OF HOE BEESTEN SOMS DE MENS UITHANGEN
Mensen die de beest uit hangen – dat gebeurt. Maar het omgekeerde, bestaat dat ook? Dieren die rare streken uithalen, net zoals wij? Die liegen, pesten, stelen? Professor De Vos gaat op reis: dieren observeren. In dit logboek lees je over zijn bevindingen!
Recensie
Wat een ontzettend grappig leesboek. Oh nee, kijkboek. Oh nee, informatief boek. Eh.. tja, wat is dit eigenlijk precies? Nou… een boek waar je heel erg blij van wordt in ieder geval.
In het voorwoord van Professor De Vos lezen we over de aanleiding van dit boek: juf Ria hield niet van zijn flauwe grappen in de klas en riep daarom: ‘Hou op met die vossenstreken!’ Een beetje raar vond hij dat, want vossen halen toch geen grappen uit? Of toch wel…? Professor De Vos besluit de wereld in te trekken op zoek naar dieren met menselijke trekjes.
Zo ontdekt hij bij de boeddhistische monniken het belang van neuzen.
Weinig dieren hebben vingers en dat is jammer, want ze zouden er ongetwijfeld mee in hun neus wroeten. Kijk maar naar gorilla’s en apen. Die hebben toevallig wel vingers, en wat doen ze? Ze stoppen ze eerst zo diep mogelijk in een neusgat op zoek naar viezigheid en slijm. Daarna bestuderen ze aandachtig hun oogst. Die ze vervolgens smakelijk oppeuzelen. Ach kom, geef toe dat jij het ook doet. (blz. 14 t/m 16)
Maar ook vertelt hij over orka’s die eigenlijk maar moederkindjes zijn, meerkatten die keihard liegen en bavianen die sokken stelen. Heel veel informatie, verpakt in een reisverhaal! Je leest steeds kleine notities uit het logboek van De Vos, waarna hij met heel veel humor over het onderwerp doorvertelt. Daarbij spreekt hij de lezer regelmatig aan. Dit non-fictieboek, met een vleugje fictie, leest als een trein!
Wat echter zeker net zo belangrijk is als de tekst, zijn de illustraties in dit boek. Arnold Hovart is in zijn tekeningen werkelijk net zo humoristisch als Danny De Vos in zijn tekst. Een fantastische samenwerking, want de combinatie doet je af en toe schateren van het lachen (die bavianen!). Zijn illustraties zijn een bijzonder geslaagde mix van realistische tekeningen (met wetenschappelijke termen en Latijnse namen van dieren) en cartoons.
De illustraties zijn niet alleen talrijk, maar veelal paginagroot. Het boek heeft daarbij zo’n groot formaat dat het doet denken aan een prentenboek!
Kortom: lekker lezen, genieten van mooie prenten en intussen ook nog originele en interessante weetjes opdoen! Grappig, verrassend en vermakelijk. Wat een feest!
Lestips
Wat een topboek voor in de klas! Niet alleen zal het voor ontzettend veel leesplezier zorgen; het is ook nog eens heel leerzaam en interessant.
De ‘mensenstreken’ zijn beschreven in 9 hoofdstukken, waaronder:
- neuspeuteren
- pesten
- verstoppen
- liegen
- flauwvallen
Er komen natuurlijk ook diverse dieren in dit boek voor, waaronder:
- de schorpioenvlieg
- mezen
- kippen
- wolven
- orka’s
- vissen
Om het boek te promoten, kun je een stuk uit het eerste hoofdstuk voorlezen. Laat ook vooral de illustraties zien!
Logboek Azië, Nepal (…) neusaap heeft geluk. (blz. 12 t/m 16)
Maar het is natuurlijk ook erg leuk om tijdens een natuurles een stukje voor te lezen over een van de dieren die hierboven genoemd staan! Het boek promoot zich dan vanzelf!
Uitgeverij Van Halewyck, 2017
Bekijk bij bol:Onderwerpen: 2017, Dieren, Dieren & evolutie, Gedrag, Insecten, Onderzoek, Onderzoek & wetenschap, Prentenboek, Reizen, Tip van Daan, Tip van Finn, Tip van Lucas, Vogels, Wereld
Geïllustreerd door Arnold Hovart