Schatpakkers

SchatpakkersNevin mag niet gamen, maar moet buiten gaan spelen van haar vader. Stom, vindt ze. Dus neemt zij de autosleutel mee, zodat hij niet naar een voetbalwedstrijd kan. Maar dan laat ze de sleutel in een put vallen…

Ineens klinkt er een vreemd, hoog stemmetje uit de put. ‘Ooo… Schat!’ Een donkerblauw handje komt tevoorschijn, graait de sleutel weg en verdwijnt weer. Dan heeft Nevin een probleem. Dat wordt oorlog thuis… Hoe kan ze haar vader ooit nog onder ogen komen?

Gelukkig zijn er twee kinderen die haar willen helpen. Kinderen die op school altijd gepest worden. Ook door Nevin…

Kinderboekenweekgeschenk 2024.

Recensie

Dit is nou een écht Pieter Koolwijk-boek! Een verrassend, zeer fantasierijk verhaal, vol kleurrijke, bijzondere personages die allemaal hun eigen kwaliteiten hebben.

Het verhaal begint met een gesprek tussen Nevin en haar vader en zal voor veel kinderen ontzettend herkenbaar zijn. Nevin wordt door haar vader ‘naar buiten gemopperd’ en gaat zelf lekker voetbal kijken. Nevin voelt van alles, maar doet eigenlijk opvallend weinig. Ze schreeuwt niet, ze schopt nergens tegenaan … en als ze ook haar nieuwe jas niet aan wil doen, omdat kinderen haar erom uitlachten, krijg je wel een aardig beeld van dit meisje. Ze maakt zich duidelijk erg druk over wat anderen van haar vinden.

Schatpakkers

©2024, Stichting CPNB, illustratie van Linde Faas uit Schatpakkers

Dat is wel anders met Bec. ‘Bec Slakkendrek’ verzamelt slakken op haar jas en zit altijd in een hoekje van het schoolplein met haar ‘vriendjes’ te praten. Goor, vindt Nevin. Als ze haar tegenkomt bij de troosteloze skatebaan – iedereen zit binnen te gamen – is Nevin dus niet blij.

‘Wat ik doe?’ vraagt Nevin.
‘Ja…’ Bec staart haar dromerig aan. ‘Van mijn slakken weet ik het al.’ Ze aait met de top van haar wijsvinger over een van de naaktslakken. ‘Die hebben zin in een paar dode bladeren, of een lekkere schimmel. En ik moet ze redden van alle gevaarlijke egels. Dat kan ik heel goed.’
‘Oké…’ zegt Nevin. Vooral, omdat ze niet weet wat ze hierop moet zeggen. (blz. 9)

Schatpakkers

©2024, Stichting CPNB, illustratie van Linde Faas uit Schatpakkers

Nevin speelt wat met de autosleutel van haar vader die ze uit wraak heeft meegenomen… en dan belandt hij in een put. Vanaf dat moment neemt het verhaal een fantastische wending, want Nevin en Bec zien de sleutel verdwijnen door een blauw handje. En het verhaal wordt nog veel gekker als Bec en haar vriend Davy Nevin meenemen naar ‘de scheldfabriek’, waar ‘de schatpakkers’ blijken te wonen. Deze kleine wezentjes verzamelen alles wat weggegooid is. En is Nevin niet ook ‘weggegooid’ door haar vader? Komt ze er ooit nog wel weg? Dit verhaal verhaal leest steeds meer als een spannend avontuur en is geschikt voor heel veel leeftijden!

Wat dit boek extra bijzonder maakt, is dat het een verhaal is waarin je leest over de gedachten van een meeloper. Er zijn wel kinderboeken over pesters (met meelopers) of gepeste kinderen, maar een meeloper in de hoofdrol zie je (vrijwel) nooit. Pieter Koolwijk is een meester in het benoemen van gedrag, gevoelens en denkpatronen, zonder er expliciete conclusies aan te verbinden – dat mogen de lezers zelf doen. Net als Nevin zullen zij steeds beter gaan nadenken over pestgedrag, over vriendschap en de waarde van vertrouwen.

Eerst krijgt Bec de slakken terug, die ieder op hun plekje op de regenjas worden teruggezet, en dan trekken ze samen het hek omhoog. Veel hoger dan het voor Davy of Bec was. Nu kan Nevin eronderdoor zonder dat ze vies hoeft te worden. Dat is aardig.
Of niet?
‘Kom nou,’ zegt Bec ongeduldig.
‘En dan?’ vraagt Nevin. ‘Laten jullie het hek ineens los of zo?’ Dat zouden haar vrienden doen. En dan filmen hoe Nevin zich probeert los te wurmen.
‘Wat?’ Bec fronst haar wenkbrauwen. ‘Waarom zouden we dat doen?’
‘Omdat jullie het grappig vinden?’
‘Grappig?’ herhaalt Bec. ‘Het is toch niet grappig als jij vastzit onder dit hek?’
Nevin haalt haar schouders op.
‘Vrienden moeten elkaar kunnen vertrouwen,’ zegt Bec.
(blz. 25)

Schatpakkers

©2024, Stichting CPNB, illustratie van Linde Faas uit Schatpakkers

Bec en Davy zijn geweldige rolmodellen. Zo mooi hoe Pieter Koolwijk iedereen in zijn waarde laat. De personages zijn ook prachtig getekend door Linde Faas. (En die cover! Betoverend!) Helaas zijn haar dromerige illustraties in dit kleine boekje in zwart-wit en niet in kleur (leuk idee voor een hardback heruitgave, later?), maar nog steeds geven ze door hun expressie extra kleur aan het fantasievolle verhaal. 

Dit Kinderboekenweekgeschenk is dan ook écht een cadeautje! Fijn om zelf te lezen in de bovenbouw – grappig, avontuurlijk, fantasievol én met een (belangrijke) serieuze noot – maar ook een heerlijk voorleesboek voor de middenbouw. En voor de bovenbouw trouwens ook.

Lestips

Zorg ervoor dat je dit Kinderboekenweekgeschenk in handen krijgt, om het snel te promoten! (Alle kinderen in de Kinderboekenweek naar de boekwinkel!)

Lees daarvoor de achterkant van het boekje voor en daarna het volgende fragment:

Opnieuw gooit Nevin de autosleutel (…) Veel minder vreemd. (blz. 9 t/m 13)

Verder is dit een ontzettend fijn voorleesboek voor in de klas als je het over pesten hebt. Of over jezelf zijn. In het boek zitten enorm veel aanknopingspunten om met je klas te praten over pestgedrag. Over het geven van scheldnamen als Domme Davy bijvoorbeeld. Of over het uitlachen van vrienden (wanneer is iets grappig?).

Vriendschap en vertrouwen

Heel mooi is het fragment waarin Nevin aan Bec vraagt waarom ze haar wil helpen:

‘Waarom doe je dit eigenlijk? (…) Lekker veilig. En laf. (blz. 18/19)

Wanneer is iemand eigenlijk een vriend? Wat doen echte vrienden wel of niet?

Pesten en schelden

Hilarisch zijn de scheldwoorden die worden geroepen (Knurftenkop! Kaksnorkel!), maar Nevin vindt het ook heel pijnlijk wat er nog meer gezegd wordt.

Iedere beledigende pijl treft doel, midden in haar hart. (blz. 31)

Ook daar kun je dus mooi met je klas over in gesprek: wat is het effect van schelden? Doet schelden echt geen pijn, zoals vaak gezegd wordt? Of kan het iemand toch wel erg beschadigen? En ook belangrijk om te bespreken: hoe kun je jezelf weren tegen dit soort gedrag van anderen?


Stichting CPNB, 2024

Je krijgt dit Kinderboekenweekgeschenk tijdens de Kinderboekenweek 2024 bij aanschaf van tenminste EUR 13.50 aan kinderboeken. Het zal in een enorme oplage verkrijgbaar zijn, maar… op = op! En … het boek is dus niet te koop (hopelijk in de toekomst wel!)


Genre: Psychologisch verhaal, Sprookjes / fantasie
Onderwerpen: 2024, Fantasie, Jezelf presenteren, Jezelf zijn, Kinderboekenweek 2024, Kinderboekenweekgeschenk, Pesten, Straf, Vertrouwen, Vriendschap, Zoektocht
Geïllustreerd door Linde Faas

Leave a Reply