De drakenark

De drakenarkGa mee op missie om ’s werelds zeldzaamste draak te redden

Sluit je aan bij het drakenbeschermersteam en maak kennis met de magnifieke beesten aan boord van dit schip. Bevaar samen met ons de wereldzeeën op zoek naar deze geheimzinnige wezens, om ze in hun natuurlijke leefomgeving te observeren en te beschermen.

Nu de draak door zijn alsmaar slinkende leefomgeving en door de drakenjacht bijna op uitsterven staat, begint de tijd te dringen om het voortbestaan van de spectaculairste drakensoort zeker te stellen: de Chinese hemeldraak. Ben jij degene die de draken zal redden voor toekomstige generaties?

Tekst: Emma Roberts (aka Curatoria Draconis)

Vertaald door Astrid Staartjes.

Recensie

De drakenark

©2021 Baeckens Books, illustratie van Tomislav Tomić uit De drakenark

Het is moeilijk om niet onder de indruk te zijn van dit enorm grote boek, met schitterend, glanzend goudfolie op de cover! En als je het boek openslaat, zal je mond openvallen door het zien van de fantastische tekeningen; echte kijkplaten waar van alles in te ontdekken is. Illustrator Tomislav Tomić bracht in dit betoverende boek niet alleen allerlei draken tot leven, maar laat je ook gelijk de prachtige natuur op aarde zien.

De drakenarkJe reist met dit boek namelijk de hele wereld over samen met het drakenbeschermersteam. Dit team wordt op een van de eerste spreads aan je voorgesteld. Door wie? Dat is erg vaag… In eerste instantie is Curatoria Draconis – de drakenbeschermer – aan het woord, maar vervolgens wordt er óver haar gepraat. Het lijkt erop dat de verteller wel deel uitmaakt van het team (want ‘we’ zijn het erover eens en ‘onze’ hoofddeskundige heeft heel Oceanië bezeild), maar maakt zichzelf verder niet bekend.
De lezer wordt in ieder geval aangesproken als aspirant-beschermer, en je wordt uitgedaagd om alles te leren over de draken die er op aarde zijn.

De drakenarkHet is mooi om te zien dat de bemanning zo divers is. Per continent komt er steeds een andere wetenschapper aan het woord en Curatoria geeft commentaar middels handgeschreven briefjes. Allerlei bestaande milieuproblemen worden genoemd als bedreiging voor de draken (de plasticsoep of het kappen van het regenwoud bijvoorbeeld). De ark reist daarom de hele wereld over en pikt draken vanuit alle continenten op.

Leuk is dat vele locaties herkenbaar zijn en echt bestaan, zoals Paaseiland, de Victoriawatervallen, Petra of de Saharawoestijn. Over die locaties worden legendarische verhalen verteld, waarin draken een rol spelen. Die combinatie van werkelijkheid en verbeelding maakt het boek heel prikkelend. Zo wordt er verteld over de Europese wyvern:

Verhalen vertellen is hun favoriete tijdverdrijf en als ze eenmaal de smaak te pakken hebben, kunnen ze met woorden hypnotiseren – een talent dat ze zelden misbruiken. Van alle mensen die elk jaar in de Europese bossen vermist raken, zijn er minstens één of twee toe te schrijven aan een ontmoeting met een wyvern. Ze zijn niet opgepeuzeld, maar gingen zo op in een verhaal dat ze elk begrip van ruimte en tijd verloren, soms wel weken achtereen. (blz. 45)

De drakenarkHet taalgebruik is niet eenvoudig. Soms lopen zinnen niet zo lekker en er worden erg moeilijke woorden gebruikt (regeneratieve vermogens, destructieve acties…). Je maakt met dit boek wel een echte ontdekkingsreis, waarbij je aandacht op allerlei manieren getrokken wordt: met handgeschreven briefjes, notities, bijzondere voorwerpen en heel veel tekeningen. Ook krijg je af en toe mysterieuze aanwijzingen voor de vindplaats van de hemelse draak (‘Beklim de trap met het driedubbele hemelse getal’) – waar het boek volgens de ondertitel eigenlijk om draait. Niet dat je daar als lezer veel mee kunt, want de aanwijzingen zijn echt bijzonder moeilijk.

Een makkelijk leesboek is dit dan ook niet, maar toch is het een boek om je volledig in te kunnen verliezen. Met alle prachtige, gedetailleerde prenten is dit een boek waar je bijna niet in uitgekeken raakt.

Lestips

Dit boek promoot zichzelf, zodra je het laat zien. Het is een boek om lekker in te kijken, af en toe iets te lezen en je te verliezen in je verbeelding. Wie weet verzinnen kinderen na het lezen van dit boek wel hun eigen drakenverhalen!

Om het boek te introduceren, lees je simpelweg de brief van Curatoria Draconis voor:

Gegroet, onverschrokken avonturier, (blz. 1)

Milieubehoud

Maar… je kunt nog veel meer uit dit boek halen. Er is een prachtige lesbrief bij het boek gemaakt (bijna net zo mooi als het boek zelf!), met heel veel boeiende, prikkelende opdrachten. Met deze lesbrief, opgemaakt door Eva John, kan je in de klas werken rond milieubehoud en dierenbescherming.

Draken

En natuurlijk gaat de lesbrief ook uitgebreid in op draken. Kinderen worden op allerlei manieren uitgedaagd: om een werkstuk over een draak te maken, een gedicht, een tekening, een verhaal of zelfs een kaartspel.

Ook mag je je eigen bemanning gaan samenstellen en bestudeer je nauwgezet de drakenark.
Echt een zeer mooie lesbrief, waar je als leerkracht enorm veel aan hebt!


Baeckens Books, 2021

De drakenark


Genre: Sprookjes / fantasie
Onderwerpen: 2021, Continenten, Dierenbescherming, Draken, Fabelwezens, Illustraties, Legenden, Milieu & duurzaamheid, Milieubeheer, Natuur, Natuurbehoud, Natuurverschijnselen, Tip van Liam, Tip van Lucas, Volksverhalen, Wereld, Wereldreis, Zoektocht
Geïllustreerd door Tomislav Tomić

Leave a Reply