Zoals altijd begint het jaar vrij rustig als het om nieuwe kinderboeken gaat. (Stilte voor de storm noemen we dat…)
Het stapeltje boeken dat is binnengekomen bij Leesbevordering in de klas is dan ook niet zo heel groot, maar niet minder interessant! We nemen ze – van boven naar beneden – hieronder weer even door!
Alle boeken zijn te koop via de (website van de) lokale boekhandels, maar de linkjes hieronder verwijzen naar bol.com. Daar vind je in ieder geval de verkoopinformatie en in veel gevallen ook een inkijkexemplaar.
De school van de magische dieren 5: Top of flop!
Margit Auer (vertaling: Corry van Bree) en Martijn van der Linden (ill.)
Lannoo
Fans van deze serie kunnen weer lekker verder lezen! Welke magische dieren er voorkomen in dit verhaal, zie je al op de cover, maar… wie gaat ze krijgen? De klas van miss Cornfield gaat dit keer meedoen aan een krankzinnige spelshow op televisie. Maar wordt het spel wel eerlijk gespeeld?
Het geheim van de zwarte piste
Gerard van Gemert & ivan & ilia (ill.)
Leopold
Oké, dit boek was er eigenlijk al in november 2021…. Maar door de enorme kinderboekenberg die maand, was dit leuke boek er even tussendoor geglipt. Maar dit is natuurlijk het ideale leesboek om in de stemming te komen voor de Olympische Winterspelen (of je wintersportvakantie in februari)! De recensie van dit boek staat daarom ook al online.
Bloot
Jutta Nymphius (vertaling: Michiel Nijenhuis)
Ploegsma
Een belangrijk boek voor jonge meiden, om te leren tevreden te zijn over je eigen lichaam én om geen naaktfoto’s te maken en op te sturen – ook niet aan supercoole, leuke, knappe jongens… Klinkt als een belangrijk boek. Maar wat me vooral erg aanspreekt, is dat Jutta Nymphius laat zien ‘hoe Amelie een slachtoffer weigert te zijn en uiteindelijk als overwinnaar uit de bus komt’. Dat belooft wat!
Cyclus superster
Milli Hill (vertaling: Minou op den Velde) en Sarah Eichert (ill.)
Samsara
Toen ik nog voor de klas stond en les gaf aan groep 8 heb ik een keer meegemaakt dat een meisje voor het eerst ongesteld werd, zonder dat ze daar ook maar iets over wist. Grote paniek natuurlijk. In sommige culturen is het nu eenmaal niet gebruikelijk om er (veel) over te praten. Heel fijn dat die meiden dan in een boek als dit kunnen duiken, maar eigenlijk is dit boek voor elk meisje dat in de puberteit komt interessant.
Zonnevangers 1: Het geheime verbond
Ida Tufte Michelsen (vertaling: Rymke Zijlstra)
De Fontein
Een nieuwe fantasy serie, met de gewaagde uitspraak ‘Beter dan Harry Potter, volgens mijn zoon’ op de cover. Dat schept wel heel hoge verwachtingen! Maar wie weet, hoe dit debuut uit Noorwegen zal zijn! Over een geheim verbond, het kunnen terugdraaien van de tijd en vliegen met zonnestralen. En dan is er ook nog een wrede dictator… Klinkt behoorlijk spannend en mysterieus!
Alles wat mist
Melanie Conklin (vertaling: Tine Poesen)
Fontaine
Er zijn nog maar weinig fictieboeken voor kinderen bij uitgeverij Fontaine verschenen, dus dit boek is sowieso al verrassend. Het belooft zowel een detective als een coming of age-verhaal te zijn. Maddy ontmoet een mysterieuze jongen in de bossen en probeert erachter te komen wie het is. Ze heeft een vermoeden, maar is bang dat niemand haar zal geloven, omdat ze een nogal rijke fantasie heeft. Maakt mij heel nieuwsgierig…
Sneeuwwit
Daan Remmerts de Vries & Mark Janssen (ill.)
Volt
Daan Remmerts de Vries heeft het sprookje over Sneeuwwitje op heerlijk eigentijdse wijze herverteld. Denk aan bordjes met de tekst ‘KONINGINNEN MOETEN OPZOUTEN!’ of een magische spiegel die ‘wat nou weer?’ zegt… De samenvatting belooft een stoere twist aan het einde en met de geweldige illustraties van Mark Janssen is dit boek ook nog eens een feest voor het oog. Terwijl ik het boek nog niet eens uit heb, durf ik al te zeggen: geweldig voorleesboek!
Waarom hebben we tenen?
Molly Oldfield (vertaling: Jan Paul Schutten), diverse illustratoren.
Luitingh-Sijthoff
Zodra ik dit boek ontving, wist ik al dat dit een topper voor in de klas is. Voor elke dag van het jaar vind je in dit boek een originele kindervraag met antwoord. Superleuk: ‘een weetje van de dag!’. Lees alvast meer in dit blog; een uitgebreide recensie volgt later zeker ook nog.