Wereldspionnen 5: Missie New York

Wereldspionnen: Missie New YorkDe Wereldspionnen zijn op missie gestuurd om de jonge Braziliaanse klimaatactiviste Beatriz te bewaken, omdat ze mogelijk doelwit is van een aanslag. Het wordt een spannend avontuur, dat begint in Venetië en uiteindelijk tot een hoogtepunt komt in een van de grootste steden ter wereld: New York. Vooral Rio komt flink in de problemen. Zal het hem en de overige spionnen lukken om te achterhalen wie het op Beatriz gemunt heeft?

Vertaald door Mariella Manfré.

Vijfde deel in de serie Wereldspionnen.

Recensie

Maak je maar weer klaar voor een superspannend avontuur vol actie in dit vijfde deel over de Wereldspionnen – kinderen die vanwege hun superieure talenten in dienst zijn van de Britse geheime dienst MI6. Veel informatie uit eerdere delen wordt als ‘nieuw’ gebracht, waardoor dit boek vrij goed los is te lezen van de andere delen. Toch verraadt het boek belangrijke informatie over het eerdere deel en mis je essentiële informatie over de hoofdpersonen. Je kunt dus beter bij deel 1 beginnen.

In dit boek wordt ingezoomd op Rio, de Braziliaanse spion uit het team. Je leest in het boek meer over zijn leven vóór de Wereldspionnen en hoe Moeder hem heeft ontdekt in Rio de Janeiro. Vanwege zijn achtergrond wordt hij als belangrijkste spil ingezet tijdens de eerste missie, waar het boek direct mee begint: het beschermen van de Braziliaanse klimaatactiviste Beatriz. Het team is tijdens deze missie opgedeeld en je volgt hun spionagemissie op de voet, waarbij er gezocht wordt naar eventuele terroristen. Dat wordt met bijzonder veel humor en vaart beschreven en uiteindelijk wordt er net op tijd een bom ontdekt! Maar… wie zitten erachter?

Spionnenmissies leken helemaal niet op spionnenfilms. Dat was Caïro wel duidelijk toen hij in de spiegel keek. Hij stond op het punt om voor het eerst undercover te gaan en hij droeg geen smoking of een mooi op maat gemaakt pak, maar was verkleed als bij. Zijn kostuum bestond uit een gewatteerde onsie en een zwarte maillot, en het was allesbehalve op maat gemaakt. (blz. 5)

Ook al drijft het boek er de spot mee, het verhaal doet toch weer denken aan de avonturen van James Bond, met vergelijkbare Engelse humor en hier en daar zelfs verwijzingen naar de Bondfilms. Eigenlijk leest dit bijna niet als een kinderboek! Het is stoer, interessant, intrigerend en bevat volwassen taal. Moeilijke woorden als ‘geprononceerd’ of ‘gecompromitteerd’ worden niet geschuwd. Alleen zijn de hoofdpersonen wel kinderen. Ook zij spreken niet altijd de taal van een tiener, maar hee, het zijn de Wereldspionnen. Die zijn gewoon een beetje slimmer dan gemiddeld…

‘Ik heb de gegevens van de Venetiaanse commandoruimte gehackt. De politie loopt de nummers van alle mobiele telefoons in de stad na. Dus ik heb geprobeerd ze te beperken om te zien of ik erachter kan komen welke van de bommenmakers zijn. (…)
Tot nu toe heb ik het kunnen beperken tot iets van tweehonderd mogelijke nummers. Ik moet nieuwe factoren definiëren om het zoekveld te verkleinen.’ (blz. 114-115)

Het is fantastisch om te lezen hoe alle puzzelstukjes in elkaar vallen; echt een geweldig voorbeeld van digitale opsporing. De speurtocht leidt uiteindelijk naar Washington DC, waar de Wereldspionnen een bezoekje brengen aan verschillende ambassades. Pas helemaal aan het eind van het verhaal komen de spionnen terecht in New York, en dan nog niet eens het hele team. En als de volwassenen worden vastgehouden, komen de kinderen er zelfs alleen voor te staan. Als dat maar goed afloopt…

Lestips

De pittige woordenschat in dit deel bevestigt maar weer dat je deze serie niet aan te jonge kinderen moet aanbieden – dan zullen ze er waarschijnlijk te weinig van snappen. Maar oh, wat had ik hiervan gesmuld als kind, dat weet ik zeker! Zo spannend, zo stoer, zo mooi hoe alles in elkaar valt. Het is een boek om in één ruk uit te lezen.

Als je de serie wilt promoten, kun je dat het beste met het eerste deel doen. Je kunt wel vertellen waar dit deel over gaat: het beschermen van een klimaatactiviste die bijna het slachtoffer wordt van een bomaanslag. De Wereldspionnen moeten – met gevaar voor eigen leven – zien te achterhalen wie er achter de aanslag zit.

Klimaatactivisme

Net als in het eerste deel is er in dit boek weer aandacht voor het klimaat. Beatriz is als zestienjarig meisje een wereldberoemde klimaatactiviste geworden, die zich inzet voor de bescherming van de regenwouden van Brazilië.

Begrijpen je leerlingen waarom sommige mensen het op haar leven gemunt kunnen hebben? Ga hierover (tijdens een project over het klimaat/milieu) eens in gesprek met je klas – dan snappen de kinderen waarschijnlijk beter hoe serieus de dreiging in dit verhaal is. Dat is een goed moment om vervolgens dit boek (en dus de hele serie) aan te raden.

Ambassades

In dit boek is veel aandacht voor ambassades. Die vind je nogal veel in Washington DC – er is zelfs een Ambassade-avenue. In ons land heb je dat ook: in Den Haag heb je de ambassadewijk Zorgvliet. Het is leuk om kinderen daar meer over te vertellen. Je kunt hiervoor het boek Ambassades (Bo Buijs, 2020) gebruiken, of bijvoorbeeld dit filmpje van het Klokhuis. In het filmpje wordt vooral verteld over Nederlandse ambassades in het buitenland, maar de presentator neemt ook een kijkje bij de Nigeriaanse ambassade in Den Haag.


Lees ook:

Wereldspionnen


De Fontein, 2024

Wereldspionnen 5: Missie New York


Genre: Spanning
Series: Wereldspionnen | Onderwerpen: 2024, Activisme, Ambassades, Criminelen, Demonstraties, Geheim agenten, Klimaatactivisme, New York, Noord-Amerika, Serie, Spionage, Tip van Emma, Tip van Sem, Tip van Tess, Venetië, Verenigde Staten, Washington
Geïllustreerd door Yaoyao Ma Van As

Leave a Reply