Max krijgt altijd, maar dan ook echt áltijd, overal de schuld van. Dus ook wanneer er iemand – ieuw! – in het opslaghok heeft gepoept. Maar dan heeft Max echt niet gedaan! Om te bewijzen dat hij heus wel wat kan, doet hij mee aan de verkiezingen voor klassenvertegenwoordiger… Alleen moet hij het wel opnemen tegen de duivelse Bibi, Layla het lievelingetje van de meester, lange Richard en knappe Kevin. Als dat maar goed gaat…
Eerste deel uit de serie Max Modderman.
Vertaald door Angelique Verheijen.
Recensie
Graphic novels, of eigenlijk beter: grappige verhalen met heel veel cartooneske tekeningetjes, zijn superpopulair. Denk aan Het leven van een loser, De waanzinnige boomhut, Dagboek van een muts… etc. Vaak is het moeilijk om kinderen andersoortige boeken te laten lezen, dus dan is het goed om te kijken wat er zoal te vinden is binnen dit genre.
En zo is er dus ook Max Modderman. Van deze serie verschijnt het zesde deel in het voorjaar van 2021 en ook al is deze serie lang niet zo bekend en populair als bijv. Het leven van een loser, dit eerste deel van de serie is echt ontzettend grappig.
De ingrediënten zijn niet bijster origineel: een niet-zo-populaire hoofdpersoon die zichzelf fantastisch vindt, blundert het boek door; heeft een nog minder populaire vriend (Hugo) en een vijand. In dit geval zelfs 3 vijanden: klasgenootje Bibi Nobel (‘als Darth Vader en Voldemort samen een dochter zouden hebben’), een levensgevaarlijke eend en meester IJzinga. Op zich is dat al verrassend, maar vooral de manier waarop iedereen voorgesteld wordt, werkt enórm op de lachspieren!
Meester IJzinga lijkt niet op een normale meester. Hij heeft meer weg van zo’n haarloze gorilla die gebakken puppy’s eet als ontbijt. De meeste meesters en juffen zijn een beetje, je weet wel, suffig, maar meester IJzinga ziet eruit alsof hij ijzeren tralies verbuigt als hij zich eens lekker wil ontspannen.
Dat klinkt cool. Maar dat is het niet. (blz. 11)
Max moet zien te bewijzen dat hij níet in het opslaghok heeft gepoept én dat hij een prima klassenvertegenwoordiger kan zijn. Hij wordt daarin enorm tegengewerkt door zijn meester, die duidelijk de pik op hem heeft. Het humoristische verhaal zit zo vol overdrijvingen, dat het duidelijk is dat je het allemaal niet al te serieus moet nemen.
De plot is dan ook niet heel spannend, maar het boek is wel heel vermakelijk en het zit vol hilarische vergelijkingen, creatieve titels, goede grappen en een stevige dosis ironie. Het boek heeft flink wat tekst, is levendig vertaald en leest lekker vlot door. Jammer is dat tekst en tekeningen niet altijd helemaal juist zijn geplaatst: af en toe loopt de tekst door in het stripwolkje, maar lees je die door de foutieve plaatsing op het verkeerde moment (zoals op de allerlaatste pagina’s). Gelukkig gaat het meestal wel goed en daardoor is dit boek zeker een aanrader voor kinderen die houden van erg grappige boeken, met veel plaatjes!
Lestips
Zeker een serie om te promoten in de klas! Dit is een serie die zonder twijfel voor veel leesplezier kan zorgen.
Je kunt het inkijkexemplaar (op bol.com) gebruiken als je het boek promoot. Terwijl jij voorleest, kunnen de kinderen de illustraties goed zien! Lees simpelweg het eerste hoofdstuk – Het eerste hoofdstuk stinkt! – voor. Daarmee valt al flink te lachen!
Campagne voeren
Max wil graag klassenvertegenwoordiger worden, maar hij is niet de enige. Daarom gaan meerdere kinderen campagne voeren, met posters, een speech en een debat.
Als je het in de klas hebt over dit soort onderwerpen, is dit een leuk boek om korte fragmenten uit voor te lezen.
- Voor het verzinnen van een goede slogan: Bij mij thuis (…) gebruiken,’ zeg ik. (blz. 73 t/m 76)
- Voor het voeren van campagne: Onderweg neem ik (…) van mijn leven! (blz. 79/80)
- Het maken van een poster: laat de voorbeelden op blz. 86/87 zien.
- Het houden van een debat: ‘Welkom bij het (…) ook achter komt. (blz. 104 t/m 112)
En na het voorlezen van de fragmenten bespreek je natuurlijk met je klas hoe het wél moet! En laat je je leerlingen nadenken over wat hún krachten zijn of hoe zij campagne zouden voeren.
HarperCollins, 2019
Er is in 2020 naast de hardcover ook een goedkope paperbackversie van dit boek verschenen.
Bekijk bij bol:Series: Max Modderman | Onderwerpen: 2019, Graphic Novel, Media & journalistiek, Schoolleven, Serie, Talenten, Tip van Daan, Tip van Finn, Verkiezingen
Geïllustreerd door Matt Stanton