Nieuwe boeken | Naar een andere wereld

Mythen, sagen en legendenDecember laat fervente lezers vaak verlangen naar knapperende haardvuurtjes, warme dekentjes en een dikke pil om helemaal in te verdwijnen. Niet voor niets zie je dat er in deze periode veel dikke, betoverende boeken verschijnen, die de lezer meenemen naar magische, andere werelden. Even helemaal weg van alles – en dat geldt ook letterlijk voor de hoofdpersonen in deze verhalen.

Vorige week kon je hier al een overzicht vinden van sprookjes en andere volksverhalen, maar de magische verhalen uit onderstaand overzicht zijn net een beetje anders. Sprookjes vertellen de lezer een wijze les door middel van een mooi verhaal; onderstaande boeken voeren de lezer daadwerkelijk mee in de verhalenwereld. Het zijn boeken om bij weg te dromen en te fantaseren over vreemde werelden waar jij zelf misschien ook wel ooit terecht zou kunnen komen. De hoofdpersonen uit de boeken leven immers ook in de ‘gewone wereld’, maar door een of andere magische doorgang komen zij in een andere wereld terecht. Toch zie je vaak ook veel overeenkomsten met sprookjes. Ook in deze verhalen woedt er vaak een strijd tussen goed en kwaad; zijn er tovenaars en heksen en is er magie nodig om problemen op te lossen.

Al deze boeken zijn het afgelopen half jaar verschenen. Sommige moet ik zelf nog lezen… (tijd!? tijd!?) Als je op de titel klikt, kom je automatisch op bol.com, waar je de verkoopinformatie en soms een inkijkexemplaar vindt. Vanzelfsprekend zijn deze boeken ook in de lokale boekhandels te vinden of te bestellen!

De verdwenen magiërDe verdwenen magiër
Auteur: Piers Torday
Vertaling: Aimée Warmerdam
Illustrator omslag: Ben Mantle
Luitingh-Sijthoff, 2019

De vier kinderen in dit verhaal verdwijnen vlak nadat de Tweede Wereldoorlog is afgelopen in de magische wereld Folio, via een mysterieuze bibliotheek. In deze wereld komen zij niet alleen sprookjesfiguren tegen, maar ook heel veel andere personages uit verhalen. Zij zijn in oorlog met ‘De Eens’; robots die niets liever willen dan deze personages vernietigen – de feiten vernietigen de verhalen. De ervaringen van de kinderen bepalen welke keuzes zij maken in de strijd en dat maakt dit boek naast een ontzettend spannend avontuur een heel interessant, psychologisch verhaal. Het verhaal is een ode aan C.S. Lewis en zijn klassieker De kronieken van Narnia. Een uitgebreide recensie lees je hier.

Het land van RaasHet land van Raas
Auteur: Jenny McLachlan
Vertaling: Sandra C. Hessels
Illustrator: Ben Mantle
Van Goor, 2019

De illustrator is niet de enige overeenkomst met De verdwenen magiër! Ook in dit boek komen de hoofdpersonen in een magische wereld terecht, waar zij de helden moeten zijn. Het grote verschil met al die andere boeken waarin een andere wereld verstopt zit achter een mysterieuze doorgang, is dat de hoofdpersonen in dit boek die wereld zelf hebben bedacht! Zij komen dus in hun eigen bedachte wereld terecht… Interessant! Het boek is een behoorlijk dikke pil, maar het hele boek staat vol illustraties. En dit is nog maar het eerste deel… het vervolg wordt achterin het boek al aangekondigd (najaar 2020).

De tovenaar van OzDe tovenaar van Oz
Auteur: L. Frank Baum
Hervertelling: Margaretha van Andel
Illustrator: Marieke Nelissen
Lemniscaat, 2019

Er is naast Narnia nog zo’n klassieker waarin de hoofdpersoon vanuit de gewone wereld terechtkomt in een sprookjeswereld, met heksen, tovenaars en strijd tussen slecht en goed! In De tovenaar van Oz vliegt Dorothy (Doortje) zó met haar hondje Toto vanuit Kansas naar het Land van Oz. Het verhaal is al meer dan een eeuw oud, maar is dit jaar opnieuw verschenen in een hervertelling van Margaretha van Andel en met geweldige illustraties van Marieke Nelissen. Een prachtige grote uitgave, met een rood linnen rug, glanzend gouden letters en reliëf op de cover. Zelf ken ik het verhaal al in diverse uitvoeringen (film, kinderanimatieserie, Spaanse vertaling, bewerking in Once upon a time), maar ik ben heel benieuwd naar deze klassieke hervertelling! Kijk voor een inkijkfragment op de site van Lemniscaat.

De orde van de Gouden LeeuwDe Orde van de Gouden Leeuw
Auteur: Dorothée de Rooy
Illustrator: Sophie Pluim
Van Goor, 2019

Toen ik in dit boek begon te lezen, moest ik meteen denken aan De tovenaar van Oz. Hoofdpersoon Lucy volgt in dit boek namelijk – net als Doortje – in eerste instantie letterlijk een pad, op zoek naar een manier om weer weg te komen uit ‘Het Rijk’, waar zij via een mysterieus boek in terecht is gekomen. Hiervoor moet Lucy echter eerst zes ‘Onnavolgbare Opdrachten’ uitvoeren. Het omslag ziet er fantastisch uit, het is leuk dat het verhaal start in een Nederlandse stad (Amsterdam) en het boek is voor een fantasy-verhaal opvallend dun (fijn voor de minder fanatieke lezers). Helaas heeft dat ook een keerzijde: de magische wereld komt niet echt tot leven, want de beschrijvingen zijn kort en de overgangen zijn erg abrupt. Maar dit debuut, dat genomineerd is voor de Hotze de Roosprijs 2020, is het eerste boek van een serie, dus wellicht komt het verhaal na een vervolg wat beter uit de verf.

Het gestolen sterrenstofHet gestolen sterrenstof
Auteur: Geert Klaasen
Illustrator: Harmen van Straaten
Serie: De kronieken van Finn (deel 1)
Davidsfonds | Infodok, 2019

Ook dit boek is niet al te dik (127 pagina’s) en onderdeel van een serie. ‘De kronieken van Finn’, dat klinkt al een beetje als Narnia. Maar in dit boek vind je geen echte leeuw, maar een ‘middelleeuw’! Finn heeft hem zelf bedacht, tijdens een van zijn dagdromen, maar komt ’s nachts daadwerkelijk in het land van zijn dromen terecht. Vanzelfsprekend – zoals het hoort in dit soort boeken – moet Finn de held uithangen in Dromenland en achter het gestolen sterrenstof aan. Het boek is mooi en rijkelijk geïllustreerd door Harmen van Straaten. Eigenlijk te gek voor woorden dat dit boek zo lang op mijn plank is blijven liggen! Nou ja… dan is het minder lang wachten op deel 2!

De ijstuinDe ijstuin
Auteur: Guy Jones
Vertaling: Emiel de Wild
Illustrator omslag: Linde Faas

De andere wereld is in dit boek ineens heel erg dichtbij: Jess komt er in terecht via een gat in een haag en kan vanuit de vreemde wereld zelfs haar eigen wereld zien. Deze vreemde wereld is een ijstuin, waar geen zon schijnt en waar werkelijk alles van ijs is gemaakt. Het is een plek waar Jess zich vrij kan voelen, want in de echte wereld verbrandt ze zodra haar huid in aanraking komt met zonlicht. Als je het boek ziet, denk je misschien dat het een echt wintersprookje is, maar dat is het dus niet. In de werkelijke wereld is het juist hoogzomer, waarmee het contrast met de ijstuin extra groot is. Mooi is dat Jess zowel in de echte wereld als in de ijstuin een bijzondere jongen ontmoet. En dan blijken de ijstuin en de echte wereld toch wel erg sterk met elkaar verbonden te zijn… En zo zijn we het cirkeltje mooi rond, want net als in De verdwenen magiër spelen verhalen een cruciale rol in dit betoverende boek.

Voor meer boeken vol magie kun je hier op de tiplijst van Liam kijken!