Jackson houdt van feiten. Van dingen die waar zijn. Zoals twee-plus-twee-is-vier. Of zoals het feit dat een jachtluipaard een snelheid van honderdvijf kilometer per uur kan halen.
Maar dan duikt Crenshaw op. Crenshaw is een zwart-witte kat. Hij is enorm groot en kan praten. Hij houdt van surfen en paarse jellybeans. En alleen Jackson kan hem zien…
Crenshaw was vroeger Jacksons denkbeeldige vriend. Waarom is hij plotseling terug? Jackson heeft wel andere dingen aan zijn hoofd… Dat zijn ouders geldproblemen hebben en dat ze misschien hun huis kwijtraken, bijvoorbeeld. Maar Crenshaw laat zich niet zomaar wegsturen…
Recensie
Dit is zo’n boek waarvan je de eerste zin leest en denkt: top. Geweldig boek. Nu al.
Aan de kat op de surfplank vielen me gekke dingen op. Eén: hij was een kat op een surfplank. (blz. 11)
Maar dit boek wordt met het hoofdstuk alleen maar béter! Terwijl Jackson nuchter en op een grappige toon vertelt over zijn denkbeeldige vriend Crenshaw, ontvouwt zich langzaam een heel gevoelig, mooi en vooral serieus verhaal over de schrijnende situatie in zijn gezin. De ouders van Jackson zijn arm – écht arm. Ze zijn al een tijd dakloos geweest en dat zit er nu weer aan te komen.
Jackson probeert uit alle macht te bedenken waar Crenshaw vandaan zou kunnen komen. Hij gelóóft immers niet in fantasievriendjes! Alles moet verklaarbaar zijn. Heel verrassend in een boek over een denkbeeldige vriend! Terwijl Jackson zijn gedachten uiteenzet, blikt hij terug naar de tijd waarin hij Crenshaw voor het eerst zag: de tijd waarin hij met zijn gezin in een busje moest wonen en ze rond moesten komen door op straat te bedelen.
Een heel boeiend, aangrijpend en origineel verhaal voor een kinderboek. Dit soort armoede wordt niet vaak omschreven. De manier waarop dat in dit boek gebeurt, is heel toegankelijk – vanuit het gezichtspunt van een kind. Dat zorgt ervoor dat het boek pijnlijk mooi is voor volwassenen en tegelijk herkenbaar voor kinderen. Hoewel.. herkenbaar… de extreme armoede waarin Jackson opgroeit, zal hopelijk voor maar weinig kinderen in Nederland herkenbaar zijn! Maar zijn vertelwijze zal kinderen zeker aanspreken. Het zorgt ervoor dat het verhaal heel makkelijk leest. Het boek is daarnaast opgebouwd uit vele korte hoofdstukken, met veel witruimte en subtiele illustraties van een kat.
De wijsheden die het boek meegeeft zijn bovendien prachtig. In moeilijke tijden heb je steun nodig van een goede vriend. Wees eerlijk; maak de zaken niet mooier dan dat ze zijn. En neem iedereen serieus. Kortom, dit boek doet wat een fantastisch boek met je doet: het prikkelt, emotioneert, verrast en zet je aan het denken!
Lestip
De titel en de cover van dit boek verraden niet direct waar dit verhaal over gaat. Sterker nog: dat er zo’n gevoelig, serieus verhaal schuilgaat achter een boek over een denkbeeldige kat, is nogal verrassend. Echt een verhaal om te promoten dus (al zou ik ook zéker overwegen het boek voor te lezen!).
Om direct de aandacht van de klas te trekken, kun je het eerste hoofdstuk voorlezen:
Aan de kat (…) weg terug is. (blz. 11 t/m 13)
Vervolgens vertel je dat dit niet alleen maar een grappig verhaal over een surfende kat is… Lees de 2e alinea van de samenvatting voor en vervolgens een fragment verderop uit het verhaal. In dit fragment gaat Jackson samen met zijn vader naar een winkel om daar een honkbalwedstrijd te kijken (omdat ze hun tv net hebben verkocht).
Nadat mijn moeder (…) rare tijd, hè.’ (blz. 165 t/m 169)
Em. Querido’s Kinderboeken Uitgeverij, 2017
Bekijk bij bol:Onderwerpen: 2017, Armoede, Dakloosheid, Fantasievriend, Gevoelens, Jezelf presenteren, Tip van Julia, Voeding, Voorleestopper, Vriendschap
Beste Femke,
Ik vroeg me af of het boek aan zou slaan in bijvoorbeeld een groep 7, omdat het over een fantasievriendje gaat?
Groetjes Kim
Dit is absoluut een geschikt boek voor groep 7! Jackson vindt het zelf eigenlijk ook verschrikkelijk kinderachtig – een fantasievriendje – en hij probeert dit dus ook uit alle macht te verklaren. Dit boek gaat veel meer over de onderliggende redenen van het hebben van een fantasievriendje en laat tegelijkertijd zien dat het helemaal niet erg of raar is om een denkbeeldige vriend te hebben (in tijden dat je het moeilijk hebt). Dit verhaal laat kinderen zien dat je aan de buitenkant niet altijd kunt zien wat er bij iemand speelt in zijn/haar leven. Ik vond het een heel mooi en ontroerend verhaal! Totaal niet kinderachtig, maar juist heel volwassen gebracht.