Er komt een raketbasis in Rocky Beach. Er zullen bemande vluchten naar Mars vertrekken! Alle inwoners kopen dure abonnementen om het allemaal live op tv te zien. Maar hoe komt er rood Marszand in Rocky Beach? En waar is de professor die het ruimteschip bouwde? De drie ??? besluiten een kijkje te nemen op de raketbasis. En ze doen een bijzondere ontdekking…
De drie vraagtekens is een serie over de drie jonge detectives Justus, Bob en Peter. Ze wonen in Rocky Beach, Californië.
Recensie
Over de landing op de maan in 1969 wordt wel eens gezegd dat hij nep is en in een studio in scène is gezet. Dat zou wel eens de inspiratie voor dit boek kunnen zijn geweest: in dit verhaal komen de drie ??? (lees: vraagtekens) er al snel achter dat er iets vreemds aan de hand is met een geplande missie naar Mars. Ze laten het er niet bij zitten en gaan als drie echte detectives op onderzoek uit.
Het verhaal leest lekker makkelijk weg; het is een niet al te dik boek (119 blz.) in een vrij groot lettertype, met veel illustraties. Het mysterie en de spanning worden goed opgebouwd, met halverwege het boek nog even een opsomming van het raadsel dat moet worden opgelost.
‘Er is nog geen touw aan vast te knopen. Bob, wil jij een lijstje maken met wat er tot nu toe is gebeurd?’ (blz. 56)
Het geeft kinderen ruim de mogelijkheid om zelf mee te denken met de drie detectives. De serie is geschreven voor kinderen vanaf groep 5, maar gezien de leeftijd van de hoofdpersonen (10 jaar) zal het oudere kinderen ook best nog aanspreken. Daardoor is het ook prima geschikt voor de wat minder goede lezers in de bovenbouw.
Lestips
Om de serie De drie ??? te promoten kun je allereerst de volgende boektrailer laten zien:
Om vervolgens dit boek te promoten, kun je het volgende fragment voorlezen:
‘Wat is hier (…) in de val! (blz. 16 t/m 20)
Ruimte / Mars
Dit deel – Missie Mars – leent zich goed om te gebruiken in een project over de ruimte. Het verhaal speelt zich echter niet af in de ruimte en veel informatie over Mars of ruimtevaart wordt er ook niet gegeven. Zoals ik hierboven al schreef, is het boek wel een mooi bruggetje naar de theorie dat de maanlanding van 1969 nep was (lees hier meer over deze complottheorie). Je zou het verhaal kunnen voorlezen en vervolgens de complottheorie kunnen bespreken. Wat denken de kinderen hiervan?
Beelden van de maanlanding kun je hier bekijken.
Leuk is ook dat er lessuggesties geschreven zijn bij dit boek (bij alle delen van De drie ??? trouwens!). De suggesties zijn zeer divers: van kennisvragen over de ruimte tot het (creatief) schrijven van een eigen einde. Je kunt er leuke ideeën uithalen voor je project! Sommige ideeën zijn los van het boek te gebruiken. Als je hier gebruik van maakt, is dat tevens een mooie aanleiding om het boek te promoten.
Mediawijsheid
Dit verhaal sluit ook perfect uit bij het onderwerp mediawijsheid en is dus bijvoorbeeld goed te gebruiken tijdens de Week van de Mediawijsheid. Het verhaal gaat er namelijk over hoe je met media een verkeerd beeld van de werkelijkheid kunt creëren. Als voorbeeld kun je het volgende fragment voorlezen:
‘Beste gasten en (…) de agent toe. (blz. 64 t/m 67)
Hierin wordt duidelijk hoe woorden volledig verdraaid kunnen worden door montage.
Je kunt er ook voor kiezen het hele boek voor te lezen, want eigenlijk gaat dit hele verhaal over de kracht van de media en hoe je hier mensen mee voor de gek kunt houden.
Lees ook
Maretak, 2016
Bekijk bij bol:Series: De drie ??? | Onderwerpen: 2016, Astronauten, Heelal, Mars, Media, Media & journalistiek, Mediawijsheid, Onderzoek, Ruimte, Ruimtevaart, Serie, Sterren & planeten, Tip van Daan
Geïllustreerd door Kim Schmidt