Fejzo is geadopteerd en weet niets van zijn ‘echte’ moeder. Hij heeft ook niet zoveel belangstelling voor haar. Dat verandert als hij Maud leert kennen. Zij is heel nieuwsgierig en wil van alles weten. Waarom heeft Fejzo’s moeder hem afgestaan? Heeft hij zijn tekentalent misschien van haar? Het zet de gedachtenstroom in Fejzo’s hoofd in gang. Hij denkt verder. Misschien is zijn moeder een vreselijk mens, ook dat zou kunnen. Een zwerfster of zomaar iemand in de trein. Er is maar één manier om al die vragen te beantwoorden: Fejzo gaat op zoek naar zijn moeder.
Recensie
Geadopteerd zijn lijkt zo ‘simpel’: je komt uit de buik van een andere moeder, maar je ouders zijn gewoon de ouders bij wie je woont. Zo ziet Fejzo het althans. Daarom vindt hij de benaming ‘moeder nummer twee’ voor zijn adoptiemoeder niet goed (zij staat immers op nummer één!) en noemt hij zijn biologische moeder dus moeder nummer nul.
Dan leert hij in het park Maud kennen. Haar vragen over zijn afkomst zorgen toch voor veel onrust in zijn hoofd. Uiteindelijk laat hij dit weten aan zijn ouders, die hem steunen in de zoektocht naar zijn biologische moeder.
De zoektocht – die eigenlijk vooral uit gesprekken met een speciaal bureau bestaat – zorgt echter voor veel andere onrust in het gezin van Fejzo. Zijn zus Bink is namelijk uit China geadopteerd, maar in tegenstelling tot bij Fejzo is er niets over haar achtergrond bekend. De emoties die dit teweegbrengt bij Bink worden heel goed beschreven. Ook de onzekerheid van Fejzo en de angst van zijn ouders worden heel mooi in het verhaal verwerkt.
Op de achterkant van het boek staat dat Moeder nummer nul gebaseerd is op de eigen ervaringen van de auteur als adoptiekind. Dit zorgt er waarschijnlijk voor dat dit een ijzersterk boek is geworden over adoptie: geen melodramatisch verhaal, maar puur en simpel. Het zal ongetwijfeld voor veel herkenning zorgen bij (andere) adoptiekinderen.
Lestips
Fragment voor boekpromotie:
Ik liep over (…) ik de andere. (blz. 17 t/m 22)
Schrijver in de klas
Wil je het boek nog meer tot leven brengen, dan kun je de schrijfster boeken voor een bezoek in je klas! Dit kun je regelen via De Schrijverscentrale.
Uitgeverij Querido, 2008
Bekijk bij bol: