De 10-jarige Rea Grauw wilde dat ze magische krachten bezat, net als haar vrienden. Een beetje magie maakt het leven in de Weerlanden zoveel makkelijker…
Maar dan verandert een verboden reis naar de aarde het leven van Rea voor altijd. Het is nu aan haar om haar innerlijke krachten te ontdekken, een nieuwe vijand te verslaan en haar ware kleuren te laten schitteren!
Vertaald door Annemiek Seeuws.
Recensie
Welkom in De Weerlanden! Met de hemelse stad Celestia, het Druipende Dorp, de Vallei der Winden, de Bliksemblokken en natuurlijk de Zevende Hemel kun je al voorspellen wie daar wonen. Juist. In dit boek regelen Dondermakers, Weermakers, Zonnewachters en andere inwoners van De Weerlanden het weer op Aarde. Daarvoor moeten ze het opnemen tegen de Weerkapers, die de langdurige stormen veroorzaken. En dat levert een boek op vol kleurrijke personages en bomvol fantasie.
Wat word je lekker vrolijk van dit boek! Rea is een gezellig, sprankelend meisje en de bladzijden vol krabbeltjes en speelse tekeningen (de schrijfster is ook de illustrator!) geven het verhaal extra zwier. Het fantasievolle verhaal zit vol taalgrapjes en vertelt over Rea Grauw en haar vrienden die aan de Luchtacademie leren over weermagie en hoe ze deze kunnen gebruiken. Jammer voor haar is dat Rea over geen enkele magie lijkt te beschikken, al vliegt ze wel vrolijk rond op haar ontploffende wolkenkat Nim.
Jonge Weermakers van alle leeftijden haastten zich naar de les, surfend op hun windinstrumenten of rennend over besneeuwde stapstenen. Sommigen gebruikten bliksemwebben om langs de muren omhoog te klimmen en door de ramen te springen.
‘Gaan jullie ook allebei naar het Zonsverduisteringsfeest vanavond?’ vroeg Dora terwijl de vrienden en Nim naar hun klaslokaal liepen.
‘Daar kun je donder op zeggen!’ riep Rea. ‘Ik kan niet wachten! (blz. 32)
Voordat het echter tijd is voor het feest, laat Rea zich uitdagen door de tweeling Vonk en Bons en besluit op aarde op zoek te gaan naar een schat. Dat is verboden zonder volwassene! Maar Rea wil Aardeverkenner worden en laat zich niet tegenhouden.
‘soms moeten verkenners dingen doen die ze eigenlijk niet horen te doen, of naar plekken reizen waar ze niet horen te zijn. Dat is de enige manier om ontdekkingen te doen en dingen te vinden die niemand anders vindt. Dus ik ga naar de aarde om die schat te zoeken, punt uit!’ (blz. 93)
Gezien de titel en de kleurrijke cover van het boek is het vervolgens niet echt een verrassing dat er tijdens dat Zonsverduisteringsfeest toch nog iets magisch gebeurt met Rea. Ze is genoodzaakt om terug naar de aarde te gaan, maar dat is niet zonder gevaar! Er blijkt iemand achter haar regenboogmagie aan te zitten! Een spannende strijd volgt…
De Vlaamse vertaling van Annemiek Seeuws, het vierkante formaat, het opvallende lettertype en het gewicht (zwaar!) maken dit boek anders dan anders. Het einde lijkt wel een beetje te zoetsappig te worden, maar dat wordt helemaal goed gemaakt door een flinke dosis typisch Engelse spot en humor.
De epiloog belooft een nieuw wervelend avontuur en het tweede deel is inmiddels inderdaad al verschenen. Mooi! Een beetje regenboogmagie kunnen we altijd wel gebruiken!
Lestips
Wat een heerlijk, fantasievol boek over het weer! Van die kaart op de schutbladen droom je al meteen als vanzelf weg, toch? Dit is dan ook een ontzettend leuk boek om kinderen lekker creatief te laten denken.
In dit boek ontstaat het weer op een totáál andere manier dan in het echt. Als contrast is het wel erg leuk om hier iets over voor te lezen tijdens een les of project over het weer:
‘Wauw!’ Rea moest (…) te laten dwarrelen. (blz. 99/100)
Je kunt dit stukje prima gebruiken als pakkende binnenkomer. Aansluitend vertel je natuurlijk meer over het boek! Kinderen snappen echt wel dat het fantasie is en je hebt dan een mooi bruggetje te maken naar: maar hoe zit het dan écht. Vervolgens ga je dat samen met de klas uitzoeken.
Boekpromotie
Je kunt het boek tevens promoten, omdat het gewoon zo’n lekker vrolijk leesboek vol fantasie is. Dan kun prima een stuk van het begin van het verhaal voorlezen!
Het is echt waar (…) magische krachten bezitten. (blz. 9 t/m 14)
Moeite met lezen
Er komt in kinderboeken steeds meer aandacht voor kinderen met dyslexie of leesproblemen. Personages met dyslexie houden echter over het algemeen niet van lezen. Dit boek is wat dat betreft heel verfrissend:
Rea was dol op boeken, ook al kostte het haar veel meer tijd om ze te lezen dan haar vrienden. De letters sprongen soms heen en weer op de bladzijde, dus lezen was altijd een uitdaging. Maar ze gaf nooit op.
Rea herinnerde zichzelf vaak aan een zin die ze had gelezen in een boek van haar grote heldin Felicia La Flamme:
‘Als het pad dat je hebt gekozen hobbelig is, weet dan dat er altijd een ander pad is! Misschien doe je er wat langer over, maar uiteindelijk kom je er wel.’ (blz. 45/46)
Zo is dat! Wat een mooie boodschap: ook al heb je moeite met lezen, je kunt tóch genieten van boeken.
Davidsfonds | Infodok, 2022
Bekijk bij bol: Bekijk bij bol:Series: Regenboog Rea | Onderwerpen: 2022, Fantasiewereld, Magie, Neerslag, Ontdekkingreizen, Ontdekkingsreizigers, Schatzoeken, Storm, Tip van Liam, Tip van Lisa, Voorleestopper, Weer, Wolken, Zoektocht
Geïllustreerd door Laura Ellen Anderson