Vertrouw me maar

Vertrouw me maarLeuk, zo’n profielsite! Kaat is de laatste tijd veel alleen thuis, maar zo hoeft ze zich niet te vervelen. Ze wil zo veel mogelijk ThumbsUps verzamelen. En ze leert ook al snel een leuke jongen kennen met wie ze gezellig kan chatten. Zijn zus is model en wil Kaat wel helpen om ook model te worden! Daarvoor moet ze zich goed laten zien via de webcam. Zo’n meisje kun je wel vertrouwen, toch?

Veel tijd om er verder over na te denken heeft Kaat niet, want ze gaat op schoolkamp! Kaat heeft er zin in: zwemmen, met z’n allen bij het kampvuur zitten, in tentjes slapen en misschien leert ze haar nieuwe klasgenoot Michael wel wat beter kennen…

Michael komt uit Australië en hij vindt het maar niks, zo’n schoolkamp. Hij wil het liefst weer terug naar down-under, waar hij lekker kan surfen met zijn vrienden. En dan loopt zijn vader ook nog te flirten met een ander, terwijl zijn moeder net overleden is! Hoe zorgt hij ervoor dat zijn vader ook weer terug wil naar Australië?

Dit boek is eerder verschenen onder de titel Webcams, vriendjes en andere r@mpen (2010).

Recensie

Het verhaal bestaat uit drie verhaallijnen (profielsite, schoolkamp en Michaels komst naar Nederland) en wordt zowel door de ogen van Kaat als van Michael verteld. Het omslag verraadt echter dat dit meer een meidenboek is dan een boek voor jongens – de grote nadruk op de onderwerpen verliefdheid en andere gevoelens (rouw, heimwee) zal meisjes nu eenmaal meer aanspreken dan jongens.

Marlies Slegers weet duidelijk waar ze over schrijft. Ze beschrijft het schoolkamp en de klassensituaties in groep 8 uitermate herkenbaar en realistisch. Daardoor is het een ideaal leesboek voor achtste-groepers die zelf op kamp zullen gaan. Ook leerkrachten kunnen nog inspiratie opdoen voor een kampspel, kampregels of leuke activiteiten!

Het boek leest heel gemakkelijk en heeft een aantrekkelijke vormgeving, met veel chatgesprekjes van de fictieve profielsite MyFriendz.nl. Doordat er echter ook wordt verwezen naar Facebook en snapchat is het verhaal heel eigentijds en realistisch.

Dit is tevens de kracht van het boek: het is heel echt. Kaat is een naïef meisje die de fout maakt zich voor de webcam uit te kleden. Haar vriendinnen en broer zijn een stuk voorzichtiger op social media en waarschuwen voor gevaarlijk mediagebruik. Dat maakt het verhaal juist extra sterk: ondanks dat Kaat weet dat het niet slim is wat ze doet, doet ze het toch. De boodschap van het boek is overduidelijk: wees voorzichtig op social media! Zeker in het eennalaatste hoofdstuk knalt deze waarschuwing van de bladzijden af. Dat is echter niet storend – het is een boodschap die niet vaak genoeg herhaald kan worden. Bovendien weet Slegers een spannend en zeer onderhoudend verhaal te schrijven, dat boeit tot de laatste bladzijde. Een verhaal om in één ruk uit te lezen!

Lestips

Dit boek leent zich natuurlijk uitermate goed om te praten over de gevaren van internet, online ‘vrienden’ en vertrouwen. Je kunt natuurlijk denken dat kinderen inmiddels wel weten hoe het zit en dat ze voorzichtig zijn met hun gegevens, het posten van foto’s en filmpjes, maar er gaan nog steeds kinderen de fout in. Ook de ouders in dit verhaal gingen er onterecht van uit dat hun dochter wel zou weten wat ze wel en niet kan doen.

Social media

Het eerste hoofdstuk is een mooie introductie voor een gesprek over het maken van een profiel op een site. Kaat zet bijvoorbeeld haar leeftijd in haar profielnaam. Wat denken de kinderen hiervan? Slim? Waarom wel/niet?

Welkom op MyFriendz (…) populairder je bent. (blz. 5 t/m 10)

Op bladzijde 10 staat vervolgens het profiel van Kaat. Je kunt dit overnemen op het digibord en met de klas bespreken welke informatie hiervan wel en niet slim is om te delen.

Ook kun je naar aanleiding van dit fragment met de klas bespreken waarom het zo belangrijk zou zijn om zoveel mogelijk vrienden of ThumbsUps te verzamelen. Wat is daar de waarde van? Wat zegt dit eigenlijk?

‘Maar hoe ga je dan met al die social media-sites om? (blz. 184)

Bovenstaande vraag van een klasgenootje van Kaat en Michael wordt beantwoord op dezelfde bladzijde. De moeite waard om te lezen!

Een heel sterk stuk is het hoofdstuk waarin Kaat een nieuwe jongen via internet leert kennen. Het punt is namelijk dat als je met de klas bespreekt wat de gevaren van internet zijn, iedereen wel weet wat wel en niet kan. In deze conversatie met ‘DJ15’ zie je echter hoe het gevaar er langzaam insluipt. Ook Kaat is op haar hoede, maar door de chatgesprekken gaat ze steeds een stapje verder. Hebben de meiden in de klas de manipulatie in de gaten?

Een uurtje later (…) haar tanden poetsen. (blz. 46 t/m 51)

Schoolkamp

In dit boek komen ook allerlei zaken van het schoolkamp ter sprake, die ontzettend herkenbaar zijn! Als oud-leerkracht van groep 8 is het echt een feest der herkenning en ik kan mij voorstellen dat nieuwe leerkrachten van groep 8 hier nog best iets aan kunnen hebben! Denk bijvoorbeeld aan de situatie van een islamitisch meisje dat niet mee mag, omdat er ook jongens op het kamp slapen:

Meester Bas klapt (…) morgen mee, jongens?’ (blz. 41 t/m 43)

Ook de kampregels in het hoofdstuk Regels en zo kunnen misschien nog ideeën opleveren! Het zal kinderen uit groep 7 en 8 in ieder geval al een beetje voorbereiden op hoe een kamp in zijn werk gaat – al is elk schoolkamp natuurlijk anders! (blz. 100 t/m 104)

Boekpromotie

Vooral meiden in groep 7 en 8 zullen dit verhaal erg boeiend vinden. Een hoofdstuk dat alle onderwerpen van dit boek aanstipt, is het hoofdstuk Mike in liefde. Daardoor is het een geschikt hoofdstuk om voor te lezen. Lees wel eerst ook de samenvatting voor, zodat de kinderen weten hoe de hoofdpersonen heten en waar het verhaal over gaat.

‘Leuk! Kamp… Ik (…) van zijn wang. (blz. 36 t/m 40)


Uitgeverij Kluitman, 2016

Bekijk bij bol:

Vertrouw me maar bol


Genre: School, Vriendschap & verliefd
Onderwerpen: 2016, Gevoelens, Heimwee, Jezelf presenteren, Kamp, Mediawijsheid, Rouwproces, School, Social media, Sociale media, Tip van Julia, Verhuizen, Verliefdheid, Vertrouwen, Vriendschap

Leave a Reply