Een moedig verhaal over het belang van herdenken
Owen heeft een heel bijzondere vriend, namelijk een afbrokkelende stenen soldaat op een bankje in het park. Hij is de enige tegen wie Owen écht kan praten. Maar verder geeft niemand iets om de soldaat en de gemeente besluit hem weg te halen.
Owen is de enige die hem kan redden, maar kan hij de moed vinden om zich te laten horen voor het te laat is?
Vertaald door Anneke Bok en Claudia de Poorter.
Recensie
Dit korte verhaal, in een paperback van slechts 95 bladzijden met een zeer ruime bladspiegel, lijkt misschien op het eerste gezicht klein en makkelijk weg te lezen, maar niets is minder waar. Het is een prachtig verhaal, dat naarmate het vordert, steeds ontroerender wordt en dat menigeen een brok in de keel zal bezorgen.
Lisa Thompson is een kei in het neerzetten van haar personages. In dit verhaal is Owen aan het woord. Een stille jongen, die zijn vader al twee jaar niet meer heeft gezien. Dat het ook met zijn moeder niet zo goed gaat, blijkt al snel als Owen te laat op school komt.
‘Weet je zeker dat het door je wekker kwam en nergens anders door?’
Ik staarde naar de grond, omdat ik haar niet meer wilde aankijken.
‘Ja, mevrouw,’ zei ik. ‘Er moeten nieuwe batterijen in. Morgen kom ik op tijd.’
(…)
Ik was niet te laat door mijn wekker. Ik was te laat omdat mijn moeder in de badkamer had zitten huilen. (blz. 22)
Owen vindt steun bij de stenen soldaat in het park. De stenen soldaat staat bij een herdenkingssteen in het park, met namen van mannen die zijn omgekomen in de oorlog. Het beeld doet iets met Owen en hij kan er zijn verhaal kwijt. Op zeer invoelende wijze laat Thompson steeds verder doorsijpelen waarom het beeld zoveel voor Owen betekent. Het verhaal laat de lezer op aangrijpende en hartverwarmende wijze inzien waarom we oorlogsslachtoffers blijven herdenken en hoe belangrijk monumenten daarbij kunnen zijn.
Lestips
Echt een heel mooi verhaal, dit! Een prachtig voorleesverhaal in de tijd voor 4 en 5 mei, maar ook in projecten over oorlogen en/of herdenken.
Helaas is het boek inmiddels uitverkocht (misschien nog wel bij een aantal boekhandels te vinden!), maar je kunt het boek ook gratis beluisteren op de website van in60seconds.nl. Zij bieden in samenwerking met uitgeverij BILLY BONES en Voicebooking, ondersteund door het Nationaal Comité 4 en 5 mei, het audioboek gratis aan, ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding (in 2020). Zo hoef je het boek dus niet eens zélf voor te lezen in de klas, maar kun je met z’n allen luisteren en genieten (totale speelduur: 1 uur en 12 min.; het luisterboek is handig opgesplitst in hoofdstukken).
Gedichten
In Owen en de soldaat schrijft Owen een gedicht over wat herdenken voor hem betekent. Daarom was er bij het boek in 2020 ook een dichtwedstrijd georganiseerd, waarbij kinderen een gedicht over vrijheid of herdenken konden insturen. Het winnende gedicht is inmiddels uitgekozen en ook als podcast-aflevering te horen op de website in60seconds.nl. Je kunt het ook lezen op de website van uitgeverij BILLY BONES.
Vanzelfsprekend kun je de opdracht nog wel in de klas laten uitvoeren en de gedichten aan elkaar voordragen (wie dat wil).
Waanzinnige podcast
Het boek is onlangs besproken in De Waanzinnige Podcast, door de 10-jarige Remas. Haar verhaal voegt nog een extra lading aan het boek toe, want als Afrikaanse vluchtelinge heeft zij ook te maken met het verlies van haar vader. Ze vertelt hier kort over in de podcast.
Je kunt deze podcast luisteren via de website van De Waanzinnige Podcast en je vindt er dan ook meteen een lesbrief bij, waarmee je met je klas in gesprek kunt gaan over zowel het boek als wat Remas vertelt.
Uitgeverij BILLY BONES, 2020
Bekijk bij bol:Onderwerpen: 2020, Depressiviteit, Eenoudergezin, Eenzaamheid, Familie, Feesten & herdenken, Herdenken, Monumenten, Oorlog, Rouwproces, Tip van Julia, Verdriet, Verlies, Voorleestopper
Geïllustreerd door Karl James Mountford