Eigentijdse boekentips

Het is zo geweldig om te zien hoeveel de Albert Verwey-lezing* van Bibi Dumon Tak heeft losgemaakt! Ik heb genoten van de vele reacties en gesprekken die ontstonden!

Zo deed boekverkoper en recensent Rubén Rodriguez da Silva een oproep voor moderne titels, waar heel veel mensen uit het boekenvak op reageerden, en maakte daar een mooie lijst van die hij deelde via zijn Facebookpagina. Zo zie je maar dat je echt niet hoeft terug te vallen op de klassiekers voor goede boeken en mooie verhalen.

Moderne klassiekers

SchateilandGrappig is wel dat er prompt een boek bij me op de mat viel. Schateiland. Een MEGAklassieker en tóch een nieuw boek en nog vertaald door Edward van de Vendel ook. Juist, de schrijver die in de Verwey-lezing alle lof ontving (en vorige week twee Zilveren Griffels kreeg, laten we dat ook niet vergeten). Het verhaal is niet alleen ingekort, maar ook omgevormd tot een graphic novel.

 

Comic classicsVorig jaar verscheen in dezelfde serie ook al het boek Grote verwachtingen. Nog zo’n stokoude klassieker in een zeer fris, eigentijds en allesbehalve stoffig, nieuw jasje. Ik moet de boeken eerlijk gezegd nog wel lezen, maar zo kun je de echte klassiekers dus wel interessant maken, ook voor kinderen van nu. De vraag is natuurlijk wel hoeveel er nog van het oorspronkelijke verhaal behouden is gebleven… Iets om te gaan ontdekken!

Wel of niet avi-lezen

Tijgerlezen logoMaar laten we ook nog éventjes ingaan op de avi-boekjes. Bibi Dumon Tak noemde de zeer aantrekkelijke serie Tijgerlezen van Em. Querido’s Uitgeverij. Zelfs voor kinderen in de bovenbouw zijn sommige verhalen daarvan nog interessant (zoals Zondag, maandag, sterrendag van Anna Woltz)  maar er is natuurlijk nog veel meer. 

Zo zijn echt niet alle op-avi-geschreven boekjes slecht. Zo kan ik blijven lachen om het grappige avi start-verhaal over mat en jet in oo, wat dom van Erik van Os en Elle van Lieshout, lezen vele kinderen zeer enthousiast in de serie Blitz! van Rian Visser of kunnen jonge kinderen zelf de klassieke sprookjes lezen in de avi-boeken van uitgeverij De Eenhoorn. Oké, de taal in deze boeken kan ongetwijfeld rijker, maar daar zijn deze boekjes niet voor bedoeld. Mijn punt is vooral: avi-boeken zijn niet per definitie ‘stom’ of ‘fout’.

Oo, wat dom  Blitz!  Rapunzel

 

 

 

 

Wat je soms ziet

En ik moest ook gelijk denken aan het boek wat je soms ziet van Floortje Schoevaart en Tineke Meirink, uitgegeven bij de kleine Uitgeverij Loopvis. Geen avi, wel heel makkelijk leesbaar én ongelooflijk creatief.
Sinds ik dit boek heb gelezen zie ik ineens overal dansende meeuwen en elke keer denk ik dan:

trip trip – lalala ik graaf.

Wat je soms ziet  Wat je soms ziet
Nou ja. Lees het zelf, dan snap je het wel. Zó leuk en prikkelend dat je het zelfs in de bovenbouw nog kunt gebruiken. 

En daar gaat het om: gebruik boeken waar kinderen blij, ontroerd of nieuwsgierig van worden. Dan willen ze echt wel lezen!

 

De Grote Vriendelijke Podcast* Je kunt de Verwey-lezing terugluisteren via De Grote Vriendelijke Podcast.

Leave a Reply