Paloma is superslim. Haar hersens heeft ze van haar moeder, een beroemde wiskundige. Maar die is een jaar geleden overleden en Paloma’s vader weet niet hoe hij daarmee om moet gaan, met alle gevolgen van dien.
Paloma bedenkt een plan om in één klap steenrijk te worden, zodat ze hun problemen kan oplossen. Maar daarvoor moet ze wel naar Amsterdam zien te komen. Mét haar behoorlijk koppige geit Napoleon.
Dat is het begin van een vrolijk avontuur vol bijzondere ontmoetingen.
Recensie
Hoe haal je het in je hoofd om met het OV naar Amsterdam te gaan, met een GEIT??!
Maar, Paloma wil per se naar de Big Wise Day en haar geit Napoleon kan niet zo lang alleen blijven. Haar vader is te dronken om haar te brengen en haar moeder is dood. Dus ja, Napoleon moet mee.
In zekere zin doet dit boek denken aan het boek Hoe ik mijn vader redde van Henk Hardeman. Ook daarin moet een meisje zichzelf zien te redden, omdat haar vader compleet is ingestort na de dood van haar moeder. Ook daarin belt de hoofdpersoon met haar afwezige moeder (al is de manier waarop Paloma dat doet nog net ietsje zweveriger). En in beide boeken speelt muziek een heel belangrijke rol. Toch is dit boek wel héél anders.
Paloma is net zo’n wiskundig genie als haar overleden moeder, maar ze vindt wiskunde saai. Ze wil iets doen met muziek! Toch richt ze zich in eerste instantie op een wiskundig idee van haar moeder, want ze hoopt daar veel geld mee te verdienen, zodat ze haar vader kan helpen en hij kan stoppen met drinken.
Maar hoe slim de elfjarige Paloma ook is, ze is wel wat wereldvreemd, want een geit meenemen in een Amsterdamse tram… dat werkt natuurlijk niet. Gelukkig ontmoet ze Nelson, die haar verder helpt. Hij heeft geen geld, zit niet op school en wordt nogal eens meegenomen door de politie, maar Paloma voelt gelijk kriebels in haar buik als ze hem ziet en haar geit Napoleon is dol op hem.
Zo ontmoet Paloma nog meer kleurrijke en bijzondere figuren in dit boek. En al die hoofdpersonen hebben een eigen pad te volgen om hun geluk te vinden. Dat pad verloopt niet altijd gemakkelijk en zéker niet altijd hoe je het verwacht…
Wat een bijzonder meisje is Paloma en wat een bijzonder boek is dit dan ook. Het leest door de korte hoofdstukken en vele dialogen lekker vlot en is luchtig en ontroerend tegelijk. Het verhaal is grappig en behoorlijk gek, maar Cees van den Berg zet je ook aan het denken en laat zien dat eigenlijk niemand in een hokje is te stoppen. Oók dit boek niet!
Lestips
Om dit boek te promoten, lees je eerst de achterkant van het boek voor óf je laat deze boektrailer zien.
Daarna kun je het volgende fragment voorlezen. Het is erg grappig en Paloma vertelt ook meteen wat ze in Amsterdam gaat doen.
Als we bij (…) Dat moet lukken. (blz. 29 t/m 34)
Muziek
Paloma luistert veel naar ABBA, Bach en Maria Callas: haar ABC-voel-je-goed-muziek.
Om daar een echt gevoel bij te krijgen, is er een Spotify-afspeellijst bij het boek gemaakt! Ook andere muziekstukken en liedjes die in het boek voorkomen, vind je in deze lijst terug.
Zo heeft Paloma een pianoversie van Adagio for Strings van Samuel Barber gemaakt. Daarover zegt ze:
Muziek is niks anders dan van de ene noot naar de andere gaan. Technisch bekeken. Maar doe je het op de juiste manier, dan wordt het magisch. Onverklaarbaar. (blz. 25)
De achtergrond in de muziek van schrijver Cees van den Berg komt duidelijk in dit boek naar voren. Zijn passie voor muziek blijkt duidelijk uit dit soort uitspraken:
Tonen bewegen. En als tonen bewegen wordt het een melodie. Dan wordt het muziek! Hetzelfde met woorden. Als woorden bewegen wordt het een verhaal. Cijfers en getallen bewegen niet, die passen.’ (…)
‘Neem het woord “tuin”. Vraag aan elk mens op aarde om aan een tuin te denken. Als je bij die mensen in hun hoofd kunt kijken, zul je zien dat niet één tuin hetzelfde is. Meer dan zeven en een half miljard tuinen. Hoe mooi is dat. Probeer dat maar met een cijfer. Vijf! Allemaal hetzelfde. Best saai.’ (blz. 20)
Lemniscaat, 2021
Bekijk bij bol:Onderwerpen: 2021, Alcoholisme, Amsterdam, Beroepen, Eenoudergezin, Familie, Hoogbegaafdheid, Kinderboekenweek 2021, Muziek, Nederland, Rouw, Rouwproces, Tip van Lisa, Tip van Tess, Verdriet, Verkeer & OV, Verslaving, Verwaarlozing, Vriendschap, Wiskunde