Wereldspionnen

WereldspionnenOpzij, James Bond. Hier zijn de Wereldspionnen!

Sara’s leven verandert in één klap wanneer een wildvreemde man (die zich Moeder noemt) haar redt uit de jeugdgevangenis en meeneemt naar Schotland. Ze blijkt geselecteerd door de Britse geheime dienst om samen met vier andere kinderen spion te worden.

Allemaal hebben ze hun eigen talent, en dat van Sara is hacken. Samen met Parijs, Rio, Kat en Sydney leert Sara (codenaam Brooklyn) alles over sluipen, inbreken en explosieven.

Hun opdracht? De wereld redden van duistere schurken. Hun eerste missie samen? Operatie Willie Wonka! Lukt het de Wereldspionnen om een ramp in Parijs te voorkomen?

Eerste deel uit de spionageserie Wereldspionnen.

Vertaald door Mariella Manfré.

Recensie

‘Ik ben een agent van de Britse geheime dienst, ook wel bekend als MI6. (…)
We staan op het punt het veld in te gaan voor een allesbepalende operatie,’ zei hij. ‘En we hebben ontdekt dat we nog iemand missen bij ons team. We hadden bedacht om hierheen te komen om te kijken of jij diegene misschien zou kunnen zijn.’ (blz. 29/30)

Zou jij het geloven als iemand dat tegen je zei? Sara heeft weinig te verliezen… Ze staat op het punt om opgesloten te worden in een jeugdgevangenis, nadat ze al heel wat vervelende pleeggezinnen heeft versleten. En dan duikt opeens ‘Moeder’ op: een lange, dunne man met een wilde, zwarte haardos. Hij doet haar een zogenaamd offer she can’t refuse

MI6, gevaarlijke schurken, hackers, coole spionnentrucjes, handige gadgets… Met dit boek heb je echt het gevoel dat je midden in een spannende James Bondfilm terecht bent gekomen, al maakt het boek ook op grappige wijze duidelijk dat de spionnenwereld toch wat minder flitsend is dan je zou denken.

‘Sorry, maar die is niet van ons,’ zei hij.
Ze draaide zich om en zag dat Sydney en hij waren blijven staan bij een wat oude Volvo-stationwagen die meer een oma- dan een Bond-uitstraling had.
‘In tegenstelling tot wat je in de bioscoop ziet, hebben spionnen praktische auto’s die geen aandacht trekken,’ zei hij. ‘Daarin rijden zou het hele “geheim”-gedeelte in “geheim agent” teniet doen. (blz. 77)

Sara wordt door Moeder meegenomen naar Schotland, waar ze vanaf dat moment Brooklyn heet (vanwege haar voormalige woonplaats) en door leeftijdsgenoten Rio, Sydney, Kat en Parijs wordt klaargestoomd voor haar eerste missie. Middels flashbacks kom je steeds meer te weten over het verleden van zowel Moeder als de verschillende kinderen. Erg interessant! Het verhaal begint vrij ‘rustig’, met allerlei opwindende spionagetrucs en de beschrijving van de aankomende missie. Maar dan wordt het ineens echt gevaarlijk spannend: er is een dubbele moord gepleegd en de dader is er vandoor met een levensbedreigend virus…

De spanning wordt opgevoerd als er langzaam steeds meer puzzelstukjes in elkaar beginnen te vallen. De ‘Wereldspionnen’ zijn dan inmiddels in Parijs aangekomen, krijgen te maken met mythologische aanwijzingen, kunstdiefstallen en milieuproblematiek, en moeten hun weg zien te vinden in de tunnels en griezelige catacomben onder Parijs. Wat een opwindend avontuur!

De boeiende weetjes, de spannende acties en de coole spionagetrucs zorgen ervoor dat dit boek geen moment saai wordt, maar het verhaal vraagt af en toe best wel wat van de lezer. Niet alleen de flashbacks of een wisselend perspectief maken het verhaal complexer, de vertaling loopt hier en daar niet altijd even soepel, met lange zinnen of een wat vreemde woordvolgorde. Ook staan er flink wat ingewikkelde woorden in.

Toch spreekt het verhaal zo enorm tot de verbeelding, dat liefhebbers van spionageverhalen hiervan zullen smullen! Prikkelende uitspraken (Als je iets wilt presteren, moet je het proberen), echt bestaande locaties, stoere hackerstrucs, waanzinnig spannende trainingen, ingewikkelde codes en puzzels… Met dit boek word je zelf ook op scherp gezet en kun je heerlijk fantaseren over een leven als superspion. Dat er nog maar heel veel avonturen van deze Wereldspionnen mogen volgen!

Lestips

Gebruik de tekst op de achterkant om dit boek in de klas te introduceren. Er staat nergens waar de eerste missie gaat plaatsvinden, maar opmerkzame kinderen kunnen daar wel achterkomen door naar de cover te kijken…

Een mooie manier om hun interesse op te wekken, want als ze dit doorhebben, zijn zij misschien ook wel geschikt als wereldspion!

Een leuk fragment om voor te lezen kun je vervolgens vinden in hoofdstuk 8. Sara is op dat moment net aangekomen in Schotland en begint aan haar spionnenavontuur.

Moeder en Sydney (…) dat van 007. (blz. 75 t/m 78)

Parijs en de catacomben

De Eiffeltoren op de cover verraadt het al: de Wereldspionnen reizen af naar Parijs in dit verhaal. Op bladzijden 198/199 verkennen de kinderen Parijs als toeristen en dan is het natuurlijk erg leuk om de bestaande locaties in het boek op te (laten) zoeken: het Louvre, de Sacré-Coeur, de Arc de Triomphe…

Wil je de kinderen onderzoek laten doen naar Parijs, lees dan eens dit stukje voor:

De komende paar (…) zit te bekijken.’ (blz. 198/199)

En laat ze daarna eens op zoek gaan naar mooie beelden van Parijs. Kunnen ze ook met hun beelden laten zien hoe betoverend deze stad kan zijn?

Wat een iets minder betoverend deel van Parijs is, zijn de catacomben die onder stad liggen! Daar lees je over vanaf blz. 223. Even googelen en je vindt er ook genoeg beelden van. Op blz. 225 vind je een goede uitleg:

Honderden jaren lang (…) populaire Parijse bezigheid. (blz. 225/226)

Klimaat

Tijdens de missie gaan de Wereldspionnen naar een klimaatconferentie. Daar doen ze mee aan een wedstrijd, waarbij ze een vraagstuk moeten oplossen:

‘Wat is het vraagstuk?
‘Regen veroorzaken,’ antwoordde Monty. ‘Sinclair Scientifica zoekt creatieve benaderingen voor het creëren van kunstmatige regen. Ze denken dat het gebruikt kan worden om droogte en honger op aarde tegen te gaan.’ (blz. 135)

Het gaat misschien wat ver om kinderen zelf ‘creatieve benaderingen’ te laten verzinnen voor dit vraagstuk, maar je kunt het onderwerp natuurlijk wél in de klas behandelen! Op internet is er best veel informatie te vinden, waaronder proefjes om zelf regen te maken of krantenartikelen over het maken van regen met chemicaliën (cloud seeding).

En je kunt deze opdracht vervolgens ook koppelen aan een uitvindingsproject: wie kan er een regenmaker ontwerpen? (Je kunt er zelf voor kiezen of deze ook echt moet kunnen werken of niet; wellicht is het voldoende om er een fantasieverhaal bij te maken; het gaat erom dat kinderen creatief leren denken!)


Uitgeverij De Fontein, 2021

Wereldspionnen


Genre: Spanning
Series: Wereldspionnen | Onderwerpen: 2021, Criminelen, Frankrijk, Geheim, Geheim agenten, Hacken, Inbraak, Milieu, Milieu & duurzaamheid, Parijs, Pleegzorg, Schotland, Serie, Spionage, Talenten, Tip van Emma, Tip van Sem, Tip van Tess, Uitvindingen & machines, VK & Ierland
Geïllustreerd door Yaoyao Ma Van As

Leave a Reply