De tienjarige Kevin verhuist naar het druilerige dorpje Beeton. Hij kent er nog niemand en het belooft een lange, saaie zomer te worden.
Totdat hij in een oud spaarpotje van zijn vader een paar mysterieuze muntjes vindt. Daarmee begint een zoektocht naar de werkplaats van zijn oudoom Tobi, een illustere illusionist die ooit op geheimzinnige wijze verdween. Hij blijkt een reeks puzzels en aanwijzingen te hebben achtergelaten die Kevin moet zien op te lossen. Niet zonder gevaar, want er zijn meer mensen die de werkplaats van oom Tobi willen vinden, vol trucs en wonderlijke magie…
Vertaald door Jenny de Jonge.
Recensie
Lissa Evans heeft de gave om je op onverwachte momenten heel hard in de lach te doen schieten. Haar humor is subtiel en heel origineel. De toon in dit boek wordt direct op de eerste bladzijde gezet:
Kevin Riel was klein voor zijn leeftijd – de kleinste jongen van de klas – en zijn ouders waren allebei heel lang, dus als hij naast hen stond leek hij net een mier. (blz. 7)
Ook heeft ze bedacht dat hoofdpersoon Kevin een vader heeft, die schrijver is (‘niet van films of succesvolle boeken, maar hij bedacht moeilijke kruiswoordpuzzels’) en continu belachelijk moeilijke woorden gebruikt. Dat leidt tot ontzettend grappige conversaties. Dat er hierdoor heel veel moeilijke woorden in het boek voorkomen, is echter helemaal niet erg, want ook Kevin zelf snapt er vaak niets van.
‘Dat is het huis van oom Tobi!’ zei zijn vader. ‘De testamentaire verificatie is zeker nooit tot tevredenheid van de betrokken partijen afgehandeld.’
Kevin liet die laatste zin maar voor wat-ie was. (blz. 14)
Toch is dit net als het eerste vertaalde boek van Evans – Wode Weus en de Wieze Walla’s (dat zij overigens later schreef dan dit boek) – vooral een leuk verhaal voor lezers met een goede woordenschat en slimme puzzelaars. Kevin komt er namelijk al snel achter dat zijn oudoom Tobi in de plaats woonde, waar hij met zijn ouders naartoe is verhuisd. Maar die oudoom is op wonderlijke wijze verdwenen. Kevin verveelt zich dood in het kleine dorpje, dus hij besluit op onderzoek te gaan. Al snel gebeuren er onverklaarbare dingen en wordt de lezer meegenomen op een spannende speurtocht, vol geheimzinnige puzzels. Tijdens zijn speurtocht ontmoet hij nogal bijzondere mensen, waarbij al snel blijkt dat er meer mensen achter het raadsel van oom Tobi aanzitten.
Het pocketboek met 286 pagina’s leest lekker snel weg. De hoofdstukken zijn kort, de letters zijn groot en elk hoofdstuk wordt opgefleurd met een mooie illustratie aan het begin. Het verhaal is een geweldige mix van spanning, humor, fantasie en geheimzinnigheid, waarbij je ook als lezer niet kunt wachten op de ontknoping. In de laatste hoofdstukken verandert de sfeer van het verhaal wel: het raadselachtige slaat dan een beetje door, want hoewel het hele boek mysterieus en wat magisch is, is het einde ronduit onwaarschijnlijk. Het is duidelijk dat je voor de boeken van Lissa Evans open moet staan voor een magische fantasiewereld waarin alles kan gebeuren. En als je dat kunt, dan wacht je met dit verhaal weer een fantastisch avontuur!
Lestips
De humor van Lissa Evans is duidelijk anders dan de melige humor die je vindt in boeken als De waanzinnige boomhut. Het soort humor in dit boek sluit waarschijnlijk goed aan bij de wat slimmere kinderen of de kinderen met een goed gevoel voor taal. Ook kinderen die houden van raadselachtige puzzels zullen wel genieten van dit boek! Maar… ze moeten dus wel openstaan voor fantasie, anders zal de ontknoping waarschijnlijk aanvoelen als een enorme domper.
Een mooi boekpromotiefragment is hoofdstuk 3. Hierin gaat Kevin naar het verwaarloosde huis van zijn oudoom Tobi om op onderzoek uit te gaan. Het is het begin van een spannend en magisch avontuur…
Kevin zette zijn (…) ging de telefoon. (blz. 25 t/m 33)
Uitgeverij Gottmer, 2018
Bekijk bij bol:Onderwerpen: 2018, Familie, Goocheltrucs, Magie, Speurtocht, Tip van Emma
Geïllustreerd door Temujin Doran