Nieuwe boeken oktober 2021

Nieuwe boeken oktober 2021Nieuwe boeken uit de maand oktober! 📚

Het is een lekker afwisselende stapel met dit keer zelfs twee poëzieboeken (één bundel en één bloemlezing) – die hebben we al lang niet meer gezien. Ook kan ik me nu toch écht mentaal gaan voorbereiden op Kerst – wat met de kersttrilogie van Matt Haig echt geen straf is!

Hieronder weer een overzichtje!

Alle boeken zijn te koop via de (website van de) lokale boekhandels, maar de linkjes hieronder verwijzen naar bol.com. Daar vind je in ieder geval de verkoopinformatie en in veel gevallen ook een inkijkexemplaar.

Poëzie

Altijd wat te vierenAltijd wat te vieren
Gedichten om gelukkig van te worden
Diverse dichters en Carll Cneut (ill.)
Querido

Persoonlijk word ik al blij van de prachtige cover van deze mooie bloemlezing. Een boek met gedichten over feestjes en cadeautjes, maar ook over vieren dat je bestaat, vrolijk worden van elkaar of gewoon gelukkig zijn. Zo’n boek kunnen we in deze tijd goed gebruiken! En Carll Cneut maakt er met zijn kleurrijke dierenvrienden écht een feestje van.

Alle wensen van de wereldAlle wensen van de wereld
Rian Visser en Janneke Ipenburg (ill.)
Leopold

Nog een bundel waar je blij van wordt! Met gedichten over grote en kleine gedachten, allerlei gevoelens en de dingen om je heen. Over hoofdschrijven, heimwee en hemeldagen. Over verdriet, hoop en geluk. Er werden al heel wat gedichten van Rian Visser gepubliceerd in het tijdschrift DICHTER., maar nu heeft ze eindelijk haar eigen bundel en dat is héél fijn.

Prentenvertellingen

VictorineVictorine
Jet van Overeem en Annemarie van Haeringen (ill.)
Hoogland & Van Klaveren

Wat een verrassing, dit prentenboek! Het vertelt namelijk een gevoelig verhaal over pesten. Leeftijdsloos. Want wat pesten met je doet, heeft geen leeftijd, en dit verhaal laat – oh zo verdrietig – zien hoe een kind kan gaan twijfelen aan zichzelf. Een prachtig boek om met je klas over pesten te praten.

Op de rug van Bigi KaymanOp de rug van Bigi Kayman
Henna Goudzand Nahar en Hedy Tjin (ill.)
Querido

Een verhaal over Afi en Kofi en de grote kaaiman… Die kaaiman waar je op de pabo misschien wel eens over hebt gezongen: Bigi Kayman (bari tyuwe tyuwe). In dit bijzondere boek (met fijne soft-touch kaft) krijgt dat liedje echt betekenis: het vertelt over de slavernij op de suikerrietplantages. En ook al is dit boek geschreven als voorleesverhaal voor jonge kinderen, kinderen in de bovenbouw én volwassenen zullen er vast ook van onder de indruk zijn. Tegelijkertijd vertelt Hedy Tjin het verhaal met haar kenmerkende viltstift-illustraties zo krachtig, dat je het ook nooit meer zult vergeten.

Fictie

De jongen met de naam KerstmisTrilogie: Een jongen met de naam Kerstmis
Matt Haig (vertaling: Karin Pijl)
Moon

Dit boek is verschenen in een nieuwe filmeditie, want op 24 november verschijnt de film (9+) van dit boek op Netflix. (De trailer kun je al bekijken!) Ik las het boek al een aantal jaren geleden (lees de recensie hier) en vond het geweldig (en dat terwijl ik niet eens groot fan van kerst ben)!
Ik moet zeggen dat ik de eerdere cover wel mooier vond. Gelukkig zijn de vervolgdelen nu (eindelijk) vertaald en hebben deze wél de oorspronkelijke cover behouden.
Een jongen met de naam Kerstmis is in ieder geval het perfecte (voorlees)boek om in een (magische) kerststemming te komen en ik ben érg benieuwd naar de vervolgdelen. Van Matt Haig kun je in ieder geval een geweldige combinatie van humor, spanning en fantasie verwachten!

  Vader Kerstmis en ik

 

 

 

 

Een zwaluw in de winterEen zwaluw in de winter
Timothée de Fombelle (vertaling: Eef Gratama) en Thomas Campi (ill.)
Querido

Nog een boek om in kerststemming te komen: dit is een modern, Frans sprookje waarin op kerstavond drie levens samenkomen. Het vertelt over twee mensen en één zwaluw die allemaal een reis door de barre kou proberen te maken. ‘Een verhaal over moed, hoop en verbondenheid dat zelfs in de koudste winter warmte biedt’. En de wonderschone illustraties maken dit kleine boek sowieso al de moeite waard.

De razende recordbrekersDe razende recordbrekers
Jenny Pearson (vertaling: Maria Postema)
Gottmer

In dit boek kun je een flinke portie vrolijkheid verwachten: Lucy wil namelijk haar ongelukkige moeder weer laten lachen en schakelt daarvoor de presentator van de tv-show Recordbrekers in. Aangezien ik érg heb moeten lachen om het debuut van Jenny Pearon (De superwonderlijke reis van Freddie), verwacht ik hierin ook een hoop hilariteit.

Thomas TuckerThomas Tucker. Ontdekkingsreiziger van beroep
Harmen van Straaten
Leopold

Juli 1969. Tak wacht ademloos op de landing van de eerste mens op de maan. Maar dan gebeurt er iets dat nog veel spannender is: er komt een nieuwe jongen bij hem in de klas. Thomas Tucker is voor niets en niemand bang en ziet eruit alsof hij van een andere planeet komt. Vanaf dat moment gebeuren er vreemde dingen…
Volgens de cover moet dat een spannend avontuur opleveren en opvallend genoeg duurt dat avontuur slechts 80 bladzijden! Benieuwd!

500 appjes die ik niet wil lezen500 appjes die ik niet wil lezen
Maren Stoffels
Leopold

Ook dit boek is niet zo dik, maar heeft waarschijnlijk wel een enorme impact. Een boek over cyberpesten gaat je over het algemeen niet snel in de koude kleren zitten…

 

MiddelkindMiddelkind
Kirsty Applebaum (vertaling: Annelies Jorna)
Ploegsma

Zo’n boek waarin mensen in klassen zijn ingedeeld… je kent het wel. Het zijn altijd spannende boeken, met een beklemmende sfeer. Ik ben benieuwd wat we van dit verhaal kunnen verwachten! Middelkind Maggie probeert in ieder geval een held te worden door een dwalersmeisje te vangen. Maar dat zet een reeks van gebeurtenissen in gang die ze niet meer kan stoppen…

De magische tafelTijdgeesten: De magische tafel
Victor Piñeiro (vertaling: Mechteld Jansen)
De Fontein

In dit magische verhaal komt de geschiedenis tot leven – letterlijk! Javi moet voor een opdracht van school bedenken met welke drie mensen uit de wereldgeschiedenis hij zou willen dineren. En als hij zijn gastenlijst samenstelt, begint een antieke tafel die zijn vader op een rommelmarkt heeft gekocht ineens te brommen… Nou, dan kun je wel raden wat er gaat gebeuren! Ik gok – gezien de cover – dat Javi dacht dat het wel leuk zou zijn om Zwartbaard uit te nodigen…

De golfDe golf
Morton Rhue
Lannoo

Ken je dit verhaal? Ik heb de film een keer laten zien in mijn klas… Heftig! Het is een waargebeurd verhaal over een experiment van een geschiedenisleraar (ook in 1969!), die kinderen wilde laten ervaren hoe het nazisme zo groot kon worden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat loopt helemaal uit de hand, als de klas en daarna zelfs de hele school volledig gehersenspoeld lijkt. Een heel eng verhaal eigenlijk en op de achterkant staat ook dat het voor 13 jaar en ouder is. Toch is het denk ik wel de moeite waard om dit verhaal over groepsdruk en tweedracht in deze tijd (voor) te lezen… Het boek zelf is met de felle kleuren en hypnotiserende lijntjes ook al behoorlijk psychedelisch… Ik ga het in ieder geval zeker lezen en probeer dan te bedenken of dit ook een boek voor de basisschool is!

De geheime missie van Graaf MolDe geheime missie van Graaf Mol
Bert Goedhart
Columbus

Ook in dit boek zit een sterke boodschap verwerkt over vrijheid en gelijkheid voor iedereen. Het is geschreven door een oud-leerkracht en gaat over een geheime missie van Yoes en Suus om Yoes’ broertje uit Eritrea op te halen. Daarvoor reizen ze de hele wereld rond (Den Haag, Brussel, Rusland, Amerika en China) met een nieuw, futuristisch vervoermiddel: Graaf Mol. Ik ben nog niet direct enthousiast over de cover, maar vind het thema en de actualiteit in het boek wel interessant.

Het raadsel van de gravinHet raadsel van de gravin
Ineke Kraijo
Columbus

Dit boek zou wel eens interessant kunnen zijn voor de minder sterke lezers in de bovenbouw. Het is bedoeld voor lezers vanaf 8 jaar en heeft AVI M4-niveau. Toch ziet het boek er absoluut niet kinderachtig uit, met een vrij klein lettertype en zinnen die niet steeds op een nieuwe regel beginnen. Ook staan er – verrassend voor dit niveau! – geen illustraties in het boek. Het is het 1e deel van een nieuwe detectiveserie over hotel Het hoge huis.

Het merkwaardige modelspoorbaanmysterieHet merkwaardige modelspoorbaanmysterie
Bert Wiersema en Wendelien van de Erve (ill.)
Columbus

Met zo’n lange titel weet je het al: dit is een boek met een iets hoger leesniveau (ook hier wel een AVI-indicatie… M6), maar het boek is net zo dun: een verhaal van krap 70 bladzijden en dan wél met illustraties! Het is al het 19e deel (!) van de serie Detectivebureau Iris en Ko, maar ik ken de serie nog niet – daar moet dus maar eens verandering in komen!

Non-fictie

Er was misschien eens 2Er was misschien eens 2
Kamiel De Bruyne & Yarne Daeren
Pelckmans

Jaaaa! Deel 2!!! Er was misschien eens deel 1 was al zó leuk, maar dit deel is net zo geweldig. Het is een ideaal boek voor in de klas, met verhalen die misschien wél of misschien níet waar zijn. In deze blog schreef ik er al meer over!

Terug in de tijdTerug in de tijd
Uitvindingen die de wereld veranderden
Clive Gifford (vertaling: Lisa van der Sluijs) en Anne Wilson (ill.)
Corona

Boeken over uitvindingen zijn er wel meer, maar het leuke van dit boek is dat het niet alleen heel veel uitvindingen bespreekt (van pottenbakkersschijf tot computerchip), maar dat het kinderen – met mooie, grote prenten! – laat zien dat die uitvindingen het leven enorm veranderd hebben. Want hoe was het eigenlijk voordat de boekdrukkunst of stoomtreinen werden uitgevonden? Of praktischer: voordat er stofzuigers of koelkasten waren? Erg interessant!

Het grote heksenboekHet grote heksenboek
Kathleen Vereecken & Charlotte Severeyns (ill.)
Lannoo

Dit is geen sprookjesboek of bundel met fantasievolle verhalen over heksen. Het is een ontzettend boeiend, informatief boek over hekserij, heksenverbrandingen en het geloof in magie!
Kathleen Vereecken ken ik van haar prachtige boek Alles komt goed, altijd, maar dit is natuurlijk heel anders, al is het duidelijk dat zij ook dit onderwerp uitvoerig heeft onderzocht. De wonderschone, sfeervolle tekeningen van Charlotte Severeyns maken van dit boek ook nog eens een prachtig kijkboek. Haar prenten zijn niet alleen informatief, maar ook héél mooi! Wat een aanwinst voor de schoolbibliotheken.

Leave a Reply