Van oerflits tot nu
Eerst was er helemaal niks. Tenminste, dat leek zo. Er was wel een minuscuul puntje en toen een knal – nee, een flits! De oerflits. Dit was het begin van het heelal, waarin al snel atomen ontstonden, die sterren werden en het sterrenstof rondslingerden, waarvan alles is gemaakt. Na miljarden jaren ontstonden de aarde, levende cellen en uiteindelijk de eerste zoogdieren.
Ga mee op deze waanzinnige reis door de tijd, door de ruimte en de zeeën. Langs vulkanen, rivieren, bossen, vlaktes, dino’s, alle andere dieren en zelfs de eerste steden. Ontdek hoe alles begon. En kijk zelfs een beetje mee in de toekomst.
Recensie
Wauw. Dit is nu echt wat je zegt een geweldige tijdlijn over het ontstaan van de aarde en de evolutie. Van oerflits tot nu. Het begin van het boek spreekt direct tot de verbeelding. Al kringelend wordt duidelijk dat het ‘ECHT…HEEL ERG… LANG…’ duurde voor de eerste levende deeltjes verschenen.
De niet-levende deeltjes waren er al best snel. De allereerste deeltjes waren quarks. Die waren er bijna meteen. Ze werden ook weer bijna direct protonen en neutronen. Het duurde nog wel heel even voordat daaruit atomen en moleculen ontstonden. (blz. 5)
Haha, ‘nog wel heel even’ – wel 300.000 jaar om precies te zijn! Maar inderdaad… gezien in de tijd sinds het ontstaan van het heelal, was dat maar heel even en dat maakt deze tijdlijn prachtig duidelijk. De mens krijgt in dit boek welgeteld zeven spreads en de rest gaat allemaal over sterrenstof, het ontstaan van de eerste levensvormen en de evolutieleer. En dat is natuurlijk ook hartstikke logisch, want – laten we dat eens even een paar keer hardop zeggen met z’n allen:
In totaal hebben de dinosauriërs 165 miljoen jaar geleefd. En dat is best wel lang. Weet je nog hoelang er mensen op aarde leven? Nog maar 2 miljoen jaar! Het duurt dus nog 163 miljoen jaar voordat wij net zo lang op aarde leven als de dinosauriërs hebben gedaan. (blz. 97)
De kracht van dit boek zit hem niet alleen in de prachtige verbeelding van de tijd – met spectaculair getekende, stripachtige spreads – maar ook in de ontzettend heldere uitleg. Aan dit boek werkten heel veel wetenschappers mee, zo is te lezen in het nawoord en op de achterflap, maar het is allesbehalve een taai, ingewikkeld verhaal geworden. Oké, natuurlijk gaat het over complexe zaken, zoals atomen, moleculen en celdeling. Dat ís ook heel moeilijk om te begrijpen! Maar zelfs dat wordt zo helder uitgelegd dat dit boek al vanaf de middenbouw te gebruiken is. Zelfs voor kinderen die nog niet kunnen lezen, is dit al een waanzinnig mooi kijkboek.
Elke cel maakte van zichzelf gewoon twee cellen.
Het boek neemt je daadwerkelijk mee op een fantastische tijdreis. Achterin het boek kun je precies opzoeken op welke pagina’s wat begint; de familie Blauwalg, de familie Protozo of de Familie Geleedpotig bijvoorbeeld. De tekst legt prachtig uit hoe alles in het heelal en op onze planeet met elkaar verbonden is. Met een verwijzing naar ruimtetelescoop Hubble aan het einde van het boek is het cirkeltje rond: deze telescoop heeft wetenschappers immers laten zien hoe sterren geboren worden (het begin), maar hoort natuurlijk ook bij het nu. En wil je nóg meer weten, dan is er ook nog een bijbehorende website met heel veel verwijzingen naar filmpjes en extra lesmateriaal. Echt een geweldig mooi boek voor het onderwijs dus!
Lestips
Mijn lestip: aanschaffen en in je schoolbibliotheek zetten! Dit is echt een onmisbaar boek als je het ontstaan van de aarde of de evolutie wilt bespreken!
Verdere lestips worden al gegeven door de makers van dit boek! Op de website hoeallesbegon.nl vind je:
- Heel veel filmpjes, van o.a. Schooltv, geordend op onderwerp, via de link Lesmateriaal – Alle lesmateriaal.
- Kant-en-klaar lesmateriaal met o.a. tekeningen uit het boek voor op het digibord, een printbare tijdlijn en bijbehorende lesbrieven.
- Extra informatie voor ‘als je meer wilt weten’
- Bij ‘Beschrijvingen’ kun je precies opzoeken welke periode er op een spread is afgebeeld en hoe alle dieren heten die erop afgebeeld staan.
Leuke zoekopdracht: kun jij alle dieren vinden en benoemen?
Fontaine Uitgevers, 2020
Bekijk bij bol:
Onderwerpen: 2020, Aarde, Actieve planeet, Dieren, Dieren & evolutie, Door de eeuwen heen, Eerste mens, Evolutie, Heelal, Illustraties, Insecten, Kinderboekenweek 2020, Leven, Oerknal, Ontstaan, Prehistorie, Prentenboek, Reptielen, Sterren, Sterren & planeten, Tijd van jagers en boeren, Tijdlijn, Tip van Daan, Tip van Lucas, Vogels
Geïllustreerd door Adriaan Bijloo