Brugpieper – Verkeerd verbonden!

Verkeerd verbonden - BrugpieperPippa is dolblij als ze een telefoon krijgt. Eindelijk kan ze appen met haar klasgenoten! Maar wat betekenen al die afkortingen? En hoe werkt ZoBeroemd waar iedereen de hele dag op zit?

Pippa heeft het maar druk met haar nieuwe mobiel: ze moet selfies posten, grappige filmpjes maken en vooral LIKES verzamelen! Hoe kan die irritante Felicia zoveel volgers hebben? En waarom heeft Pippa ineens het gevoel dat ze geen vrienden heeft?

Deel 2 uit de serie Brugpieper – Geheimen uit het kluisje.

Vertaald door Marjolein Algera.

Recensie

Nope. Je hoort er tegenwoordig écht niet meer bij als je geen smartphone hebt. De wereld van de middelbare scholier bestaat natuurlijk uit huiswerk en schoolvakken, maar zeker ook uit de mobiele telefoon. Er moet worden geappt, gechat en gepost. Zo ook op de middelbare school van Pippa. En Pippa baalt, want zij heeft dus geen mobieltje.

Brugpieper - Verkeerd verbonden

Kinderen die deel 1 van de serie nog niet hebben gelezen, zullen misschien even raar opkijken van de dierlijke personages. Al snel blijkt echter dat dit totaal niet ter zake doet: Pippa reageert zoals elk meisje van twaalf: zij wil ook een telefoon. Na een hoop zeuren, krijgt ze eindelijk een AAIFOON van haar ouders. Dan begint het middelbare-schoolleven pas écht ingewikkeld te worden, want nu moet ze haar weg zien te vinden in allerlei apps en afkortingen (MJDN?). En het belangrijkste: ze wil populair worden via haar telefoon. Maar hoe verzamelt ze nou genoeg volgers en likes?

Brugpieper 2 - Verkeerd verbondenAlles in deze graphic novel wordt op hilarische wijze overdreven en aangedikt. Natúúrlijk laat Pippa haar mobieltje vallen, waardoor ze een ‘spinnenweb-filter’ heeft en natúúrlijk gaat het ongelooflijk mis als ze filmpjes op Joepietjoep (hulde voor vertaalster Marjolein Algera – mijn nieuwe favoriete woord van 2019!) wil zetten. Ook haar poging om de perfecte selfie bij haar profiel te plaatsen verloopt niet zoals gepland…

Plotseling ging mijn mobiel over. Was het een castingbureau? Een talentscout? Iedereen die ooit gemeen tegen me was geweest en nu zijn of haar excuses aanbood en me smeekte om vergeving?
Ik keek op het schermpje. Het was Opiemuis.
‘Hoi, Opie,’ zei ik.
‘Pippa! Iemand heeft je ZoBeroemd-account gehacked! Ze hebben net een foto van een vreemde Française op je profiel gezet.’
‘Dat ben ik, Opie,’ zei ik.
Le zucht.
(blz. 99)

Continu wordt flink de spot gedreven met het belang van likes, selfies en volgers, maar ook de ontwikkelingen op het gebied van de smartphone worden op de hak genomen. Scherpe teksten en grappige tekeningen wisselen elkaar in dit boek regelmatig af (een echte graphic novel) en het geheel werkt enorm op de lachspieren. Tegelijkertijd doet dit boek echter ook wat een goede cabaretier doet: ondanks alle spitsvondige humor, heeft de schrijfster wel een boodschap om de jonge lezer aan het denken te zetten. Word je nu echt gelukkig van de smartphone? Pippa leert in dit verhaal in ieder geval een wijze les… De lezer zal waarschijnlijk vooral smakelijk lachen om Pippa’s capriolen en daarmee is dit vooral een boek dat zal zorgen voor heel veel leesplezier!

Lestips

Een graphic novel voorlezen is niet alleen lastig, het is ook onnodig. Dit boek zal direct veel kinderen aanspreken, door de afwisseling van beeld en tekst. Om het boek te promoten, kun je simpelweg de achterkant voorlezen en kort iets over het boek vertellen. Lees zelf een paar hoofdstukken door – groot lettertype, veel plaatjes, je bent er zó doorheen! – zodat je vanuit je eigen ervaring kunt vertellen. Dat doet het nog altijd het beste! Het eerste hoofdstuk kun je trouwens downloaden op de website van de uitgever (handig voor op het digibord). Deze boektrailer is ook erg leuk om te laten zien:

Het boek zit vol met grapjes, die ook voor (jong)volwassenen erg leuk zijn. Neem bijvoorbeeld onderstaande illustratie. Kinderen leggen zeer waarschijnlijk niet direct de link met Lord of the rings, maar voor oudere lezers is dit toch hilarisch?!

Verkeerd verbonden - illustratie

©2019 De Fontein, illustratie van Matthew Holm uit Verkeerd verbonden!

Mediawijsheid

Bovenstaande illustratie kan trouwens wel aanleiding zijn voor een klassengesprek over de smartphone: Ben jij verslaafd aan je mobiele telefoon? Zeker in groep 8 zullen de meeste kinderen al wel een smartphone hebben. Hoe is hun social media gebruik? Hoe belangrijk is het krijgen van volgers voor hen? Maken zij ook al vlogs of posten ze veel selfies?

Een fragment over het krijgen volgers, staat hieronder. Je kunt dit voorlezen en daarna het gesprek aangaan. Pippa wil veel volgers. Maar waarom eigenlijk??

Eindelijk, daar ging (…) kijken.’ zei Felicia. (blz. 70 t/m 80)

Bij het voorlezen kun je de Weet-al-pedia over Felicia overslaan. De laatste bladzijde (blz. 81) kun je niet voorlezen, maar zul je moeten omschrijven. Pippa heeft superveel volgers, maar het zijn allemaal… clowns. Was dat wat ze wilde?

Virtuele vrienden

De belangrijkste boodschap in dit verhaal is eigenlijk: gaat het gebruik van de smartphone niet ten koste van je echte sociale leven?

‘Is alles in orde, Pippa?’ vroeg hij. ‘Volgens mij ben je de laatste tijd niet helemaal jezelf.’
Ik wilde hem vertellen dat ik zo druk bezig was geweest met me zorgen maken over mijn sociale status, dat ik niet aan mijn sociale contacten in het echte leven toe kwam, maar in plaats daarvan zei ik: ‘Ja, alles is toppie.’ (blz. 83)

Het is een interessante discussie, die je ook veel tegenkomt in onderzoeken, kranten en tijdschriften. Lees bijvoorbeeld dit bericht op nu.nl en start een gesprek met je klas. Belangrijk is dat kinderen zich bewust zijn van wat social media kan doen.


Lees ook:

Eerste jaar, draaien maar


Uitgeverij De Fontein, 2019

Brugpieper 2 bol.com

Brugpieper 1 bol.com


Genre: Humor, School
Series: Brugpieper - Geheimen uit het kluisje | Onderwerpen: 2019, Brugklas, Graphic Novel, Jezelf presenteren, Keuzes, Media & journalistiek, Mediawijsheid, Middelbare school, Serie, Smartphones, Social media, Sociale media, Tip van Finn, Vriendschap
Geïllustreerd door Matthew Holm

One Response

  1. Manar.K.E
    Manar.K.E at · Reply

    Een echt goed boek je moet het echt lezen. Er zit veel avontuur in!

Leave a Reply