Cruz is een leerling aan de Explorer Academy. Daar worden kinderen van over de hele wereld opgeleid tot buitengewone explorers. Maar Cruz heeft ook een geheime missie. Samen met zijn beste vrienden probeert hij een mysterie te ontrafelen met aanwijzingen die zijn overleden moeder voor hem heeft achtergelaten.
In dit vijfde deel van de serie Explorer Academy leiden de aanwijzingen naar Azië. Op dit continent gaan Cruz en zijn vrienden op zoek naar het vijfde stuk van de geheime formule. Deze speurtocht brengt hen naar wereldberoemde plekken. En dat is niet zonder gevaar, want Nebula zit achter Cruz aan. Dit keer lijkt het erop dat hij niet meer kan ontsnappen. Of komt er toch nog redding uit onverwachte hoek?
Het nest van de tijger is het vervolg op Het Nebula-mysterie (1), De veer van de valk (2), De dubbele helix (3) en De sterrenduinen (4). Het is noodzakelijk om de delen in de juiste volgorde te lezen.
Vertaald door H.C Kaspersma.
Recensie
De serie Explorer Academy is al vanaf het eerste hoofdstuk van het eerste boek ontzettend spannend, maar in dit deel bereikt die spanning toch wel een hoogtepunt. Na een rustig begin – Cruz komt na een vakantie op Hawaii weer terug op het onderzoeksschip De Orion – neemt de raadselachtige spanning al snel toe als blijkt dat er nog steeds twee spionnen aan boord zijn van het schip. Net als Cruz heb je geen idee meer wie je nu eigenlijk nog kunt vertrouwen – zelfs zijn beste vriend Emmett lijkt verdacht.
‘Wacht even.’ Cruz had zijn kamergenoot een keer eerder naar het Archief gevraagd, maar nooit een antwoord gekregen. Dat hij nu wel nodig. ‘Als het Archief zo geheim is dat je moeder er niet eens naar binnen mag, hoe weet jíj dan wat BUV’s zijn? Hoe weet jij dat er dingen opgeslagen liggen als…’ Hij probeerde zich de opzienbarende dingen te herinneren die volgens Emmett in het Archief stonden. ‘… de beroemde toespraak van Abraham Lincoln, de Mona Lisa en… het geheime recept van Pepsi?’ (…)
Cruz kneep zijn ogen tot spleetjes. ‘Wat zijn jullie, een soort van superspionnengezin, of zo?’ (blz. 48)
In dit deel ligt de nadruk echt weer op de dreiging van Nebula en het zoeken naar stukjes van de formule – het gaat minder om de missies of de opleiding tot explorer. Tijdens een van de missies gaat het echter wel goed mis met een van de leraren: hij verdwijnt terwijl de leerlingen koraal, schildpadden en vleermuizen onderzoeken, en invasieve plantensoorten (ja, goed voor de woordenschat, deze serie) verwijderen op de Seychellen. Maar na een spannende zoektocht gaat de reis al snel verder naar India, waar de explorers de Taj Mahal bezoeken.
Net als de voorgaande boeken ziet dit boek er prachtig uit: van de glimmende tijgerprint op de cover, de mooie foto’s met ingetekende personages en sfeervolle tekeningen aan het begin van elk hoofdstuk tot het leeslintje – de vormgeving is weer uitstekend verzorgd.
De explorers worden steeds closer en dat levert de nodige romantiek op. Tegelijkertijd voel je een constante dreiging en zit je tijdens het lezen gewoon te wachten op het moment dat het misgaat… Als Cruz aan het einde van het boek een tempel in Bhutan (te zien op het omslag) bezoekt, neemt het verhaal een heftige wending en werkt het toe naar een adembenemend en zeer open einde … Dat wordt weer reikhalzend uitkijken naar deel 6 (voorjaar 2022)!
Lestips
Deze serie móet je echt in de juiste volgorde lezen, ander snap je er helemaal niets meer van. De onderwerpen in elk deel kun je echter wel steeds gebruiken om de serie regelmatig in je lessen te promoten.
India – Taj Mahal
Een les over het werelderfgoed, markante gebouwen of India kan dan ook aanleiding zijn om iets over dit boek, of meer specifiek: de hele serie te vertellen. Je kunt dan vanzelfsprekend de fantastische illustratie op blz. 124/125 uit dit boek laten zien. Ook kun je een stukje uit dit boek voorlezen, waarin de Taj Mahal mooi wordt beschreven.
Cruz, Emmett, Lani en Sailor (…) verbeterde Sailor hem. (blz. 123 t/m 127)
Uit bovenstaand fragment blijkt door de geavanceerde technologie ook gelijk dat het verhaal zich in de toekomst afspeelt. Daarnaast blijkt dat de explorers een deur in de Taj Mahal willen openbreken! Dat maakt natuurlijk wel nieuwsgierig naar het verhaal!
Dat is het moment om meer over de serie als geheel te vertellen. Je kunt hiervoor de achterkant van het boek voorlezen, maar vertel ook dat als de kinderen dit boek willen lezen, ze bij Het Nebula-mysterie moeten beginnen. Om dat boek te promoten, kun je simpelweg de boektrailer laten zien (te vinden in de recensie).
Seychellen – natuurbescherming
De missies van de explorers in dit deel hebben allemaal te maken met natuurbescherming. Omdat ze op de Seychellen zijn, waar nogal veel zeldzame planten en dieren leven, zijn er maar liefst 4 projecten. In het onderstaande fragment wordt hierover verteld:
- bescherming van het koraal
- bescherming van de zeeschildpadden
- bescherming van de schedestaartvleermuizen
- bescherming van het ecosysteem door het verwijderen van invasieve planten
Dr. Gabriel begroette de klas (…) krijgen,’ fluisterde Emmett. (blz. 51 t/m 57)
Het is nog wel interessant om erbij de vertellen dat de explorers dit allemaal kunnen zien in de GROT: een simulatieruimte, waar in het eerste deel van de serie uitgebreid over wordt verteld.
Ook kun je verwijzen naar de laatste pagina’s in dit boek: de waarheid achter dit verhaal. Daarin wordt, ondersteund met foto’s, verteld over (echte) wetenschappers die zich bezighouden met de bescherming van de zeeën, oceanen en hun inwoners. (blz. 224 t/m 229)
Lees ook:
Blink Media en Hearst Netherlands B.V., 2021
Bekijk bij bol:Series: Explorer Academy | Onderwerpen: 2021, Criminaliteit, Dieren, Gebouwen, Geheim, India, Natuur, Natuurbescherming, Planten, Puzzels, Raadsels, Serie, Seychellen, Technologie, Tip van Emma, Tip van Sem, Tip van Tess, Toekomst & technologie, Werelderfgoed, Zeeschildpadden, Zuid-Azië
Geïllustreerd door Scott Plumbe