Het is oorlog en de koudste winter sinds tijden in Zweden. Freds vader is naar de grens gestuurd om deze te bewaken tegen de Duitsers. Fred en zijn moeder proberen het hoofd boven water te houden door hard te werken. Fred mist zijn vader, zeker nu het bijna Kerstmis is. Gelukkig is er Elsa, een stoer roodharig meisje in zijn klas. Van haar krijgt hij altijd een fijn, warm gevoel. Maar ja… hoe maakt hij haar duidelijk dat hij haar leuk vindt? Het wordt tijd om iets dapperder te worden… Samen met zijn beste vriend Oskar gaat hij oefenen. En dat pakt nog beter uit dan verwacht.
Vertaald door Edward van de Vendel.
Recensie
Dit prachtig vormgegeven boek is er eentje om te koesteren. Zo’n verhaal dat je laat glimlachen en gelukkig maakt.
Dat is heel bijzonder voor zo’n klein en in principe eenvoudig verhaal. De kracht zit hem echter in de herkenbaarheid van die ‘kleine’ en tegelijkertijd grote dingen waar het echt om draait in het leven: liefde, begrip en vertrouwen. Het boek in handzaam, klein formaat bestaat uit slechts 125 bladzijden, met een ruime bladspiegel en veel illustraties van Ida Björs. Het verhaal van Ulf Stark leest – mede door de vertaling van Edward van de Vendel – heel gemakkelijk, maar zit tegelijkertijd vol subtiele grapjes en hints.
Het verhaal speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en dat voel je door het hele verhaal heen: de mensen hebben het koud en ze hebben weinig te eten. Bovendien moet Fred zijn vader missen, die eropuit is gestuurd om de Zweedse grens te bewaken. Hij en zijn moeder proberen er maar het beste van te maken, zeker nu het bijna kerst is.
‘Hallo,’ zei mama toen ze me zag. ‘Ik probeerde warm te blijven. Maar het helpt niet echt, als je met een bezem danst, is het toch anders.’
‘Anders dan met papa, bedoel je?’ zei ik.
‘Precies.’
Ze vond het heerlijk om met hem te dansen. Zo hadden ze elkaar ook ontmoet.
Maar nu stonden papa’s dansschoenen in de kledingkast zijn voeten te missen.
Net als wij. Wij misten alles van hem. (blz. 45/46)
De personages in het boek zijn werkelijk hartverwarmend. Zoals de juf die een prachtige brief naar de moeder van Fred schrijft, de goedlachse kerstboomverkoper Granfors en de vrouw die Fred gelukkig maakt met een flesje parfum. Maar vooral Fred zelf is een jongen om van te houden; hij doet zo zijn best om iedereen blij te maken en stuntelt zo herkenbaar met zijn verliefdheid. Dat het boek een einde heeft als een sprookje, draagt ook bij aan het verwarmende gevoel.
Dit boek is echt een klein bundeltje geluk.
Lestips
Wat een prachtig boek om voor te lezen in de aanloop naar de kerstvakantie!
Om het boek te promoten, kun je het volgende fragment voor lezen. Daarmee leg je dan ook gelijk de titel van het boek uit:
De volgende dag (…) ‘Precies,’ zei ik. (blz. 55 t/m 57)
Liefde is niet voor lafaards gaat natuurlijk over dapper zijn, maar vooral over hoe mooi en verwarmend het kan zijn om aardig voor elkaar te zijn en begrip te hebben voor elkaar. Het is een prachtig nalatenschap van de auteur Ulf Stark, die vorig jaar – al voor het verschijnen van deze vertaling dus – overleed.
Pas nadat ik bovenstaande had geschreven, viel mijn oog op de oorspronkelijke titel van dit boek: En liten bok om kärlek – Een klein boek over liefde. En dát is het.
(Maar die titel is in Nederland al vergeven aan Marit Törnqvist!)
Em. Querido’s Uitgeverij, 2018
Bekijk bij bol:Onderwerpen: 2018, Geluk, Gevoelens, Jeugdboekenmaand 2023, Jezelf presenteren, Kerstmis, Kinderboekenweek 2020, Liefde, Scandinavië, Tijd van wereldoorlogen, Tip van Mila, Verliefdheid, Voorleestopper, Winter, WO II, Zweden
Geïllustreerd door Ida Björs