Melody komt met haar zwevende boot aan bij een eiland. Als ze van boord stapt, ontsnapt haar fluit met vleugels en Melody snelt erachteraan. Op het eiland blijkt alles en iedereen muziek te ademen – de bomen, de planten, de dieren, maar vooral: de kinderen die er wonen! Ze vertellen Melody over liedjes die ze nog niet kent, en Melody kan niet wachten om die liedjes op haar fluit te spelen. Maar dan zal ze de fluit eerst moeten vangen!
Bij dit boek horen 10 bekende liedjes van over de hele wereld, gezongen door kinderen en jongeren op het AZC o.l.v. Lex Pantelic.
Recensie
Wat een waar FEEST is dit boek!! In eerste instantie lijkt het misschien op een prentenboek voor jonge kinderen. Maar niets is minder waar! Dit boek is een fantastische muzikale wereldreis voor iedereen!
Je reist in dit boek namelijk met Melody over het Eiland van Muziek. Daar ontmoet zij kinderen die heerlijke liedjes spelen van over de hele wereld: uit Eritrea, Tibet, Burkina Faso, Jamaica, Egypte, Iran, Colombia, Libanon, Congo en Rusland. Al die liedjes kun je luisteren via de website van Stichting de Vrolijkheid, waar je middels een QR-code naartoe kunt gaan. En helemaal bijzonder: die liedjes zijn ingezongen door kinderen en jongeren die in een AZC wonen.
Stichting De Vrolijkheid wilde namelijk een selectie liedjes verzamelen, om ze met muzikanten, kinderen en volwassenen op andere asielzoekerscentra te delen, samen te spelen en te zingen.
Liedjes die je nooit hoorde in Nederland, maar waar iedereen een beetje in thuis kan komen.
Wat een wondermooi concept. Maar niet alleen het concept is mooi; de uitvoering is ook fantastisch. De illustraties van Enzo Pérès-Labourdette brengen het Eiland van Muziek in het boek op sprankelende wijze tot leven en zijn een feest voor het oog. Wat een prachtige kleurenexplosies! Het Eiland van Muziek spreekt enorm tot de verbeelding. Bovendien kun je ongelooflijk veel creatieve details in de prenten ontdekken. Van palmbomen die eruit zien als blokfluiten tot een bankje met kikkervisjes die luisteren naar de muziek van hun vader. Van een trompettenbuitenboordmotor tot een draagkoets in de vorm van een vleugel…
Delen van die illustraties vind je terug op de website met de muziek. Zo kun je ontdekken welk liedje bij welke pagina hoort. Maar ook het bijbehorende personage vind je terug op de website, plus de credits van het liedje én het land waar de muziek vandaan komt. Ten slotte lees je er ook nog de Nederlandse vertaling van het lied.
Het verhaal van Melody en hoe ze haar vliegende fluit achtervolgt over het Eiland van Muziek heeft verder niet zo heel veel om het lijf, maar zorgt wel voor de verbinding tussen de verschillende liedjes. Echt een heerlijk kijk- en luisterboek! Dit boek laat zien en ervaren hoe fijn het is om samen naar muziek te luisteren. Echt een aanwinst voor elke klas!
Lestips
Wat word je vrolijk van dit boek! De liedjes klinken stuk voor stuk geweldig, maar ook het boek zelf is heerlijk om in te bladeren en te kijken. Fantastisch om kinderen lekker in te laten ontdekken en te laten fantaseren over het Eiland van Muziek.
Maar je kunt de liedjes natuurlijk ook heel mooi gebruiken binnen wereldprojecten of lessen over wereldmuziek. Luister met de klas naar de liedjes, ontdek nieuwe instrumenten en luister naar de klanken van een andere taal. Het is bovendien ontzettend leuk dat de songteksten vertaald zijn!
In onderstaand filmpje vertelt Enzo Pérès-Labourdette hoe het boek tot stand is gekomen en hoe hij het illustratieproces heeft aangepakt. Heel mooi om te zien!
Vluchtelingen / asielzoekers
Er staat een heel mooie intro in dit prentenboek, waar kinderen waarschijnlijk overheen zullen kijken (logisch, als je die mooie prenten ziet, wil je natuurlijk gelijk dóór), maar besteed er toch aandacht aan als je dit boek in de klas brengt:
Ieder land, iedere generatie, ze kennen elk hun eigen liedjes. Zo’n liedje dat net iets te hard uit een open raam naar buiten schalt en voorbijgangers mee laat zingen. Klanken die je terugbrengen naar een mooi of verdrietig moment uit het verleden. Dit boek begon als een verzameling van zulke liedjes.
Besef dus dat als je dit boek in de klas gebruikt en de liedjes laat horen, kinderen uit andere landen er misschien wel heel veel in zullen herkennen. De liedjes vormen ook een manier om in contact te komen met kinderen uit andere landen, kinderen die de Nederlandse taal misschien nog niet zo machtig zijn. Een prachtig boek dus in een klas met vluchtelingkinderen, dat hun cultuur op een heel positieve manier laat zien.
Daarnaast is het natuurlijk geweldig dat de liedjes ook echt door kinderen en jongeren van een AZC zijn ingezongen. Hier is ook een video over gemaakt:
Melody kwam tot stand op initiatief van en in samenwerking met Stichting de Vrolijkheid. De Vrolijkheid is een netwerk van professionele kunstenaars, regelaars, vrijwilligers, kinderen, jongeren en ouders, die samen wekelijks meer dan 100 kunstprojecten op bijna 30 asielzoekerscentra realiseren.
Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren, 2021
Bekijk bij bol:Onderwerpen: 2021, Afrika, Asielzoekers, Centraal & Noord-Azië, Midden-Amerika, Muziek, Muziekinstrumenten, Noord-Afrika, Prentenboek, Reizen & vakantie, Vluchtelingen, Wereld, Wereldmuziek, Zuid-Amerika, Zuidwest-Azië
Geïllustreerd door Enzo Pérès-Labourdette
Femke,
Dank voor je hele mooie recensie! Ik lees er mijn eigen intentie in en ben blij dat deze ook zo mooi overkomt.
Groetjes,
Niels
Ik hoop dat heel veel mensen gaan zien hoe mooi dit boek is! Jij bedankt voor dit prachtige initiatief!