Boris en Berber. Wat ze ook doen, of ze nu zoet zijn of stout, fantasierijk of verveeld, aardig of gemeen, ze komen steeds weer in de problemen. Ouders, brandweerlieden, politieagenten, schoolmeesters, buren: ze hebben wat te stellen met Boris en Berber.
Deze bundel bestaat uit meer dan 25 verhalen over een niet altijd even deugdzaam – maar wel lief – duo.
Recensie
De tweeling Boris en Berber is op het eerste gezicht zo’n stel rotkinderen dat zich van niets en niemand iets aantrekt en een hoop kattenkwaad uithaalt: ze trekken bloemen die ze lelijk vinden uit plantsoenen, laten drollen drijven in het zwembad, verplaatsen kinderwagens en laten alle wekkers afgaan in een woonwarenhuis.
Arme klanten van het warenhuis.
Arme medewerkers van het warenhuis.
Arme Boris en Berber. Een winkelbeveiliger pakt ze in hun nekvel en sleept ze mee naar het kantoor.Arme moeder van Boris en Berber. Ze hoort dat er iets wordt omgeroepen. (blz. 17)
Maar ook al zijn ze stout, je merkt dat ze ook heel behulpzaam zijn en eigenlijk geen kwaad in zin hebben. Als lezer krijg je dan ook steeds meer sympathie voor ze. Ze komen bovendien vaak niet weg met hun stoute gedrag en dat maakt de verhalen extra grappig. De volwassenen in de verhalen laten zich niet gek maken! Doordat de verhalen lekker overdreven zijn (sommige zijn ronduit absurd), hoef je ze ook niet al te serieus te nemen.
De verhalen over Boris en Berber lezen heerlijk makkelijk weg. De tweeling doet van alles – pijltjes blazen, boodschappen, fietsen repareren, voetballen – en komt overal in de problemen, of het nu de buurtwinkel, het zwembad of het museum is…
‘Wat gaan we vandaag doen?’ vraagt Boris.
‘We gaan naar het museum,’ zegt papa.
‘Moet dat?’ vraag Berber.
‘Ja, dat moet,’ zegt mama.
‘Nou, jippie,’ zegt Berber.
‘Hè, gezellig,’ zegt papa.
In elk verhaal is Hartogs unieke, vlotte schrijfstijl heel herkenbaar: korte zinnen, veel herhaling, verrassende en ‘eigen’ woordenschat (schavuiten, geboefte, bij de heilige veter) en ontzettend droge humor.
‘Ga! Iets! Doen!’ roept mama. ‘Ga! Naar! Buiten!’
‘Maar wat moeten we daar dan doen?’
‘Weten wij veel!’ roept papa. ‘Hak een boom om! Gooi met vuilnis! Ga fikkie steken! Ga spelen! Doe wat! Ga het huis uit!’
Boris en Berber kijken elkaar aan. Wauw, denken ze, dat doen we!
‘Die zijn weg!’ zegt mama. ‘Eindelijk.’ (blz. 59)
En niet alleen de zinnen, maar ook de verhalen zelf zijn kort. Voor jonge kinderen zijn er talloze boeken zoals dit: korte verhalen over twee hoofdpersonen, die heel duidelijk bij elkaar horen, maar toch los van elkaar te lezen zijn. Waarom zou dat voor oudere kinderen eigenlijk niet werken? De korte verhalen zorgen ervoor dat je het boek niet achter elkaar hoeft uit te lezen. Daarbij is er gekozen voor een heel prettig lezend, helder lettertype en heeft Herma Starreveld elk verhaal passend geïllustreerd. Ideaal voor de minder goede of minder geconcentreerde lezer (zoals op de achterkant al gesuggereerd wordt), maar ook perfect om uit voor te lezen in de klas. De grootste kracht zit hem echter in de humor, waardoor je de verhalen kunt blíjven lezen; schaterlachen gegarandeerd!
Lestips
Misschien dat je kinderen niet op verkeerde ideeën wilt brengen met dit boek, maar geloof me: Boris en Berber leren hun lesjes wel – en jouw leerlingen dus ook! Veilig voorleesmateriaal dus, al zul je af en toe het voorlezen misschien moeten pauzeren omdat er (door jezelf) te hard gelachen wordt… En misschien kun je de verhalen over borsten en een piemel die vastzit tussen een rits beter overslaan wegens téveel hilariteit. Anderzijds moet het een heerlijke onderbreking van de lesdag zijn als je deze verhalen voorleest in de klas.
Het boek kun je ook het beste promoten door een verhaal uit de bundel voor te lezen; dat vraagt ongetwijfeld om meer! Kies gewoon een verhaal uit dat je zelf aanspreekt of neem ‘Boris en Berber gaan naar het zwembad’ – dat was ook het eerste verhaal dat Aby Hartog voor deze bundel schreef en het vertelt precies wat je van dit boek kunt verwachten:
‘Jullie zitten diep in de penarie, Boris en Berber!’ (blz. 73)
Uitgeverij Menuet, 2020
Bekijk bij bol:
Onderwerpen: 2020, Dyslexie, Kattenkwaad, Tip van Daan, Tip van Finn, Tweeling, Verhalenbundel, Voorleestopper
Geïllustreerd door Herma Starreveld