Seks is niks geks, maar het is ook niet niks.
Wat is het dan wel? Hoe gaat het precies in zijn werk?
Welke woorden gebruik je als je erover praat?
Doen dieren het anders dan mensen?
Wanneer en met wie heb je seks?
En wat moet je doen als iemand ongevraagd je billen, je borsten of je piemel aanraakt?
Over zulke vragen gaat dit boek. Het staat vol spannende plaatjes en belangrijke weetjes.
Er komen quizvragen in voor over moeilijke woorden die te maken hebben met seks.
En er staan gedichten in over piemels en poenies, over oma’s die gaan kamperen in hun blootje en over hoe zeepokken het doen.
Recensie
Bette Westera & Sylvia Weve schuwen boeken met ‘lastige’ onderwerpen niet. Er is al een dichtbundel over scheidingen, eentje over de dood en nu is er dus een boek over seks. En waarom ook niet?! Want ‘seks is niks geks’ en Westera en Weve kunnen élk onderwerp aan. Met humor, geniale gedichten, curieuze quizvragen en zwierige tekeningen spreken ze vrijuit over seks en geslachtsdelen, bij zowel mensen als dieren.
Sylvia Weve doet namelijk niet moeilijk over het tekenen van een penis, zij het soms wel wat kunstzinnig – dat zie je gelijk als je het stofomslag van dit boekje afhaalt (en met deze pikante voorkant staat het boek dus ook in de bibliotheek!). Maar ook in het boek zie je continu geslachtsdelen voorbijkomen. Een piemel dus, of genotsknots of spuitfluit… en vagina’s, of tja, hoe noem je die eigenlijk? Westera en Weve gooien die vraag meteen maar in de groep: welke woorden gebruik je om te praten over seks? Dan wordt het boek echt hilarisch: na een Miss Vagina Verkiezing komen ze uiteindelijk uit op het vrolijke Piemel en Poenie-lied, dat je via een QR-code kunt beluisteren.
Alsof dat nog niet vermakelijk genoeg is, worden er heel veel quizvragen over moeilijke (seks)woorden gesteld, die op humoristische wijze worden beantwoord. Wat is een peniskoker? – a. Een pan waarin kannibalen vroeger piemels kookten / b. Een kok die gespecialiseerd is in het bereiden van piemels. / c. Een kledingstuk waarmee Papoea’s in Nieuw-Guinea hun piemel bedekken.
Westera en Weve moeten ongetwijfeld heel veel lol hebben gehad bij het schrijven van dit boek en halen door hun humoristische benadering automatisch de spanning van het onderwerp af. Ook al voelt het lezen van dit boek soms misschien wat ongemakkelijk door het totaal ontbreken van preutsheid, de boodschap komt er wel uitstekend door over: seks ís niks geks; je kunt er gewoon over praten – je kunt er zelfs leuke grapjes over maken!
Toch heeft het boek kinderen ook heel veel te leren. Niet alleen over geslachtsdelen en voortplanting (ook bij dieren), maar ook over transgenders, verliefde gevoelens en het stellen van grenzen. Westera en Weve leggen uit dat ‘bloot wel bij seks hoort, maar seks niet per se bij bloot’ en vertellen via een gedicht op onverbloemde wijze dat meisjes ook verkracht kunnen worden door vrouwen. Mooi is ook ‘de ingezonden brief’ van Levi als reactie op het gedichtje Seks / is niks geks / Ben je gek, seks is fijn. / Als seks niet bestond, / zou jij er niet zijn. Hij laat via een mailtje weten dat je ook via een zaaddonor kinderen kunt krijgen.
Dit boek over seks is dan ook met geen enkel ander boek over seks te vergelijken. Verwacht zeker geen informatief naslagwerk over seksualiteit, maar daarentegen een heel speels en verrassend boek in een fijn, klein formaat, waar kinderen lekker stiekem in kunnen lezen en zonder schaamte heerlijk kunnen giechelen en leren over seks.
Lestips
Dit filmpje van het Piemel- en Poenielied zegt alles! Nou ja… gekker dan dit wordt het in ieder geval niet in het boek.
De tekst van het lied staat in het boek en het hele liedje vind je op de website van uitgeverij Samsara.
Kleine waarschuwing: als je dit filmpje in de klas laat zien, weet je zeker dat de klas helemaal gek wordt. Het zal wel even duren voor je ze weer stil hebt! Maar de kans dat ze het boek vervolgens willen lezen is ook wel heel erg groot 😉
Mooi is dan dat het boek wel meer biedt dan alleen maar deze hilarische gekkigheid, dus dan leren ze er ook nog wat van!
Durf je het niet aan om het filmpje te laten zien (en dat snap ik!), dan zou je het boek ook kunnen promoten door het stellen van een grappige quizvraag (zie ook hieronder, bij lesbrief!) of het voorlezen van een gedicht.
Je kunt dan kiezen voor een neutraler onderwerp, zoals het gedicht over de regenworm met twee geslachten of over de ridder die liever een prins heeft dan een prinses. Ook het gedicht ‘Verkeerde lijven’ (over transgender) of ‘Naturistencamping’ zijn mooi om voor te lezen. Die laatste is zelfs nog te gebruiken bij het thema vakantie!
Er staan geen bladzijdenummers in het boek, dus je zult zelf even moeten bladeren om de gedichten te vinden. Dan zie je meteen hoeveel leuks er voorbijkomt!
Lesbrief
Er is een mooie presentatie gemaakt bij het boek, die je perfect kunt gebruiken voor boekpromotie! Je kunt hem vinden op de website van de uitgever. Daarin staan o.a. 5 quizvragen uit het boek, maar ook open vragen waarmee je met je klas in gesprek kunt gaan over seks en het stellen van grenzen.
Verder is er ook nog een werkblad gemaakt, met o.a. een heerlijk ongemakkelijke woordzoeker, met woorden als schaamhaar en sperma. Maar ja, seks is niks geks, dus ook dat kan gewoon! 🙂
Uitgeverij Samsara, 2021
Bekijk bij bol:Onderwerpen: 2021, Lichaam, Poëzie, Seksualiteit, Seksuele vorming
Geïllustreerd door Sylvia Weve