila, Voorleestopper, Winters
Geïllustreerd door Alice Hoogstad, Annemarie van Haeringen, Annette Fienieg, Carll Cneut, Charlotte Dematons, Daan Remmerts de Vries, Dieter Schubert, Fleur van der Weel, Georgien Overwater, Hanneke Siemensma, Harmen van Straaten, Ingrid Schubert, Jeska Verstegen, Ludwig Volbeda, Marieke Nelissen, Marije Tolman, Martijn van der Linden, Mies van Hout, Sylvia Weve

Leave a Reply