Sep kan net als zijn vader ongelooflijk goed koken, maar hij is slechts hulpje in Hotel De laatste kans. Zijn vader is verdwenen en zijn akelige bazen geven hem geen enkele mogelijkheid om zijn kunsten te laten zien. Totdat er een bijzondere groep mensen een geheimzinnige vergadering in het hotel komt houden. Voor die gelegenheid bereidt Sep een overheerlijk dessert, speciaal voor de belangrijkste gast van het gezelschap. Maar meteen na het dessert valt voorzitter dr. Thallomius morsdood neer. Hij lijkt vergiftigd! De beroemde inspecteur Tingieter wordt op de duistere zaak gezet. Wie heeft dr. Thallomius vermoord?
Vertaald door Marjolein Algera.
Eerste deel van een trilogie.
Recensie
Inspecteur Tingieter, van MagiPol, u hebt natuurlijk van ons gehoord. Luister, we hebben hier een verduiveld slimme misdaad, waarvan niemand weet hoe die is uitgevoerd, dus is de schuld bij deze keukenhulp terechtgekomen. Onmogelijk misdrijf, uiterst fascinerend afgesloten-kamer mysterie. Lijkt een kolfje naar onze hand. (blz. 99)
Fantastisch! Een Agatha Christie voor kinderen! Een bijzondere groep mensen, een afgesloten ruimte, een moord en één iemand moet de dader zijn… maar wie?! Dat is inderdaad een fascinerend gegeven voor een kinderboek. Maar dit verhaal krijgt daarnaast ook nog een magische twist, want ondanks dat het slachtoffer ‘gewoon’ vergiftigd lijkt te zijn, komt keukenhulp Sep ineens in aanraking met een kat die kan praten, muren die verhalen kunnen vertellen en een grote groep tovenaars. Het verhaal speelt zich echter af in de normale wereld en Sep is net zo verrast door het bestaan van magie als de lezer in dit geval.
‘Ik weet dat de magische wereld niet meer is wat hij is geweest, maar ga je me nu serieus vertellen dat je nog nooit hebt gehoord van de Elysee?’
‘Eh,’ mompelde Sep. (…)
Hij slaagde er maar net in om niet uit te roepen dat hij altijd had gedacht dat magie alleen bestond in van die sprookjes met heksen en vergiftigde appels en elfjes die ’s nachts schoenmakers te hulp schoten. (blz. 79)
De magie in dit verhaal zorgt ervoor dat het lastig te voorspellen is welke kant het verhaal op gaat. Gedurende het verhaal krijgt de lezer – net als bij een Agatha Christie – steeds meer informatie over de achtergronden van de personages. De auteur heeft zich overduidelijk laten inspireren door deze beroemde detective-schrijfster; er wordt zelfs in dit boek naar haar boeken verwezen:
Het soort verhaal waarin iemand was vermoord en iedereen elkaar zat aan te kijken, zich afvragen wie de volgende zou zijn. (blz. 181)
Toch is het boek zeker niet zo spannend als een échte Agatha Christie (dus kindvriendelijk); hoewel er een moord is gepleegd, ligt de nadruk vooral op het oplossen van het raadsel wie deze gepleegd kan hebben. Daarbij draait het grotendeels om het ontdekken van de magische wereld die altijd voor Sep verborgen is gebleven. Het zal de lezer niet verbazen dat zijn ouders daar iets mee te maken moeten hebben – niet voor niets zijn ze zomaar verdwenen, leeft Sep in een hotel met een magische tuin en deelt hij zijn kamer met een kat die hij kan verstaan. In die zin is het boek wel zeer spannend en intrigerend: hoe zit dit allemaal in elkaar?
Nog een extraatje: alsof het verhaal op zichzelf niet al magisch genoeg is, is het boek ook nog eens met glow-in-the-dark inkt bedrukt. Kinderen die dit boek met een zaklamp onder de dekens of in de klas lezen, zullen daarna vanaf hun nachtkastje of vanuit hun laatje verrast worden met een magisch lichtschijnsel. Hoe COOL is dat. Dit is een boek waar duidelijk goed over nagedacht is. Ook de opbouw – korte hoofdstukken van enkele bladzijden en verdeeld in 3 delen – maakt het omvangrijke boek (bijna 300 blz.) zeer aantrekkelijk om (voor) te lezen. Hoe deze trilogie verder gaat, is onmogelijk te voorspellen. De moord wordt opgelost, maar Sep heeft dan weer een nieuw raadsel om op te lossen… Dat wordt uitkijken naar deel 2!
Lestips
Waar draait dit verhaal om? Juist, om het oplossen van de moord. Dus, waarom niet die moord voorlezen als boekpromotie? Aangezien er op de achterkant van het boek al wordt verteld wat er gaat gebeuren, verpest je hiermee niet de verrassing. Integendeel: het opent juist de zoektocht naar de dader! Dus: als boekpromotie zou ik hoofdstuk 11 voorlezen: ‘Iets wat hij gegeten heeft.’ (blz. 55 t/m 59)
Door de korte hoofdstukken, die elke keer eindigen met een kleine cliffhanger, is dit ook een zeer geschikt voorleesboek! Doordat het verhaal niet al te heftig en zeker niet bloederig is (ondanks de moord), kan dit al prima vanaf groep 6.
Uitgeverij De Fontein, 2019
Bekijk bij bol: Bekijk bij bol:Series: Sep Seti | Onderwerpen: 2019, Magie, Moord, Serie, Tip van Emma, Tip van Liam, Tovenaars, Voorleestopper, Zoektocht
Geïllustreerd door Matt Saunders