Alle wensen van de wereld

Alle wensen van de wereldHet was raar:
gisteren was ik zonder reden
plotseling intens tevreden.

Zomaar.
Ik weet niet hoe het kon,
maar wou dat het opnieuw begon.

Gedichten voor jong en oud over grote én kleine, fijne én moeilijke dingen, wegkruipen, moed, hoop, wijsheid, en nog veel meer.

Recensie

Gedichten van Rian Visser vind je vaak in het tijdschrift DICHTER. van Plint. Enkele van de gedichten uit deze bundel zijn daar ook al eerder in gepubliceerd, zoals bijv. het geweldige gedicht Hoofdschrijven (denk aan hoofdrekenen…), dat werd gepubliceerd in de mooie (inmiddels uitverkochte) editie Tem de tekens, over laaggeletterdheid.

In DICHTER. vallen Vissers gedichten altijd op door hun toegankelijkheid, herkenbaarheid en tegelijkertijd verfrissende kijk op de wereld. Haar gedichten zijn voor kinderen heel begrijpelijk en dat valt nog beter op in deze mooie bundel, waar je op elke bladzijde weer wordt verrast door een mooie kijk op het leven.

Alle wensen van de wereldDe overpeinzingen van Visser gaan over gevoelens van geluk of verdriet, maar ook over observaties uit de wereld om je heen: een sprinkhaan op het tentdoek, de flat als één groot stapelbed of de hammam, waar vrouwen mooi en vrij zijn. Ze speelt prachtig met taal, of het nu met beeldspraak is (angst is als een lawine) of door een gedachte (Beeldtaal: hoe teken je een kuch, een zucht of de geur van vers brood?). Met kleine gedachteprikkels zet Visser de lezer aan het denken of roept ze juist herkenning op.

Alle wensen van de wereld

©2021 Leopold, illustratie van Janneke Ipenburg uit Alle wensen van de wereld

De kleurige tekeningen van Janneke Ipenburg maken deze bundel nog toegankelijker voor kinderen. Ze illustreren de gedichten uitstekend, maar vertellen tegelijkertijd hun eigen verhaal en geven daardoor soms zelfs een extra betekenis aan het gedicht. Het is een bundel waar je mooie gesprekken over kunt voeren, maar kinderen zullen er net zo goed zelfstandig van kunnen genieten. Een heel fijne gedichtenbundel voor in de klas!

 

Lestips

Rian Visser is een ster in het schrijven van lesbrieven en ook bij dit boek heeft ze geweldige verwerkingsopdrachten geschreven!

Niet alleen geeft ze mooie suggesties voor een klassengesprek, maar ook kant-en-klare lesopdrachten, zoals het maken van een leporello, het gebruik van verschillende materialen of het schrijven van gedichten. Je kunt merken dat ze veel ervaring heeft om met kinderen aan de slag te gaan!

Het doel van de lessen: Leerlingen spelen met taal, denken na over het gebruik van woorden en oefenen het schrijven van gedichten.

Je kunt de lesbrief via deze link downloaden op haar site.

Hoe wordt een boek gemaakt?

Ook interessant is het filmpje dat Rian Visser heeft gemaakt van het maken van het boek!


Uitgeverij Leopold, 2021

Alle wensen van de wereld


Genre: Non-fictie
Onderwerpen: 2021, Gedichten, Gevoelens, Poëzie, Taal, Tip van Lisa, Voorleestopper
Geïllustreerd door Janneke Ipenburg

Leave a Reply