Romy heeft het niet makkelijk. Irritante broers, een vader die het altijd druk heeft en een moeder die in de stress zit omdat er geen boekingen binnenkomen voor de bed & breakfast. Romy doet er alles aan om haar ouders te helpen, maar erg dankbaar zijn ze niet. Tot overmaat van ramp staat er dankzij Romy ineens een lokale tv-ploeg op de stoep voor een reportage!
Een muizennest in de bijkeuken, een opa die verliefd wordt op de gast in Kamer 1, voor de eerste keer in je leven ongesteld worden (op school!), een leuke jongen die ineens heel afstandelijk doet én een beste vriendin die je appjes niet meer beantwoordt: alle reden voor een rampenplan!
Deel 3 in de serie Romy’s rampenplan.
Recensie
‘Nog steeds niks’, zei ze, en ze zuchtte. ‘Geen enkele boeking.’
‘Komt wel goed’, zei mijn vader, die koffie aan het zetten was, en die blijkbaar niet doorhad hoe mama eruitzag.
‘Geloof je het zelf?’ Mama snoof. ‘Ik denk het namelijk niet, Sjoerd. We gaan over anderhalve week open, en we hebben nog geen enkele boeking! Die bed and breakfast loopt uit op een mislukking. Straks zijn we failliet. Moeten we het huis verkopen.’
‘Schatje’, zei papa. ‘Ik denk dat je wat moet eten.’ (blz. 9)
Romy’s leven verandert in dit derde deel in een soort Ik vertrek (maar dan thuis) en B&B vol liefde! Familieperikelen, nieuwe lessen in de brugklas, gedoe met vriendinnen, nog meer gedoe met jongens en dan ook nog voor het eerst ongesteld. Geen al te grote drama’s, maar wel heerlijk rampzalige puberproblematiek en heel herkenbaar allemaal. Maar de titel zegt het al: het komt allemaal goed. En dat maakt dit vlot geschreven boek weer een heel fijn feelgood-boek.
Ook zijn er maar weinig kinderboeken waarin zó uitgebreid over ongesteld worden en maandverband kopen wordt geschreven, terwijl dat toch echt wel een ding is in een meidenleven! In sommige culturen zal hier thuis ook helemaal niet over gesproken worden, dus het is geweldig dat meiden er op deze manier meer over te weten kunnen komen. Romy’s moeder maakt er zelfs een feestje van.
‘Ik ga morgenochtend meteen naar de bakker’ zei mama. ‘Wat voor taart zal ik kopen?’
‘Helemaal geen taart!’ zei ik. ‘Straks vragen Niels en Splinter waar die taart voor is. Daar heb ik geen zin in.’
‘Hoezo niet?’ Mama keek me verbaasd aan. ‘Dit is toch niet iets om geheimzinnig over te doen? De helft van alle mensen is elke maand ongesteld. Het is de normaalste zaak van de wereld.’ (blz. 133)
Dan is er ook nog flink wat romantiek in dit boek, want die leuke jongen uit de voorgaande boeken is er ook nog steeds… Al lijkt hij nu vooral aandacht voor een ander meisje te hebben. Wat moet Romy daar nou weer mee? Ze vraagt het in dit deel niet meer aan Meryem, haar vriendin uit Amsterdam, maar aan Guusje. Maar die vriendschap loopt niet helemaal lekker. Kortom: genoeg problemen om een rampenplan voor te maken! En dat levert weer een lekker ontspannend leesboek op voor jonge tieners!
Lestips
Vooral voor meiden in groep 7 en 8 is dit boek (en eigenlijk de hele serie) echt een aanrader. Vooral deel 2 en 3 bereiden hen op een geweldige manier voor op de puberteit en de middelbare school!
Lees om dit boek te promoten eerst de achterkant voor en daarna een grappig fragment waarin duidelijk wordt waarom dit verhaal een soort kruising is van Ik vertrek en B&B vol liefde (Ik had het zelf al bedacht, maar het staat ook nog eens in de tekst!):
‘Jullie hebben flink moeten verbouwen (…) zei mama verontwaardigd. (blz. 92 t/m 95)
Lees ook:
Columbus, 2024
Series: Romy's rampenplan | Onderwerpen: 2024, B&B, Brugklas, Familie, Lichaam, Liefde, Media, Media & journalistiek, Middelbare school, Puberteit, Seksuele vorming, Serie, Tip van Lisa, Verliefdheid, Vriendschap
Geïllustreerd door Hélène Jorna