Michael woont met zijn moeder in Rotterdam-Zuid. Toen hij vier was, heeft zijn vader hen verlaten. Zijn moeder heeft veel verdriet, omdat ze haar ouders mist. Die wonen in Thailand. Michael en zijn moeder kunnen niet naar hen toen, want ze hebben geen geld en zijn moeder wordt steeds ontslagen. Omdat Michael zijn moeder gelukkig wil maken, gaat hij zakkenrollen. Zo wil hij geld bij elkaar krijgen voor een vliegticket naar Thailand. Al snel kan hij het heel goed. Niemand betrapt hem, denk hij. Niemand? Toch wel. Michael wordt heel goed in de gaten gehouden. Maar niet door de politie…
Recensie
Dit spannende verhaal heeft meer diepgang dan een gemiddeld boek over criminaliteit. Dat is dan ook kenmerkend aan de boeken uit de serie Brugboeken, waar dit boek onderdeel van uitmaakt: Brugboeken zijn bedoeld om je te laten nadenken over jezelf en anderen en speciaal geschreven voor kinderen op de basisschool. Dit wordt nog eens benadrukt door vragen over de tekst en de tips voor een boekbespreking die achterin het boek te vinden zijn.
De hoofdpersoon Michael wordt in dit boek goed neergezet. De auteur zorgt ervoor dat je zijn thuissituatie en emoties goed begrijpt, zodat je je goed kunt inleven in het verhaal. Toch geeft het verhaal ruimte om een eigen oordeel te geven over het zakkenrollen van Michael. Het wordt niet veroordeeld, maar ook niet goed gepraat en dat is heel knap.
Het auteur weet de spanning in het verhaal goed op te voeren. Als Michael wordt ontvoerd door een criminele bende (waarvan hij – een beetje naïef – denkt dat het de AIVD is), gaan chantage en bedreiging ook een rol spelen in het verhaal. Het zal de jonge lezer tot het einde toe in spanning houden over de afloop.
Lestips
Armoede onder kinderen (in Nederland) is regelmatig in het nieuws. Het gaat dan vaak over kinderen die honger hebben (en eten moeten halen bij de Voedselbank) of geen geld hebben voor nieuwe kleren of vakanties. Interessant aan dit boek is dat het belicht waarom kinderen de criminaliteit in kunnen gaan. De vragen achterin het boek zijn erg interessant om te bediscussiëren in de klas. Daardoor leent dit boek zich goed om voor te lezen.
Mocht je ervoor kiezen om het hele boek voor te lezen, dan is het een aanrader om de vragen achterin (blz. 143) eerst te lezen, zodat je deze tijdens het lezen al kunt stellen.
Ook de tips voor een boekbespreking of klassengesprek kunnen een interessante les opleveren: Is iemand die steelt altijd slecht? (blz. 144) Je kunt deze vraag zowel voor als na het lezen stellen. Is de mening van de kinderen naar aanleiding van het verhaal veranderd?
Je kunt het boek echter ook aanraden voor het maken van een boeiende boekbespreking. Het boek ziet er niet erg uitnodigend uit, maar als je het eerste hoofdstuk voorleest, zullen veel kinderen wel willen weten hoe het verhaal verder gaat.
De mosgroene BMW (…) hebben alles gezien. (blz. 5 t/m 11)
Uitgeverij Maretak, 2006
Series: Brugboeken | Onderwerpen: 2006, Armoede, Criminaliteit, Eenoudergezin, Rotterdam, Zakkenrollen, Zuid-Holland
Geïllustreerd door Maurice Heerdink