Boekentips Kinderboekenweek 2017

Kinderboekenweek 2017

De Kinderboekenweek is de uitgelezen kans om veel boeken onder de aandacht van je leerlingen te brengen. Als je ze voldoende tips geeft, kunnen ze weken – soms wel maanden! – vooruit. Boekpromotie is dan ook een zeer belangrijke activiteit tijdens de Kinderboekenweek!
Op zoek naar ideeën voor andere activiteiten? Klik dan hier!

Dit jaar is het thema van de Kinderboekenweek Griezelen, onder het motto: Gruwelijk eng. In eerste instantie lijkt dat een vrij specifiek thema, met slechts één mogelijk genre: griezelverhalen. Maar dat valt mee. Humor en griezelen blijken namelijk goed te combineren en ook sprookjesachtige fantasieverhalen zijn soms best wel griezelig. Om je te helpen verschillende soorten boeken te promoten binnen dit thema, staan hieronder maar liefst 39 boekentips. Deze zijn ingedeeld in verschillende categorieën:

  • Verhalenbundels
  • Griezelen voor beginners
  • Gruwelijke sprookjes en volksverhalen
  • Grappig & griezelig
  • Gruwelijk eng
  • Horror voor kinderen

Boeken voor boekpromotie

Om een boek te presenteren, geldt over het algemeen: lees de korte samenvatting en het genoemde fragment voor. Als er nog meer informatie nodig is om het boek goed te presenteren, staat dit erbij vermeld. Boeken met een * staan ook als recensie op de website; klik hiervoor op het plaatje van het betreffende boek. Je vindt daar meer informatie over het verhaal en aanvullende lestips.

Bij enkele boeken staat geen voorleesfragment vermeld; dit komt doordat de boeken net verschenen zijn of nog moeten verschijnen! Op het Facebook-blog kun je bijhouden welke nieuwe boeken met een recensie geplaatst worden op deze website.

Om een boek direct te bestellen (via bol.com), klik je op de titel. Door het boek via deze site te bestellen, ontvangt Leesbevorderingindeklas.nl een kleine vergoeding (waardoor je bijdraagt aan het voortbestaan van de site!). Zelf lekker neuzen in bibliotheek of boekwinkel is natuurlijk ook een aanrader!


Verhalenbundels


Het grote griezelboekHet grote griezelboek *
Diverse auteurs

Deze griezelbundel bevat bestaande en nieuwe verhalen van bekende auteurs en illustratoren. Van klassieke engerds zoals Graaf Dracula en het monster van Loch Ness, tot wel érg realistische computergames. Met verschillende griezelniveaus, van griezel-grappig tot supereng!

Verschijnt 6 september 2017

Leeftijd: van ca. 7 – 11 jaar


Gruwelijk grappige griezelverhalenGruwelijk grappige griezelverhalen – KERNTITEL *
De Lachende Zaag (Tosca Menten, Jozua Douglas en Manon Sikkel)

De Lachende Zaag verzamelde negen gruwelijk grappige griezelverhalen, die je beter niet aan je neefje van vier kunt voorlezen, maar waar je per ongeluk toch van in de lach schiet. Aangevuld met afschuwelijke weetjes, ijselijke versjes en gekke geestigheden!

Met dit boek kun je op veel verschillende manieren griezelen. Griezelen omdat iets heel erg vies is bijv, zoals in het gedichtje Poep met peren (blz. 140) of in het verhaal over Gruwella in Snackbar Rattenpatat.

Gruwella wilde net (…) gang, zei ze. (blz. 43 t/m 45)

Maar je kunt ook griezelen omdat iets eng is, zoals in het verhaal over De horrorclown.

Een paar dagen (…) nooit van gehoord.’ (blz. 86 t/m 89)

Met dit boek zul je de kinderen in de je klas echter vooral heel hard laten lachen.
Meer informatie over het schrijversgenootschap De Lachende Zaag en het boek kun je vinden op de bijbehorende website.
Het boek is tot 1 november 2017 te koop voor de speciale actieprijs van EUR 7,99.

Leeftijd: vanaf ca. 8 jaar (B)


Skeletten, spoken en spinrag

Skeletten, spoken en spinrag *
Chris Mould

Deze bundel met tien gruwelijke verhalen gaat over spoken en skeletten, hoofdloze ruiters en marmeren mannen, spookkoetsen, verlaten treinstations en eilanden die je op geen enkele kaart kunt vinden… Met bewerkte klassiekers van o.a. Edgar Allen Poe, Washington Irving en Charles Dickens en vijf nieuwe verhalen van auteur Chris Mould heb je hier een buitengewoon griezelig boek in handen.

Je kunt een willekeurig verhaal uit dit boek uitkiezen om voor te lezen (of gedurende de Kinderboekenweek het hele boek voorlezen), want alle verhalen zijn slechts enkele pagina’s lang. Mede door de illustraties is het echter een boek dat kinderen ook graag zelf zullen willen lezen.

Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (B)


SpookbeeldSpookbeeld *
Christien Boomsma

Twaalf kinderen. Twaalf verhalen, waarin de onzichtbare wereld nooit ver weg is. Waarin geesten zich verschuilen in graffiti op de wc of een vriendschapsverzoek op social media. En waarin een happy end niet altijd vanzelfsprekend is…

Ken je dat? (…) zag ik haar(blz. 7/8)

De verhalen in deze bundel variëren in spanning; van 1 spookje (“Hier lig ik niet wakker van”) tot 5 spookjes (“Ik hoop dat ik geen nachtmerrie krijg…”), maar door de realistische kant van de verhalen, zijn ze eigenlijk allemaal supereng. Het fragment komt uit het 4-spookjes-verhaal waarmee het boek begint. Zo weten kinderen meteen waar ze aan toe zijn.
Er is ook een verhaal over Hyves – natuurlijk wat gedateerd, maar als je erbij vertelt dat het verhaal zich afspeelt in 2012, is dat afdoende. Het is een 1-spookje-verhaal en inderdaad minder griezelig dan het verhaal van bovengenoemd fragment, maar eigenlijk net zo eng. En dat geldt ook voor de illustraties…
Een boek voor kinderen met sterke zenuwen. Het hele boek voorlezen in de klas zou ik afraden.

Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (B)


Griezelen voor beginners


Het geheim van de gillende geraamtesHet geheim van de gillende geraamtes
vervolg op: Het geheim van de afgebeten vingers
Rindert Kromhout

Bij een kerkje in Rome staat een metershoog masker met holle ogen, een lange stenen baard en een wijd open mond: De Mond van de Waarheid. Maar pas op! Wie liegt als hij zijn hand in die Mond steekt, is voorgoed zijn vingers kwijt. Tsjak! Daarover gaat Het geheim van de afgebeten vingers, het lievelingsboek van de negenjarige Luuk.
Hij is met zijn ouders op vakantie in Rome en wil nu eindelijk weleens weten wat er waar is van dat verhaal.
Diep in de nacht sluipt hij naar buiten, de donkere straten in van die oude stad vol geheimen…

Dit boek is nét verschenen, terwijl het deel hiervoor – Het geheim van de afgebeten vingers – , waar dus ook naar verwezen wordt in dit verhaal, al uit 1990 komt! Het is dus wel bijzonder dat er nu een vervolg is verschenen.

Leeftijd: vanaf ca. 8 jaar (A)


Een vampier van niksEen vampier van niks *
Daïenne Markies

De ouders van Jonas en zijn zes broers zijn vampiers, maar Jonas nog niet. Je wordt er namelijk pas echt een als je iemands bloed kunt drinken zonder dat die persoon het merkt. Dat lukt alleen als je heel netjes bijt, zodat de gaatjes precies naast elkaar staan. Maar Jonas bijt steeds scheef, hoe vaak hij ook oefent op biefstuk en biggetjes. Zou het hem lukken voor zijn tiende verjaardag?

‘ Ik ga op jacht!’ (…) vampier van niks!’ (blz. 9 t/m 13)

Het vervolg op dit boek – Een vampier met Kwade Vlekken – is net verschenen!

Leeftijd: vanaf ca. 8 jaar (A)


De kleine vampier filmeditieDe kleine vampier – filmeditie
Angela Sommer-Bodenburg

Rudolph is al zeker 150 jaar een 13-jarige vampier. Dat is niet altijd even makkelijk, en nu wordt zijn familie bedreigd door een beruchte vampierjager. Gelukkig ontmoet Rudolph de sterveling Anton, eveneens 13 jaar oud. Anton is geïnteresseerd in oude kastelen, kerkhoven en… vampiers. Hij besluit Rudolph te helpen. Lukt het de twee vrienden om Rudolphs familie te redden?

Deze filmeditie verschijnt op 19 september a.s., voorafgaand aan de gelijknamige 3D-animatiefilm (van Nederlandse bodem!), die op 4 oktober (1e dag van de KBW) in première gaat. De film is gebaseerd op eerdere boeken van Angela Sommer-Bodenburg over de kleine vampier (uit 2002). Bekijk hier de trailer!

Leeftijd: vanaf ca. 8 jaar (B)


De Miss GriezelverkiezingDe Miss Griezelverkiezing
Marc de Bel

Fien Kriegel koopt op de Halloween-rommelmarkt een oud parelmoeren kistje. Daar zit een geheimzinnig boekje in: De Miss Griezelverkizing van een zeker M.D. Belzebub. Die geeft in de flaptekst echter de raad het boek in geen geval open te slaan. Fien slaat die waarschuwing in de wind…

Fien wil het (…) begint te lezen. (blz. 40 t/m 44)

Een bijzonder vormgegeven verhaal: de tekst van het boekje in het verhaal staat in een ander lettertype en is rood van kleur. Deze tekst is zo grappig dat het eigenlijk niet heel spannend is; het verhaal zelf is echter wel een beetje griezelig door alle geheimzinnigheid. De Vlaamse auteur schrijft nogal recht-voor-z’n-raap, met veel spreektaal.

Leeftijd: vanaf ca. 8 jaar (B)


Niet te filmenNiet te filmen!
serie: De Familie Grafzerk
Henk Hardeman

Yara’s vader wil een griezelfilm opnemen op de oude, verlaten begraafplaats Rusthof. Maar er lopen vreemde figuren rond op de begraafplaats en er kringelt ’s avonds een rare groene mist om de grafstenen. Hier is iets helemaal niet pluis…

Yara stond op (…) naar de uitgang. (blz. 35 t/m 39)

Deel 2 van de serie – Op leven en dood – zal in november verschijnen.

Leeftijd: vanaf ca. 9 jaar (B)


De spokenjagersDe spokenjagers
serie: De spokenjagers (1e deel)
Cornelia Funke

Wanneer Tom naar de kelder moet om sap te halen, wordt hij bij de keel gegrepen door een echt spook. Het spook Hugo blijkt echter een Matig Eng Spook te zijn, dat uit zijn huis werd verjaagd door een Vreselijk Eng Spook. Waar moet Hugo nu gaan spoken? Tom roept de hulp in van spokenexpert Hedwig Kummelsap. Dapper trekken Tom, Hugo en Hedwig eropuit om dat Vreselijk Eng Spook weer weg te krijgen uit Hugo’s huis. Een gevaarlijke en ijzingwekkende onderneming!

De dag waarop (…) de gang in. (Hoofdstuk 1)

Dit jaar is de film Spokenjagers uitgebracht, gebaseerd op de boeken van Cornelia Funke. Bekijk hier de trailer (6+).

Leeftijd: vanaf ca. 9 jaar (B)


De getijdenbrugDe getijdenbrug
serie: Vreselijk vreemde verhalen
Chris Mould

Stanley Buggles erft van zijn oudoom, Admiraal Bartholomeus Rap, het landgoed De Kearsenborgh in het stadje Kramperduin. Maar het is de vraag of Stanley wel zo blij moet zijn met zijn erfenis. Er zijn namelijk vreemde dingen aan de hand in Kramperduin. Akelige, enge, mysterieuze dingen..

Het boek komt uit de serie ‘Vreselijk vreemde verhalen’. Het volgende fragment is zo’n “vreselijk, vreemd” verhaal. Het wordt verteld door iemand met een Vlaams accent, wat duidelijk wordt door de bijna fonetisch opgeschreven zinnen. Dit zullen sommige kinderen lastig vinden om te lezen. Des te beter om voor te lezen!

‘Flint is d’n naam (…) efkes te blijven.’ (blz. 73 t/m 79)

Klein formaat boekje, met veel illustraties.

Leeftijd: vanaf ca. 9 jaar (B)


Het spook van de vuurtorenHet spook van de vuurtoren
serie: Z.E.S. (1e deel)
Anneriek van Heugten

Tegen haar zin is Amber verhuisd van de stad naar het kustdorp Zandplaat. Haar moeder heeft er een oude vuurtoren gekocht en wil daar een museum van maken. Amber verveelt zich dood en mist haar vrienden. Dan leert ze Daan kennen, een jongen uit het dorp. Hij beweert dat het spookt in de vuurtoren. Amber gelooft er niets van, tot er vreemde dingen gebeuren…

De volgende ochtend (…) van ontzetting ontsnappen. (blz. 37 t/m 39)

Deze spannende detectiveserie bestaat al een tijdje (2007), maar is in 2015 ook als dyslexie-uitgave verschenen. Dat is natuurlijk erg interessant voor de moeilijke lezers!
Het fragment komt uit deze dyslexie-uitgave (uitgeverij Dyslexion). Mocht je het origineel willen gebruiken; daar kun je het fragment vinden in hoofdstuk 5. Begin gewoon aan het begin te lezen!
(Ook leuk om te weten: het origineel is nu te koop voor een speciale KBW-actieprijs à EUR 10)

Leeftijd: vanaf ca. 9 jaar (B)


De vloek van WoestewolfDe vloek van Woestewolf – KERNTITEL
Paul Biegel

Dokter Kroch ontvangt van een onbekende een vreemde kist met goud, met daarbij een smeekbede om hulp – van een patiënt die lijdt aan… goudkoorts! Samen met zijn knecht Valet gaat hij op zoek naar deze Hertog van Woestewolf. Maar wie is hij? Woont hij inderdaad op een kasteel waarover spookverhalen de ronde doen? Feit is dat er onderweg allerlei vreemde, griezelige dingen gebeuren. Dokter Kroch vindt het allemaal maar onzin: ‘Alles is te verklaren met de wetenschap!’. Maar hoe dichter hij bij Woestewolf komt, hoe vreemder en hoe minder verklaarbaar zijn belevenissen worden…

Lees bovenstaande samenvatting voor en vervolgens onderstaand fragment.

De muren van de eetzaal (…) wens hun goudschat.’ (blz. 33 t/m 37)

* Deze paginering komt uit de nieuwste uitgave (Lemniscaat – de Biegel Bibliotheek, 2017). In mijn eigen, oude uitgave uit 1974 (Uitgeverij Holland) is het fragment te vinden op blz. 26 t/m 30. Aan het jaartal van mijn boek kun je het al zien: dit boek is een echte klassieker!! Heb je nog een andere versie? Je kunt het vinden in het hoofdstuk: Zwijgplicht.

De vloek van Woestewolf was oorspronkelijk een griezelige tv-serie. Carl Hollander tekende de achtergronden voor de verschillende scènes: de acteurs speelden in een getekend decor. Een selectie van deze getekende achtergronden is nu te bewonderen in het Kinderboekenmuseum. Tijdens de herfstvakantie zal het museum de oorspronkelijke serie ook vertonen.

Het boek is een door Paul Biegel zelf bewerkte versie van de tv-serie. Carl Hollander maakte ook hier de (zwart-wit) illustraties voor. In de nieuwste versie van het boek (Uitgeverij Lemniscaat) zijn de kleurenillustraties van de oorspronkelijke decors toegevoegd.

Leeftijd: vanaf ca. 9 jaar (B)


De verschrikkelijke sneeuwmanDe verschrikkelijke sneeuwman *
Alyze Bos

Eefje krijgt op een winterse dag de schrik van haar leven. Wanneer ze in de schemering door het park terug naar huis loopt, komt ze oog in oog te staan met een angstaanjagend monster. De Verschrikkelijke Sneeuwman is in haar stad! Niemand wil haar echter geloven, maar Eefje wéét dat het monster bestaat. Als er vervolgens ongelukken gebeuren, komt Eefje in actie. Ze is vastbesloten de wereld te bewijzen dat ze gelijk heeft…

‘Wat is dat?’ (…) enorme, zwarte draaikolk. (blz. 31 t/m 34)

Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (B)


Gruwelijke sprookjes en volksverhalen


Hans en GrietjeHans en Grietje *
Gebroeders Grimm

Beleef het verhaal van Hans en Grietje alsof je er zelf bij bent. In dit bijzondere prentenboek lijkt het net of je zelf door het donkere bos loopt, op weg naar het huisje van de heks. Een klassiek verteld sprookje in een heel bijzonder boek!

Bij het promoten van dit boek draait het niet om de tekst, maar om de illustraties. Die zorgen ervoor dat dit sprookje ineens helemaal niet meer zo kinderachtig is als kinderen waarschijnlijk denken. Laat kinderen het sprookje bijvoorbeeld qua tekst eens wat griezeliger maken! Want hoe zou jij het vinden om opgesloten te zitten bij een heks die je op wil eten? Best griezelig eigenlijk… toch? Lees de recensie voor lessuggesties!

Leeftijd: 7 jaar en ouder! (A)


De bende van ZeusDe bende van Zeus
Ingrid Vandekerckhove

Ontdek wat de goden en helden van de Griekse oudheid zoal hebben uitgespookt in dit grappige en fantasievolle boek over Zeus, Athene, Rea, Kronos, Hera, Perseus en vele andere personages uit de Griekse mythologie.

Ooit was Medusa (…) fluisterden ze angstig. (blz. 77)

Griekse mythen zijn eigenlijk best gruwelijk, met monsterlijke wezens en goden die elkaar het leven zuur maken… Dit boek is door de humoristische toon echter helemaal niet zo spannend. Toch kun je het boek prima inzetten tijdens de Kinderboekenweek: met een tekenopdracht, waarbij je de kinderen het monsterlijke wezen Medusa laat tekenen. Gebruik hiervoor bovenstaand fragment (en lees de recensie). Een extraatje is dat in dit fragment ook nog een dikke knipoog wordt gegeven naar het sprookje van Sneeuwwitje – heb je meteen een mooi bruggetje om ook nog andere (gruwelijke) sprookjes te bespreken !

Leeftijd: vanaf ca. 8 jaar (voorlezen kan zelfs al vanaf ca. 7 jaar)


Gruwelijke rijmenGruwelijke rijmen
Roald Dahl

Eigenlijk zijn sprookjes van zichzelf al best gruwelijk, maar Roald Dahl maakte ze nóg wat gruwelijker: met afgehakte hoofden en Roodkapje die de wolf doodschiet. Deze sprookjes op rijm zijn vooral voor bovenbouw-kinderen érg grappig!

‘Hak af die kop!’ riep de prins tot zijn staf
en meteen sloegen zij haar hoofd eraf.
De prins vond het een reuzenmop
en zei: ‘Wat knapt ze daarvan op.’
(uit Assepoester)

Leeftijd: vanaf ca. 9 jaar (B)


Dulle GrietDulle Griet – KERNTITEL *
Geert de Kockere & Carll Cneut

Greetje was een heel lief kind. Een kind om te knuffelen en op te eten. Tot ze oud genoeg was om stout te worden. Vanaf toen deed ze alles wat niet mocht. Ze vloekte en tierde, ze stampte en klopte. Greetje werd Griet en nog later Dulle Griet. ‘Loop naar de hel’ zeiden de mensen tegen haar. En dat deed ze…

Het waren mensen die monsterlijk waren
Of monsters die iets menselijks hadden.
Vissen, of wat ervan overbleef, kropen over het land en vraten mensen op.
Iemand droeg een boot op zijn rug. Voor de lol een boot.
Of juist niet voor de lol.

Het meesterwerk Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude opnieuw bekeken – dat is het idee achter dit boek. Geert de Kockere schreef het verhaal op dat hij erin ziet; Carll Cneut gaf dat nieuwe verhaal vorm vanuit zijn kijk op het oude schilderij. Lees de recensie en bekijk de bijbehorende lestips om te zien hoe je het boek kunt gebruiken in je klas!

Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (B)


De tuinen van DorrDe tuinen van Dorr *
Paul Biegel

Een prinses en een tuinmansjongen spelen samen in een tuin van het kasteel. Ze gaan van elkaar houden, maar dat mag niet. Het prinsesje verzet zich hevig tegen de macht van de sluwe heks Sirdis die hun liefde dwarsboomt. Maar ze kan niet voorkomen dat de tuinmansjongen door Sirdis wordt veranderd in een bloem. De prinses doet er alles aan om haar grote liefde terug te krijgen. Zelfs al moet ze daarvoor naar de spookachtige, dode stad Dorr…

Er was maar (…) het te vertellen. (blz. 6 t/m 10)

Deze klassieker van Paul Biegel (1969) is prachtig geïllustreerd door Charlotte Dematons en leent zich vooral om voorgelezen te worden. Een verhaal over de verbitterde strijd tussen de machten van goed en kwaad – duister, spookachtig en geheimzinnig.

Leeftijd: vanaf ca. 11 jaar zelf lezen (B); voorlezen kan al vanaf ca. 8 jaar


Grappig & griezelig


De GriezelsDe Griezels *
Roald Dahl

Meneer en mevrouw Griezel vormen een wel heel bijzonder stel. Ze doen alles om elkaar het leven zuur te maken. Zo stoppen ze Reuzenkribbebijters in elkaars bed of dienen ze levende Kronkelspaghetti op als avondeten. Ook zitten ze de dieren voortdurend in de weg. Maar dan nemen de dieren wraak. En hoe! Lachen én griezelen… van de viezigheid welteverstaan!

Het boek is zó dun, dat het eigenlijk zonde is om een fragment voor te lezen (dan heb je het boek al een heel eind gelezen!), maar je zou wel meneer en mevrouw Griezel kunnen introduceren door de hoofdstukjes over hen voor te lezen.

Bij dit boek is een gratis werkboekje te bestellen. Dit lesmateriaal is eigenlijk bedoeld voor de Roald Dahlweek, maar natuurlijk ook prima te gebruiken tijdens de Kinderboekenweek. De Griezels heeft daarom nu ook een speciale actieprijs: je kunt het boek voor slechts EUR 5 kopen!

Leeftijd: vanaf ca. 7 jaar (B) (maar ook nog érg leuk in de bovenbouw, hoor!)


De ongelooflijke avonturen van Merel JansenDe ongelooflijke avonturen van Merel Jansen – KERNTITEL
serie: Merel Jansen (1e deel)
Will Mabbitt

Nadat Merel onbewust ‘De Daad’ heeft verricht, wordt ze gekidnapt. De Daad (neuspeuteren en opeten) laat namelijk zien dat je een piraat in de dop bent.
Merel komt terecht in een wereld vol piraten en moet werken op De Woesde Made, een schip met de vreemdste bemanning ooit. De kapitein is een gemene wolf, die Mabel niet wil laten gaan. Pas als ze samen met de andere piraten de schat heeft gevonden, mag ze naar huis. De zoektocht naar de schat neemt Merel mee naar de gekste plekken.

Merel Jansen was (…) gezichten kunnen plakken. (blz. 21 t/m 26)

Om het boek te presenteren, lees je eerst bovenstaand fragment voor. Laat vervolgens de illustraties op de volgende bladzijden, van de bemanning, zien. Lees daarna de achterkant van het boek voor.

Leeftijd: vanaf ca. 9 jaar (B)


Hoe je op vampiers jaagtHoe je op vampiers jaagt, zonder dat je ouders het weten *
vervolg op: Hoe je dertien wordt en overleeft… als je ouders vampiers zijn
Pete Johnson

Marcus heeft op zijn dertiende verjaardag te horen gekregen dat hij een halfvampier is. Hij vindt het maar niets. Vliegen lukt hem niet en normaal daten met een meisje ook niet. Hij kan namelijk elk moment overvallen worden door bloedkoorts: de onbedwingbare behoefte aan het drinken van bloed. Toch moet een halfvampier niet met een echte vampier verward worden. Integendeel: voor vampiers zijn jonge halfvampiers zelfs een extreem lekker hapje. Marcus moet dus zo ver mogelijk bij vampiers uit de buurt blijven. Dat wordt echter lastig als zijn klasgenootje Tallulah op vampierjacht gaat. Marcus besluit haar te helpen, al brengt hij daarmee zijn eigen leven in gevaar. Zijn ouders mogen er dan ook niets van weten!

20.51 uur – Terwijl ik achteraan (…) afspraakje te zijn. (blz. 112 t/m 119)

Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (B)


Doem Duivelsz en de helse meidenDoem Duivelsz en de helse meiden *
serie: Doem Duivelsz (2e deel)
Tatum Flynn

Doem Duivelsz is Lucifers derde zoon. Ja, een kind van de duivel inderdaad. Tommy, zijn vriendin, is het enige mensenkind in de Hel. De demonen en Doems moeder Persephone nemen haar natuurlijk niet serieus. Dan bedenkt Doems stiefmoeder Lilith een wedstrijd waarmee Tommy kan bewijzen wat ze waard is. Maar meedoen is natuurlijk niet zonder gevaar…

Een uur later (…) Iemand zoals jíj’. (blz. 33 t/m 39)

Vervolg op Doem Duivelsz: een spannend avontuur dat zich afspeelt in de Hel. Ook dit deel is weer heel avontuurlijk en een beetje griezelig. Maar vooral ook heel grappig en fantasievol. Het doet denken aan de verhalen uit de Griekse mythologie (met Persephone als een van de hoofdpersonen), maar dit boek is geïnspireerd door de Bijbelse mythologie, met de personages Lilith en Lucifer.

Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (B)


Schimmen uit de vergeetput

Schimmen uit de vergeetput *
Guy Didelez en Patrick Bernauw

Een internaat waar de kinderen geterroriseerd worden door halvegare paters, een klein dorpje dat dankzij een verschrikkelijk onweer een van de meest gedenkwaardige dagen uit zijn geschiedenis beleeft en duistere wezens die een uitweg zoeken uit de vergeetput waarin ze vastzitten. Het lijkt alsof de duivel er zelf de hand in heeft! Dit boek bundelt drie eerder verschenen boeken: Kadavergedaver, Het Infernaat en Duistere Middeleeuwers. Een griezelig grappige combinatie!

Het wordt een (…) hij zeker niet. (blz. 40 t/m 46) (grappig en vies griezelig fragment)

Ik weet niet (…) hieruit nog redden. (blz. 100 t/m 104) (griezelig en gruwelijk eng fragment)

Dit is een fascinerend boek. Het is súpergriezelig, met geesten van dode kinderen, enge monsters en gebeurtenissen die je nachtmerries zouden bezorgen, maar tegelijkertijd is het boek ook súpergrappig! Om het boek te promoten, zou je dus eigenlijk beide fragmenten moeten voorlezen.

Jammer dat in de eerste zin direct een hartgrondige vloek staat, die je in een Nederlands kinderboek nóóit tegen zult komen. Vlaamse boeken bevatten nu eenmaal vaker grof taalgebruik… Maar laat je niet ontmoedigen. De rest van het boek is echt wel de moeite waard (en het vloeken valt uiteindelijk best mee).

Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (B)


Gruwelijk eng


StrandersStranders – KERNTITEL
Iris Stobbelaar

Job is het zo zat om altijd maar op zijn zusje Kaatje te moeten passen, dat zijn hartgrondige verwensingen op een dag uitkomen en zij werkelijk verdwijnt. Als Job vervolgens zelf strandt in de wereld waar hij zijn zusje heen verwenste, blijkt dat er maar één manier is om weer thuis te komen: hij zal zijn zusje moeten redden. In een wereld die bevolkt wordt door monsters en waar je zelfs het landschap niet kunt vertrouwen, is dit geen gemakkelijke opgave. Vooral als blijkt dat hij niet de enige is die op zoek is naar Kaatje…

We gaan het (…) knaagden en zogen. (blz. 52 t/m 55)

Lees eerst de achterkant van het boek voor; daarna het fragment waaruit blijkt hoe angstaanjagend het landschap precies is.

Leeftijd: vanaf ca. 9 jaar (B)


Klem!

Klem! *
Mirjam Oldenhave

Er is iets heel raars aan de hand op Riks nieuwe school. De kinderen maken graag huiswerk. Ze drinken liever melk dan cola, vinden skaten veel te gevaarlijk, en voetballen doen ze ook al niet. Maar ze zijn wel ‘dol op topo’ en roepen ‘Yes, staartdelingen!’ als de rekenles begint. Gelukkig vindt hij wel nog twee ‘normale’ kinderen. Maar als die ook plotseling in robots lijken te veranderen, wordt Rik bang. Dóódsbang…

‘Oké, leg de (…) hij rende weg. (blz. 13 t/m 16)

Helaas is het boek alleen nog maar tweedehands of als e-book te koop. Maar in de bibliotheek hebben ze hem vast ook nog wel staan!

Leeftijd: vanaf ca. 9 jaar (B)


SpookschrijversSpookschrijvers – KERNTITEL * 
Henk Hardeman

Als na een schoolbezoek van griezelschrijver GG een jongen verdwijnt en de hele klas lijkt te veranderen in zombies door het lezen van zijn boeken, besluiten Schaduw en Blondie op onderzoek uit te gaan. Wat is het geheim van GG?

Op een vrijdagochtend (…) ontwaken blijft hangen. (blz. 36 t/m 41)

Gebruik het boek als inspiratie voor het zelf organiseren van een schrijfwedstrijd! Als je er ook nog een feestelijke afsluiting bij organiseert, met een (verklede) griezelschrijver die op bezoek komt, wordt de schrijfwedstrijd meteen wel heel spannend…

Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (B)


Farao codeFarao code
Bies van Ede

De N-boeken over een duistere farao zijn gruwelijk spannend en wereldberoemd. Maar niemand heeft ooit de schrijver van deze boeken gezien of ontmoet. Als Stije hoort dat hij met een schrijfwedstrijd een meet and greet met de geheimzinnige schrijver kan winnen, doet hij dus meteen mee. Maar langzaamaan ontdekt hij dat er iets niet klopt en komt hij op het spoor van een eeuwenoud complot. Wat moet hij doen om het kwaad tegen te houden?

Als je de achterkant van dit boek leest, doet dit wel erg aan het boek Spookschrijvers denken! Maar als je vervolgens onderstaand fragment voorleest, blijkt dat de boeken écht een heel grote samenhang hebben!

De O.K.-Club (…) met Onno Keesjager! (blz. 55-60)

Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (B)


Robotoorlog - Geheime krachtGeheime kracht *
serie: Robotoorlog (1e deel)
Rian Visser

Sinds de dood van hun ouders wonen Denny en zijn broertje Flint in een weeshuis. Ze groeien op in een gevaarlijke wereld, vol robots die mensen aanvallen. Op een dag zien Denny en zijn beste vriend Arion op straat een oude man, die de strijd aangaat met vijf robots. De man hoort bij een geheime groep, die de robots wil verslaan door gebruik te maken van oosterse vecht- en verdedigingstechnieken. Denny en Arion willen daar meer van weten…

Denny verwachtte dat (…) Je ziet lijkbleek. (blz. 11 t/m 13)

Dit boek is vooral spannend doordat je je goed voor kunt stellen dat het écht zou kunnen gebeuren. Wat als robots echt onze wereld over zouden nemen? Dat is een griezelige gedachte…
Rian Visser schreef speciaal voor de Kinderboekenweek een les die aansluit bij dit boek: Schrijf een spannend verhaal.

Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (B)


De wraak van MysteriaDe wraak van Mysteria *
Gerard van Gemert

Groep 7 gaat op schoolreis naar het pretpark Mysteria. Algauw merken de kinderen dat iets behoorlijk mis is met het park. De mensen om hen heen verdwijnen stuk voor stuk en het lijkt erop dat de kinderen van de klas de enigen zijn die overblijven in het park. Als het park dan ook nog eens opdrachten gaat geven, er een vreemd wezen door het park zweeft en het ene mysterieuze voorval na het andere plaatsvindt, weten de kinderen niet meer of ze nu dromen of in de werkelijkheid zitten.

De boot gleed (…) einde discussie was. (blz. 14 t/m 17)

Bijzonder aan dit boek is dat het niet alleen geschreven is door Gerard van Gemert, maar ook door 4 kinderen! Zij solliciteerden naar de functie van co-auteur en dit boek is het resultaat! Speciaal voor de Kinderboekenweek is het boek lager geprijsd (EUR 10).

Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (B)


De BloedzustersDe Bloedzusters
serie: De Griezelklas
Tais Teng

Meral komt erachter dat ze een heks is en komt terecht in de Griezelklas van meester Rudolf. Daar zijn de regels best streng.. maar ja, dat moet ook wel met een klas vol vampiermeisjes en lui als een levende mummie, een mensenetend weerpaard en een dwerg met een mokerhamer. En die kinderen zijn nog niet eens de ergsten…

De vampiers hebben (…) ik je doorslik. (start met lezen bij H. 14; in de omnibus: blz. 58-60)

Dit is hoe je je een griezelverhaal voorstelt: met vampiers, weerwolven en allerlei ander eng gespuis dat elkaars bloed (letterlijk) wel kan drinken. Deze (bijna) klassieker van Tais Teng (1e druk: 1997) is vooral gruwelijk eng, maar ook grappig (al vind ik de cover wel héél angstaanjagend)! Het bovenstaande voorleesfragment is erg spannend. Je kunt echter voorafgaand aan het fragment ook nog even de griezelklas voorstellen en de schoolregels doornemen. Daar begint het boek namelijk mee en geeft aan hoeveel humor er in het boek is verwerkt.

Het boek is alleen nog maar als e-book te koop. Ik heb het echter ook als omnibus (2015) kunnen vinden in de bibliotheek. Daarin vind je ook deel 2 en 3 van de serie.

Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (B)


De Griezelbus 1De Griezelbus 1 – KERNTITEL
serie: De Griezelbus (1e deel)
Paul van Loon

Tijdens de Kinderboekenweek nodigt de bekende schrijver P. Onnoval een leraar met zijn klas uit voor een speciale tocht met zijn griezelbus. Tijdens de rit leest de schrijver griezelverhalen voor uit zijn nieuwe boek. Maar naarmate de tocht vordert, blijkt dat iemand in de bus een akelig geheim heeft. Of zijn er meer die iets verbergen?

Het boek is een raamvertelling, waarin binnen het verhaal over de bus tien griezelverhalen worden verteld. Deze zijn behoorlijk spannend!

de-griezelbus-1-dyslexieDe serie was immens populair in de jaren ’90; het eerste deel komt uit 1991 en is dus bijna een klassieker te noemen!
In 2014 is er ook een dyslexie-versie van de serie verschenen. Els Rooijers heeft de tekst vereenvoudigd (AVI-M4) en de zinnen korter gemaakt. Er zijn vier verhalen weggelaten, maar het boek is nog even spannend. Gedrukt in het lettertype Dyslexie.

De Griezelbus is een ideaal voorleesboek voor de Kinderboekenweek, maar het is ook een mooi moment om deze dyslexie-uitgave onder de aandacht te brengen. Ondanks dat onderstaande fragmenten erg verschillen, vertellen ze precies hetzelfde verhaal!

Snel loopt de (…) doodstil te luisteren. (blz. 11 t/m 18 – 41e herziene druk, 2016)

Onnoval trekt aan (…) weer in slaap. (blz. 10 t/m 17 – dyslexie-uitgave, 2014)

Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (B)


Het uur van de weerwolfHet uur van de weerwolf *
serie: De Poortwereld (2e deel)
Luc Descamps

Elias gaat op zoek naar zijn zus Nina, die hij moest achterlaten in de Poortwereld. Het wachten op de juiste storm om de Poortwereld binnen te dringen duurt lang, veel te lang. En als hij er uiteindelijk in slaagt weer in de andere wereld te komen, dient zich een volgend probleem aan: hoe kan hij haar vinden? Want niemand weet waar de Grijze Heks woont, die Nina heeft ontvoerd. Misschien dat ‘de jager’ het weet… Maar daarvoor moet Elias naar het Mistland, waar hij een gevaar in de ogen moet kijken dat misschien nog wel groter is dan de macht van de Grijze Heks: monsterlijke en dodelijke weerwolven…

Het grauwende monster (…) hij nog nahijgend. (blz. 92 t/m 94)

Dit boek kun je eigenlijk niet los van de complete serie promoten: je moet deel 1 hebben gelezen, om deel 2 te kunnen begrijpen. Het is dan ook logisch om de serie te promoten met een fragment uit deel 1. Toch kun je er ook voor kiezen om een fragment uit deel 2 te kiezen voor boekpromotie. Kinderen weten dan beter waar ze aan toe zijn en het past perfect bij het thema van de Kinderboekenweek! Vertel natuurlijk wel nog duidelijk waar de serie over gaat. Lees daarvoor ook de recensie van deel 1: De storm.

Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (B)


Serafina en de zwarte mantelSerafina en de zwarte mantel *
serie: Serafina (1e deel)
Robert Beatty

Serafina is twaalf. Ze woont – in het geheim –  met haar vader in de kelders van een groot landgoed. Niemand weet van Serafina’s bestaan af, en dat moet zo blijven. Maar op een avond verandert alles. Serafina is getuige van een bloedstollende gebeurtenis: een vreemde man in een zwarte mantel dwaalt door de gangen van het kasteel en laat een meisje verdwijnen. Dan blijkt dat dit niet zijn eerste slachtoffer was. Serafina slaat de waarschuwingen van haar vader in de wind en gaat op onderzoek uit…

Toen ze de (…) met raspende stem. (blz. 19 t/m 26)

Dit superspannende boek is deel 1 uit een serie. Deel 2 – Serafina en de kronkelstaf – verschijnt op 29 september a.s.
Om het boek te promoten, kun je ook nog een spannende boektrailer laten zien (zie recensie).

Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (B)


300 minuten300 minuten *
Jack Heath

10 stoere tieners in 10 gevaarlijke situaties… Ze hebben slechts 30 minuten om te ontsnappen! Ontsnapt George zonder parachute uit een neerstortend vliegtuig? Lukt het Otto om veilig uit zijn gezonken duikboot te komen? Overleeft Milla als de zuurstof in haar radioactieve veiligheidspak op is? En weet Tony te ontsnappen aan het dodelijke vlierus dat op aarde rondwaart?

Dit superspannende boek leest als een spannende actiefilm!
Lees tijdens de Kinderboekenweek verhaal 2 voor: Monsters rapen. Je doet er als het goed is 30 minuten over…

Leeftijd: vanaf ca. 11 jaar (B)


De val van Scribopolis 1De val van Scribopolis – boek 1 *
serie: De kleine Odessa (3e deel)
Peter van Olmen

De gevaarlijke schrijver Mabarak zoekt het geheim van de Aquila’s. Met dit geheim kunnen boekfiguren in en uit de boekenwereld. Mabarak wil het gebruiken om wraak te nemen op Scribopolis, de stad die hem verstoten heeft.
Odessa, zijn dochter, wil het geheim vernietigen en daarmee Scribopolis redden.
Odessa en Mabarak dalen af in het gevaarlijke boek Dracula voor een spannende strijd. Maar bedrog, verraad en nog meer geheimen zetten alles op zijn kop…

Dit is geen boek om ‘los’ te promoten, want het boek is echt onlosmakelijk verbonden met de eerdere twee delen. Deze delen moet je er dus zeker bij laten zien/vermelden. De serie is alleen geschikt voor echt goede lezers (want complex en dikke pillen). Mocht je die in de klas hebben, dan zou ik dit boek zeker promoten. De Kinderboekenweek is dan een goede aanleiding om een fragment uit dit boek voor te lezen. In dit fragment brengt Odessa samen met haar vriendin Nina namelijk een bezoek aan Dracula.

Aan het andere (…) zijn ogen doofde. (blz. 90 t/m 97)

Als je de klas meer wilt vertellen over het boek Dracula, kun je het volgende fragment gebruiken:

Luister. Dracula speelt (…) Dracula’s kasteel zich. (blz. 38 t/m 43)

Maar let wel: Dracula is een behoorlijk gruwelijk boek en bedoeld voor 12 jaar en ouder…

Leeftijd: vanaf ca. 11 jaar (C)


ThornhillThornhill *
Pam Smy

Het is 2017. Ella is net verhuisd en vanuit haar kamer kijkt ze uit op een groot vervallen huis, Thornhill. Ze denkt in de verwilderde tuin een meisje te zien en gaat op onderzoek uit… Parallel lees je het verhaal van Mary. Thornhill was een opvanghuis voor meisjes en Mary was een van de laatste bewoners, toen het huis in de jaren tachtig werd opgeheven. Wat is er met haar gebeurd?

Dit intrigerende boek is heel bijzonder opgebouwd: het verhaal van Ella wordt verteld in paginavullende illustraties, dat van Mary in dagboekvorm. Zowel het verhaal als de tekeningen zijn behoorlijk spooky, maar het verhaal van Mary is vooral ook erg aangrijpend.

Om het boek te promoten, laat je het natuurlijk uitgebreid zien! Lees vervolgens een fragment voor uit het dagboek van Mary:

18 april 1982. Dagenlang blijf ik (…) in mijn hoofd. (blz. 170-171)

Leestechnisch een uitdagend boek voor basisschoolkinderen en qua inhoud alleen geschikt voor groep 8 (of ouder). Begeleiding bij het lezen is aan te raden (zie recensie), maar zo laat je kinderen wel kennismaken met een heel mooi en bijzonder boek!

Leeftijd: vanaf ca. 12 jaar (C)


 Horror voor kinderen


De waterduivel van BruggeDe waterduivel van Brugge *
Patrick Lagrou

Op een nacht verdwijnt een toerist in de Brugse reien. Jonas en Tobias komen erachter dat er een monster huist in de reien, dat argeloze mensen het water insleurt en vermoordt. Niemand gelooft hen. Pas als de nood het hoogst is, wordt er naar hen geluisterd. Maar dan is het al te laat…

“Wat is er?’ (…) in hun richting. (blz. 64 t/m 72)

Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (B)


Raven's Gate

Raven’s Gate *
serie: De kracht van vijf (1e deel)
Anthony Horowitz

In een klein dorpje in het Engelse Yorkshire zijn vreemde krachten aan het werk. Matt komt in huis van een angstaanjagende pleegmoeder en doet er alles aan om te ontsnappen. Maar dat blijkt onmogelijk…

Onder het mom: een gewaarschuwd mens telt voor twee… Dit boek stond bij ons in de schoolbibliotheek en werd gelezen door kinderen uit groep 6… totdat ik het zelf las. Toen heb ik het uit de schoolbieb laten verwijderen. Ik vond dat we het als leerkrachten niet kunnen maken om kinderen onder de 12 dit boek te laten lezen. Zie het als films kijken die afgeraden worden voor kinderen onder de 12… Dat moet de keuze van de ouders zijn. Dit is zo’n gruwelijk en angstaanjagend verhaal dat ik er zelf bijna nachtmerries van kreeg. Geen boek om voor het grijpen in de schoolbieb te zetten. Wel geschikt voor de die-hard griezelfans uit groep 8; ik zou dit boek niet klassikaal, maar individueel promoten.

Leeftijd: vanaf 12 jaar (C)